Author photoMartina Gregová 10.10.2024 18:45

To najhoršie, čo doma máme. Kontroverzná Anticena za architektúru pozná svojich víťazov

Anticena za architektúru BRUTUS aj tento rok „ocenila" najhoršie architektonické počiny na Slovensku. V siedmom ročníku si verejnosť vyberala z 48 nominovaných projektov, pričom viaceré z nich pochádzali z Bratislavy. Anticena BRUTUS opäť poukazuje na zanedbávanie architektonických hodnôt a nedostatok verejnej diskusie o kvalitnej architektúre, urbanizme i vzťahu k prostrediu.

Zdroj: Mochly Eldar Architects/TASR

Zdroj: Mochly Eldar Architects/TASR

V predvečer udeľovania Ceny za architektúru CE ZA AR boli už siedmy rok po sebe vyhlásení aj laureáti takzvanej Anticeny za architektúru, známej tiež pod názvom BRUTUS. Adeptov na túto cenu mohla nominovať laická verejnosť, a to v priebehu celého leta. Do siedmeho ročníka anticeny verejnosť nominovala 48 počinov, ktoré boli hodnotené ako negatívne. Porotcovia následne vybrali „víťazov" v šiestich kategóriách.

„BRUTUS sleduje počiny v oblasti verejných stavieb, predovšetkým investícií z verejných zdrojov, ako aj procesy stavebnej činnosti a mestského rozvoja vo verejnej správe a samospráve. Sleduje verejné priestranstvá a spôsob uvažovania o verejnom priestore. Takisto sa zameriava na rekonštrukcie, obnovu a adaptáciu budov, najmä v oblasti kultúrneho dedičstva, pri výzvach dneška, ako sú fragmentácia moci či klimatická zmena. BRUTUS sa zaujíma o krajinu, jej urbanizmus a infraštruktúru, ako aj veľké projekty,“ približujú svoj zámer organizátori anticeny.

V kategórii, ktorá nesie názov Dobre už bolo, získal anticenu zbúraný kubistický dom na Ľadovej ulici v Bratislave. Pôvodne architektonicky zaujímavý počin od známeho architekta Klementa Šilingera bol podľa poroty doplnený o necitlivú nadstavbu a „dočkal sa absolútnej neúcty“.

Galéria

  • Dom na ľadovej. Autor: Nino Belovič / YIM.BA
  • Socha sv. Floriána v Rači. Autor: Jozef Jakubčo
  • Pôvodná vízia Nemocnice Rázsochy. Zdroj: Mochly Eldar Architects
  • Múzeum Andyho Warhola. Zdroj: PSK
  • Klimapark v Kysaku. Zdroj: TASR

Aj v kategórii Dilemy estetiky zvíťazil projekt, ktorý sa nachádza na území hlavného mesta, konkrétne v mestskej časti Rača. Premaľovanie sochy svätého Floriána modrobielou farbou však prebehlo bez vedomia samosprávy, hoci tá už nejaký čas uvažovala o kompletnej umelecko-reštaurátorskej obnove. Práce boli nacenené na 17.000 eur. Výraznejšími farbami bolo premaľované aj súsošie v Špačinciach. Okrem estetického hľadiska sú takéto počiny považované za barbarstvo aj z hľadiska poškodenia materiálov sochy.

Z bratislavských projektov „bodovala" aj nedostavaná Univerzitná nemocnica Rázsochy, ktorej budúcnosť je dnes už podľa všetkého defintívne spečatená. Podľa porotcov ide o exemplárny príklad ľahkovážnosti verejnej správy. Po novom sa má projekt Rázsoch presunúť a prispôsobiť Ružinovu. „O najdôležitejšej a najväčšej nemocnici v krajine, v hlavnom meste, sa rozhoduje bez architektonicko-urbanistickej súťaže a vízie aspoň na najbližších 50 rokov, a to štýlom 'aby sa aspoň niečo niekde postavilo',“ komentujú organizátori BRUTUS. 

Jednu z cien získala aj prebiehajúca rekonštrukcia Múzea Andyho Warhola v Medzilaborciach. Podľa porotcov sa laureátom stala predovšetkým kvôli forme získania finálneho návrhu na rekonštrukciu múzea. Napriek tomu, že ide o výnimočnú kultúrnu inštitúciu, na jej novú podobu nebola vyhlásená architektonická súťaž. Prešovský samosprávny kraj zadal projekt prestavby priamym zadaním.

V súvislosti s týmto zámerom bola navyše problematická aj otázka financovania projektu. Obrovskou škodou je, že Prešovský samosprávny kraj musel vrátiť časť dotácie, ktorú ešte v roku 2019 schválila vláda Petra Pellegriniho. Dôvodom bolo vypršanie lehoty na jej čerpanie.

V siedmom ročníku anticeny BRUTUS bodovala aj východoslovenská obec Kysak, konkrétne projekt známy ako Klimapark. Klimatické centrum sa stalo laureátom v kategórii Nie je všetko zelené. Kontroverziu projekt nevzbudil ani tak pre svoju architektonickú stránku, ako pre nesúlad medzi primárnym účelom centra a jeho skutočnou funkciou.

Jediným klimatickým opatrením, ktoré návštevníci centra v celom areáli nájdu, je zelená strecha. V okolí hlavného objektu nie sú vysadené žiadne stromy ani implementované iné opatrenia pre zlepšenie mikroklímy. Podľa hodnotiteľov chýbajú aj interaktívne prvky, podporujúce modernú formu výučby.

Cenu verejnosti získala výstavba v národných parkoch, konkrétne luxusné zrubové chaty, ktoré boli v uplynulých mesiacoch postavené napríklad na Donovaloch.

Absolútnu anticenu sa porota rozhodla udeliť vládnym nominantom zo Slovenskej národnej strany. „Absolútny BRUTUS za systematickú likvidáciu architektonického dedičstva v súčasnosti, ale hlavne za bezprostrednú likvidáciu potenciálu našej kultúrnej budúcnosti. Súčasný stav a trend riadenia kultúry na Slovensku je absolútny BRUTUS. Želali by sme si, aby mená zodpovedných za tento stav boli navždy zabudnuté v dejinách. Žiaľ, už dnes vieme, že ich činy a skutky budú navždy zaznamenané v análoch ako tvorcovia rozkladu toho mála, na čo mohli byť občania Slovenska hrdí,“ zdôvodnila udelenie anticeny porota.

Cieľom inciatívy BRUTUS nie je len poukázať na konkrétne diela z architektonickej či estetickej stránky, ale aj priblížiť širšie súvislosti, v dôsledku ktorých môže nekvalitná architektúra vznikať. Približuje aj dôvody, ktoré bránia vzniku kvality v tejto oblasti či dokonca prispievajú k jej likvidácii.

Ide v mnohých ohľadoch o kontroverzné ocenenie, ktoré nie vždy dostatočne reflektuje okolnosti vzniku jednotlivých realizácií. Poukazuje na to napokon aj kritický príspevok architekta Jaroslava Križáneka. Štandardne je ale veľavravnou sondou do podpazušia slovenskej architekúry, developmentu aj ľudovej estetiky. 

 

(BRUTUS, SME, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube