Author photoKristína Liďáková 11.10.2024 15:32

Biofilický dizajn: Cesta k lepšiemu životu i práci vedie cez prírodu, využíva ju čoraz viac architektov

V súčasnosti sa koncept biofilického dizajnu dostáva do popredia ako dôležitý prístup v architektúre a interiérovom dizajne. Biofilický dizajn sa zameriava na vytváranie prostredí, ktoré integrujú prírodné prvky do životných a pracovných priestorov s cieľom podporiť psychické zdravie a pohodu, ale aj produktivitu.  Prostredníctvom premyslených zásahov sa tak dá zvýšiť celková kvalita života populácie.

Autor: Jonas Bjerre-Poulsen / ArchDaily

Autor: Jonas Bjerre-Poulsen / ArchDaily

Vyjadrujúc prirodzenú ľudskú potrebu po spojení s prírodou a inými formami života, predstavuje koncept biofílie prístup, ktorý zahŕňa psychológiu, architektúru, urbanizmus a vedecké poznatky z oblasti ekológie. Povedomie o jeho pozitívnom vplyve narastá aj na Slovensku, pričom sa stal jednou z tém tohtoročného festivalu Intebold

Cieľom biofilického dizajnu je vrátiť prírodu do mestského prostredia a tým vytvoriť zdravšie a komfortnejšie okolie pre život a prácu. Tento prístup sa stáva čoraz dôležitejším v kontexte rýchlej urbanizácie a zhoršovania kvality života v mestách, najmä v dôsledku dopravy a jej priestorových nárokov.

Princípy biofilického dizajnu sa opierajú o niekoľko hlavných bodov, ktoré sa dajú aplikovať v architektúre a interiérovom dizajne. Základom je maximálne využívanie prirodzeného svetla, ktoré je jedným z najdôležitejších aspektov tohto prístupu. Okná, presklené plochy a otvorené priestory umožňujú slnečnému svetlu preniknúť do interiéru, čím zlepšujú náladu a psychické zdravie ľudí.

 

Zdroj: HP Projekty

 

Prírodné materiály v interiéri, ako použitie dreva, kameňa, korku či iných organických materiálov vytvára pocit spojenia s prírodou. Tieto materiály majú nielen estetickú hodnotu, ale aj pozitívny vplyv na psychickú pohodu, keďže znižujú úrveň stresu a nabádajú k pokojnému prežívaniu.

Integrácia rastlín a zelene, respektíve zelených a vodných plôch do interiéru, zlepšuje kvalitu vzduchu, znižuje diskomfort a zvyšuje estetickú hodnotu. Vertikálne záhrady, strešné záhrady a interiérové rastliny sú skvelým spôsobom, ako priniesť prírodu do bytov či domov. Zvuk a vzhľad vody, ako sú fontány alebo vodopády, majú rovnako tak terapeutický účinok a zvyšujú dojem mentálneho pokoja. Voda taktiež podporuje biodiverzitu a môže byť dôležitým prvkom v biofilickej architektúre najmä v kontexte rodinných domov.

Použitie organických tvarov a vzorov inšpirovaných prírodou v architektúre a dizajne nábytku môže pomôcť vytvoriť harmonické a upokojujúce prostredie. Tieto prvky napodobňujú prírodné tvary a scenérie, čím spoluformujú prirodzene pôsobiace priestory a navodzujú dojem psychického komfortu.

 

Zdroj: Jonas Bjerre-Poulsen / ArchDaily

 

Implementácia biofilického dizajnu v architektúre a interiérovom dizajne prináša množstvo výhod, ktoré sa týkajú nielen individuálneho zdravia, ale aj širších spoločenských a environmentálnych otázok. Zlepšenie psychickej pohody je jedným z nich. Rôzne štúdie preukázali, že biofilický dizajn znižuje stres, úzkosť a depresiu. Prítomnosť prírodných prvkov v prostredí má pozitívny vplyv na duševné zdravie a podporuje relaxáciu, ale aj kreativitu.

Celkovou podstatou dizajnu orientovaného na prírodné zdroje je využívanie organických tvarov a foriem, či neutrálnych a zemitých odtieňov v akejkoľvek podobe. Účinné sú tak aj rôzne stierky z minerálnych omietok, tapety z prírodných vlákien či nábytok s oblými prvkami. Tieto drobné zmeny vylepšia celkový dojem z priestoru a jeho charakter, ale aj dojem, akým plýva na ľudskú psychiku.

Paralela so slovenskou architektúrou je výrazná prevažne pri projektoch rodinných domov, ktoré sú unikátnym príkladom kombinácie architektúry a prírodných prvkov. Nedávno ocenený drevodom v bratislavskom Devíne je napriek svojej polohe v husto zastavanom okolí prepojený s organickými formami v najvyššej možnej miere. Integráciou rôznych typov dreva a zemitej farebnej palety, vizuálne prepojenej s vonkajším prostredím prostredníctvom veľkoformátových presklených plôch, dosiahli autori interakciu interiéru s exteriérom. 

 

Autor: Maroš Fečík

 

Ekologická udržateľnosť je ďalšou výhodou tohto dizajnu. Vzhľadom na svoju povahu podporuje udržateľné praktiky, ako je využívanie obnoviteľných materiálov, efektívne hospodárenie s vodou a energetickú účinnosť. Prispieva nielen k ochrane životného prostredia, ale aj biodiverzity. Prírodné prostredie zároveň podnecuje sociálne interakcie a posilňuje komunity.

Zeleň a otvorené priestory povzbudzujú ľudí, aby sa stretávali a vytvárali silnejšie sociálne väzby, napríklad vo verejných či komunitných priestoroch, akými sú aj vnútrobloky. Tie priamo prepájajú exteriér s interiérom a poukazujú na efektivitu princípov biofílie. 

Dizajn, odkazujúci na organické formy, tak zasahuje nielen mestské prostredie či bývanie v bytoch alebo domoch, ale aj pracovné prostredie. Jeho kladným dopadom na výkon a produktivitu zamestnancov sa zaoberá psychológ architektúry Michal Matloň, ktorý popularizuje jeho efektivitu na Slovensku. Zelené plochy a prirodzené svetlo zlepšujú kvalitu vzduchu a formujú zdravé prostredie. Zlepšenie kvality vzduchu sa odrazí na znížení zdravotných problémov, ako sú alergie alebo dýchacie ťažkosti. Rovnako tak pracovné prostredie, ktoré využíva biofilický dizajn, podporuje výkonnosť zamestnancov tým, že udržiava ich psychickú rovnováhu a zvyšuje tak aj kvalitu práce.

Podporuje kreativitu, zlepšuje sústredenie a znižuje stres pracujúcich. Prítomnosť prírodných prvkov, ako sú rastliny, prirodzené svetlo a vodné plochy, spolu s organickými materiálmi, ako sú drevo či kameň, vytvárajú príjemnejšiu atmosféru, ktorá motivuje a povzbudzuje zamestnancov k väčšej produktivite. Takéto prostredie zlepšuje aj celkovú spokojnosť s prácou, čím znižuje fluktuáciu zamestnancov a zvyšuje ich angažovanosť. Všetky tieto princípy možno aplikovať aj v domácom prostredí vrátane malometrážnych bytov.

 

Zdroj: Jonas Bjerre-Poulsen / ArchDaily

 

Biofilický dizajn je významným a komplexným prístupom, ktorý môže zásadne zmeniť mestské prostredie a spôsob bývania tým, že ovplyvní pohodu a zdravie obyvateľov. Integráciou prírodných prvkov do architektúry a interiérového dizajnu možno vytvárať priestory, ktoré sú nielen esteticky príjemné, ale aj zdravé a udržateľné. V súčasnosti, keď čelíme environmentálnym a sociálnym výzvam, je biofilický dizajn krok správnym smerom k lepšej budúcnosti.

Implementácia princípov biofilického dizajnu v domácom prostredí, ako je byt či dom, začína výberom prírodných materiálov a farebnosti, inšpirovanej prírodou. Je dôležité zabezpečiť dostatočný prístup k prirodzenému svetlu a integrovať rastliny, ktoré obohacujú vzduch a vytvárajú útulnú atmosféru. Taktiež je vhodné myslieť na rozmiestnenie nábytku a umiestniť zariadenie tak, aby sa maximalizoval výhľad na vonkajšiu zeleň. 

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Dom na rekreáciu Sjöparken. Zdroj: Jonas Bjerre-Poulsen / ArchDaily
  • Dom na rekreáciu Sjöparken. Zdroj: Jonas Bjerre-Poulsen / ArchDaily
  • Dom na rekreáciu Sjöparken. Zdroj: Jonas Bjerre-Poulsen / ArchDaily
  • Dom na rekreáciu Sjöparken. Zdroj: Jonas Bjerre-Poulsen / ArchDaily
  • Interiér domu. Zdroj: HP Projekty
  • Dom v Devíne. Autor: Maroš Fečík
  • Dom na rekreáciu Sjöparken. Zdroj: Jonas Bjerre-Poulsen / ArchDaily
  • Projekt domu v Oravskej prírode. Zdroj: HP Projekty

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube