Author photoKristína Liďáková 19.10.2024 19:40

Ako vyzerá dokonalé bývanie: Päť ukážkových príkladov rezidenčnej architektúry, ktorá spája estetiku s praktickosťou

Prepojenie estetiky s praktickou funkciou je základom súčasnej a modernej architektúry. Kvalitné rezidenčné projekty nie sú len o tom, aby domy a byty vyzerali pútavo. Musia poskytovať komfort, byť jednoducho použiteľné a flexibilne reflektovať potreby obyvateľov. Realizácie, ktoré demonštrujú elegantné skĺbenie vizuálnej príťažlivosti a funkčnosti, našťastie nie sú v slovenskom kontexte ojedinelé.

Autori: Matúš Nedecký, Tomáš Dittrich / eARCH.cz

Autori: Matúš Nedecký, Tomáš Dittrich / eARCH.cz

Kvalitná architektúra spája formu a funkciu do jedného celku, ktorý pozitívne vplýva na každodenný život, ale zároveň sa dostatočne vizuálne individualizuje a odlišuje. Najhodnotnejšie rezidenčné projekty sa vyznačujú vysokým užívateľským komfortom, pozitívne vplývajú na ľudskú psychiku a vhodne zapracúvajú prírodné motívy, resp. sú s prírodu priamo prepojené. 

Jedným z ideálnych príkladov v domácom kontexte je projekt Drevodomu Devín, ktorý nedávno získal prestížnu cenu CE ZA AR 2024 v kategórii Rodinné domy. Objekt v komplikovanom svahovitom pozemku spája praktickosť so subtílnou estetikou, ktorá rešpektuje okolitú prírodu a vizuálne prepája interiér s exteriérom v čo najväčšej možnej miere vďaka presklenenej fasáde. 

Architekti z ateliéru plusminusarchitekti použili prírodné materiály, najmä kombináciu rôznych druhov dreva, doplnené o zemité a pastelové odtiene. Návrh interiéru sa zároveň orientuje na organické materiály a tvary, čím odzrkadľuje princípy biofilického dizajnu, vhodne ovplyvňujúceho psychickú pohodu.

 

Drevodom v Devíne. Autor: Maroš Fečík

 

Funkčnosť domu sa prejavuje nielen v praktických dispozičných riešeniach, ale aj v premyslených detailoch. Architekti umne využili pozemok na maximalizáciu svetelných podmienok, avšak nie na úkor súkromia. Zároveň dokázali spojiť jednoduchý, čistý dizajn s trvácnymi materiálmi, ktoré vyvolávajú dojem komfortu a vyvažujú chladnú plochu okien. 

Medzi ďalšie príklady patrí charakterovo odlišný, avšak vizuálne pútavý interiér bytu v projekte Zwirn od plus2architekti. Eklekticky ladený návrh pracuje s výraznou farebnosťou v dennej časti. V jedálenskej zóne dodáva interiéru na hĺbke tehlový obklad, farebne kontrastujúci s pastelovou kuchynskou linkou. Ďalšiu textúru, ktorá prispieva k originalite interiéru, predstavujú aj stoličky s výpletom a tmavou konštrukciou, vhodne členiacou inak celistvý návrh.

Dostatok denného svetla, ktoré spolu s otvorenou dispozíciou prispieva k celkovej vzdušnosti priestoru, podporuje neutrálne zvolená farebnosť v ostatnej časti bytu. Zvyšok priestoru zostáva vizuálne čistý a organizovaný. Byt je tak ukážkou, ako sa môže súčasný interiérový dizajn prispôsobiť potrebám domácnosti bez toho, aby sa vzdal kreatívnych a najmä praktických prvkov.

 

Byt v Zwirne. Zdroj: plus2architekti

 

Tehlová stena je nosným prvkom aj ďalšieho interiéru, odzrkadľujúceho dizajn inšpirovaný prírodným prostredím.Tehlová štruktúra tak ukazuje svoju univerzálnosť, keď zmena farebnosti dokáže zmeniť aj kompletný ráz interiéru.

V Dome pod Pajštúnom architekti zo štúdia Tool interior architects predstavili estetické línie, citlivú neutrálnu paletu a vhodne kontrastujúce akcentové tóny vo výrazných odtieňoch na menšom nábytku. Celkový dojem absolútneho zladenia, komfortu a pokoja umocňuje drevené zariadenie spolu s veľkometrážnymi sklenenými plochami, stierajúcimi hranicu medzi vonkajším prostredím a interiérom. 

 

Dom pod Pajštúnom. Autor: Matúš Nedecký

 

Podobne koncipovaný je aj byt v Dobrom dome od štúdia atelier27.9. Interiér je založený najmä na racionálnej dispozícii, ktorú návrh využíva na maximum. „Denná zóna s možnosťou vytvorenia kuchyne s ostrovom, jedálne a vzdušnej obývačky sa v súčasnej ponuke rezidenčných projektov nevidí často,” opisujú autorky projektu.

Samotný dominantný prvok, drevený kubus skrývajúci potrebné hygienické zázemie aj úložný priestor, je subtílne začlenený do otvorenej časti bytu, keď namiesto pritiahnutia pohľadu dodáva interériéru teplú, domácku atmosféru. Predĺženie, ktoré evokuje dlhšia chodba, zmierňuje zrkadlová plocha umiestnená pri vstupe. Nielen že v odrazoch prepája túto časť bytu s ostatnými miestnosťami, čím vytvára nadväznosť, ale zároveň opticky zväčšuje samotné vstupné priestory. 

Efektivita a funkčnosť v tomto prípade odkazuje na využívanie pravidiel interiérového dizajnu prepájajúcich sa s estetikou. V prípade správneho použitia dokáže vizuálny prvok založený na praktickosti podporiť celkové vyznenie priestoru

 

Byt v Dobrom dome. Autorka: Lenka Némethová

 

Uvoľnený charakter bytu autorky docielili použitím hravých tvarov, prírodných materiálov a zaoblenia na nábytku, prítomnom v celom interiéri. Centrálne umiestnená pohovka člení priestor na zóny. Čitateľská časť pracuje s pohľadom do interiéru, výhľadová časť zasa smeruje na prírodu Karpát, avšak zároveň obe zóny interagujú s celým priestorom.

Za zmienku stojí aj atraktívny a originálny pražský byt od dizajnérky Darcy Vašíčkovej. Autorka rekonštrukcie rešpektovala pôvodný, prvorepublikový tón bytu, pričom dôraz kládla na vkus a potreby majiteľky. Vznikol tak byt s jasne určenou farebnosťou, ktorú dopĺňajú teplé neutrálne tóny, vrstvené textúry materiálov a v neposlednom rade - umenie. Predmety a obrazy, na ktorých obyvateľke záležalo najviac, riešenie bytu vkusne začleňuje. 

Interiér tak predstavuje sofistikovaný, individualisticky ladený a elegantný priestor, kopírujúci svojho majiteľa. Zároveň formuje originálny dojem, nie však na úkor funkčnosti. Dôraz kladený na všetky vizuálne prvky sa odzrkadľuje aj na zaoblených hranách nábytku, najmä pri unikátnej knižnici umiestnenej vo výklenku, čím miestnosť získava na dynamike a mäkkosti.

 

Pražský byt zberateľky umenia. Zdroj: Tomáš Dittrich / eARCH.cz

 

Dizajn, ktorá dokáže spájať funkčnosť a estetiku, predstavuje dôležitý krok k vytváraniu pohodlných, efektívnych a vizuálne príťažlivých priestorov. Projekty ako Drevodom Devín, Byt v Zwirne či Dom pod Pajštúnom dokazujú, že súčasné interiéry dokážu zohľadniť praktické potreby obyvateľov bez toho, aby sa vzdali estetického zážitku z bývania a rôznorodosti. Prepojenie formy a funkcie je jedným zo zásadných prvkov rezidenčnej architektúry, pomáhajúci budovať napohľad príťažlivé priestory, ale aj plne funkčné interiéry vhodné pre každodenný život.

 

(eARCH.cz, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Drevodom v Devíne. Autor: Maroš Fečík
  • Drevodom v Devíne. Autor: Maroš Fečík
  • Drevodom v Devíne. Autor: Maroš Fečík
  • Drevodom v Devíne. Autor: Maroš Fečík
  • Byt v Zwirne. Zdroj: plus2architekti
  • Byt v Zwirne. Zdroj: plus2architekti
  • Byt v Zwirne. Zdroj: plus2architekti
  • Byt v Zwirne. Zdroj: plus2architekti
  • Dom pod Pajštúnom. Autor: Matúš Nedecký
  • Dom pod Pajštúnom. Autor: Matúš Nedecký
  • Dom pod Pajštúnom. Autor: Matúš Nedecký
  • Dom pod Pajštúnom. Autor: Matúš Nedecký
  • Dom pod Pajštúnom. Autor: Matúš Nedecký
  • Byt v Dobrom dome. Autorka: Lenka Némethová
  • Byt v Dobrom dome. Autorka: Lenka Némethová
  • Byt v Dobrom dome. Autorka: Lenka Némethová
  • Byt v Dobrom dome. Autorka: Lenka Némethová
  • Byt v Dobrom dome. Autorka: Lenka Némethová
  • Byt v Dobrom dome. Autorka: Lenka Némethová
  • Byt v Dobrom dome. Autorka: Lenka Némethová

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube