Author photoMartina Gregová 04.10.2024 11:00

Totálna dominancia Bratislavy: Cena za architektúru pozná víťazov, najlepšie projekty vznikajú v metropole

23. ročník Ceny za architektúru opäť potvrdil vysokú úroveň slovenskej architektonickej scény. Z viac ako sto prihlásených diel vybrala medzinárodná odborná porota tie najlepšie projekty, rozdelené do piatich kategórií. Už tradične oceneniu dominovali predovšetkým bratislavské projekty. Laureátmi sa stali aj diela a organizácie s výnimočným prínosom pre miestne komunity.

Autori: Maroš Fečík/Nino Belovič

Autori: Maroš Fečík/Nino Belovič

Slávnostný galavečer odovzdávania Ceny za architektúru CE ZA AR sa už tradične konal v priestoroch bratislavskej Starej tržnice. Do 23. ročníka tohto prestížneho architektonického ocenenia bolo prihlásených celkovo 116 diel. Odborná porota navštívila 24 z nich. Nominované diela boli rozdelené do piatich typologických kategórií, a udelená bola aj Cena fenomén architektúry, Patrón architektúry a Cena verejnosti. Prihlásené diela posudzovala medzinárodná odborná porota pod vedením predsedníčky Petry Kunarovej.

Témou 23. ročníka ceny CE ZA AR bolo motto Doma v architektúre. „Cieľom komunikačnej kampane aktuálneho ročníka ocenenia CE ZA AR je zviditeľnenie širokého spektra prístupov k bývaniu a podnietenie odbornej diskusie na túto tému, aby sme všetci mohli napokon byť #domavarchitekture,“ približujú organizátori.

 

Kategória Rodinné domy

V rámci tejto kategórie boli nominované štyri realizácie, medzi nimi aj dva bratislavské projekty. O víťazstvo zabojovala rekonštrukcia domu BBNV od ateliéru JRKVC, Drevodom Devín od architektonického štúdia plusminusarchitekti, rodinný dom Pernek, ktorý navrhlo štúdio vedené Jánom Studeným, a Dom S v Stupave, za návrhom ktorého stojí štúdio GRAU.

Laureátom ceny CE ZA AR v kategórii Rodinné domy sa stal projekt Drevodom Devín. „Rodinný dom na Devíne je dobre zvládnutou prácou skúsených architektov. Na komplikovanom pozemku, z hľadiska terénu aj regulatívu, dokázali autori zrealizovať pomerne objemný dom, ktorý však nebudí nutne okázalý dojem a zo svojho okolia čerpá samé výhody. V interiéri domu nechýbajú autorské, remeselne dobre spracované detaily,“ zdôvodnila svoj výber odborná porota.

 

Drevodom Devín. Autor: Maroš Fečík

 

Kategória Bytové domy

Kategórii Bytové domy už viac-menej býva zvykom, že dominujú stavby postavené na území hlavného mesta. Medzi nominované diela sa dostal projekt Zwirn I od štúdia Compass Architekti, bratislavský projekt Podun, ktorého podobu navrhlo štúdio Kuklica Smerek, a polyfunkčný dom Zelená Lipa od Atrium architekti v Kysuckom Novom Meste. 

Cenu v tejto kategórii udelila predsedníčka poroty Petra Kunarová. Tá pripomenula, že jedným z parametrov posudzovania stavieb v tejto kategórii bola aj kvalita verejných priestorov prislúchajúcich k stavbe. Zároveň dodala, že v kategórii jej chýbal verejný zadávateľ.

Laureátom ceny CE ZA AR v kategórii Bytové domy sa stal bratislavský projekt Podun od ateliéru Kuklica Smerek. „So sympatickou ľahkosťou sa autori v návrhu vyrovnali s pomerne stiesnenými okrajovými podmienkami územia. Bytový dom jednoznačne porotu presvedčil tak svojou figúrou, ktorá na tieto podmienky dôsledne, ale sviežo reaguje, ako aj rozvrhnutím jednotlivých bytov a vonkajších priestorov, ktoré ponúkajú svojim obyvateľom komunitné využitie. Príťažlivá materialita fasád presne zapadá do okolitého kontextu,“ skonštatovala porota.

 

Podun. Autor: Nino Belovič/YIM.BA

 

Kategória Občianske a priemyselné stavby

V najviac zastúpenej kategórii 23. ročníka ceny CE ZA AR prevažovali bratislavské projekty. O získanie ceny zabojovala rekonštrukcia základnej školy Plickova od štúdia Pantograph, projekt Prístavby a nadstavby základnej školy v Devínskej Novej Vsi, ktorého podobu navrhlo AtomStudio, rekonštrukcia neskoromodernistickej budovy na Laurinskej 14, či projekt The Mill od ateliéru DKLN. Z nebratislavských diel sa o uznanie poroty uchádzal projekt Ateliéry Nádvorie v Trnave od štúdia Sadovsky & Architects.

Člen odbornej poroty, architekt Matúš Pajor, okrem množstva kvalitných nominovaných diel vyzdvihol aj verejné financovanie viacerých realizácií. Zároveň uviedol, že vzhľadom na úplne odlišnú mierku a výzvy, s ktorými sa jednotlivé projekty museli popasovať, bol výber víťaza kategórie jeden z najťažších. Laureátom sa napokon stala Prístavba a nadstavba základnej školy v Devínskej Novej Vsi.

„V prípade prístavby a nadstavby základnej školy v Devínskej Novej Vsi vyzdvihujeme udržateľný dizajn a premyslenú integráciu s existujúcou budovou. Architekti vyriešili nedostatok kapacity rozšírením pôvodnej budovy o jedno poschodie a nový pavilón, ktorým sa uzavrel a vylepšil priestor vo vnútrobloku. Výber nových materiálov umožňuje jasne rozpoznať pôvodnú stavbu,“ začína svoje hodnotenie odborná porota.

Zároveň dodáva, že výrazné zlepšenie priestoru a podmienok pre výučbu sa dosiahlo aj napriek rozpočtovým obmedzeniam. „Dielo poukazuje na potenciál transformácie vzdelávacích zariadení pri súčasnom zabezpečení vysokej kvality a udržateľnosti," uviedla porota.

 

Kategória Exteriér

Na cenu CE ZA AR boli v tejto kategórii nominované štyri diela, tri z nich sa nachádzajú na území Bratislavy. Odborná porota hodnotila projekt Urban Residence od ateliéru Compass Architekti, obytný súbor Nový Dvor od Sadovsky & Architects a Laboratórium architektúry krajiny (LABAK), projekt obnovy bratislavskej Kalvárie od hantabal architekti, či popradský Park na nábreží od DUNAJSKI studio.

Laureátom v tejto kategórii sa stal projekt Urban Residence. „Koncept zvlnenej krajiny medzi dvoma obytnými domami vznikol z nutnosti skĺbiť podzemné parkovanie s regulatívom minimálnej hrúbky zeminy nad ním. Hoci by sa pri pohľade zhora mohol javiť koncept ako príliš jednoduchý, v skutočnosti z pohľadu užívateľa funguje výborne a stáva sa dobrým príkladom, ako do husto zastavaného mesta vniesť vytúžený tieň stromov, vlhkú mikroklímu, možnosť odpočinku, ale aj detských hier,“ zaznelo v hodnotení poroty.

 

Urban Residence. Autor: Pavel Meluš

 

Kategória Interiér

Zo štyroch nominovaných diel v tejto kategórii sa na území Bratislavy nachádzajú tri projekty. Interiér bytu Kotva navrhol architekt Alan Prekop, projekt Bazén Byt zas pochádza od štúdia GRAU, a nominovaný bol aj Byt T25 od ateliéru TOITO architekti. Štvoricu nominovaných diel uzatvára projekt Byt 11 od štúdia ZORAN SAMOL, ktorý sa nachádza v Šali. Ján Hoffstädter pri hodnotení tejto kategórie zdôraznil, že vo všetkých prípadoch ide o rekonštrukciu už existujúceho obytného priestoru.

Laureátom ceny CE ZA AR sa v tomto prípade stal projekt Bazén Byt od architektonického štúdia GRAU. „Interiér okrem samotného vydarene realizovaného konceptu nového využitia bazénu a výborného remeselného prevedenia presvedčil porotu aj istou samozrejmosťou, s ktorou je pomerne malý obytný priestor možné využívať. Ponorenie sa do pohodlia gauča v zníženom priestore pôvodného bazénu tomu jednoznačne napomáha. Nesmieme však prehliadnuť ani vrstvu nového využitia hluchého priestoru domu rodičov a návratu k nim,“ tvrdí porota.

 

Cena fenomén architektúry

V tejto kategórii porota nehodnotí diela na základe ich typologického zaradenia, ale skôr na základe ich jedinečnosti vzhľadom na funkciu či príbeh. Za najhodnotnejšie bratislavské „fenomény architektúry“ minulého roka odborná porota v rámci nominácií označila prvú fázu revitalizácie Námestia slobody v Bratislave od ateliéru 2021 a Laboratória architektúry krajiny a Novú hájovňu od OFFICE110 architekti a ateliéru Divo.

Z nebratislavských projektov o získanie ocenenia v tejto kategórii zabojovali aj apartmány v Rožňavskom kláštore od štúdia Sadovsky & Architects a Starý vodojem – Várdomb v Bernolákove od kolektívu Pavol Pauliny, Marcela Sládečková-Murínová, Michal Vaňo a Ondrej Jobus.

Za najhodnotnejší spomedzi nominovaných projektov odborná porota označila projekt Apartmány v Rožňavskom kláštore, ktoré vznikli vďaka spolupráci OZ Kláštor, lokálnych aktivistov a známych slovenských architektov. „Rožňavská rekonštrukcia františkánskeho kláštora z 18. storočia na kultúrne centrum je ukážkou sily lokálnej participácie a kolektívneho úsilia. Citlivá renovácia priestorov kláštora prináša nové apartmány a spája historickú obnovu s rozvojom komunity. Kedysi chátrajúca stavba sa zmenila na príjemné kultúrne centrum, ktoré reaguje na potreby súčasnosti,“ zaznelo v hodnotení odbornej poroty.

 

Apartmány v Rožňavskom kláštore. Zdroj: kávičkári.sk

 

Predstavenstvo Slovenskej komory architektov už tradične udelilo aj Cenu Patrón architektúry. Týmto titulom vyzdvihuje SKA jednotlivcov alebo organizácie za ich osobitný prínos pre rozvoj architektúry. V rámci 23. ročníka ocenenia ju získalo občianske združenie Čierne diery.

„Toto ocenenie smeruje aj k iným občianskym združeniam, ktoré sa venujú starostlivosti o pamiatky alebo teda kultúrne dedičstvo. Starostlivosť o pamiatky by však nemala ležať len na pleciach jednotlivcov alebo občianskych združení. Je to vo veľkej miere aj úloha štátu, ktorý v tom dlhodobo zlyháva,“ povedal pri preberaní ceny Martin Lipták, člen združenia Čierne diery.

Občianske združenie Čierne diery objavuje zabudnuté architektonické pamiatky a umelecké diela v rôznych kútoch Slovenska už od roku 2014. Hlavnou ambíciou združenia je mapovanie a popularizácia zabudnutých architektonických pamiatok. Známe sú predovšetkým ich risografiky a knižné publikácie. Čierne diery sa tiež viackrát postavili na ochranu aktuálne ohrozených stavieb.

V závere galavečera bola vyhlásená aj Cena verejnosti, ktorá poputovala už ocenenému dielu Drevodom Devín. Do internetového hlasovania sa mohli diváci zapojiť na portáli ocenenia a tiež na portáli generálneho mediálneho partnera ocenenia Denníka N. Cenu udelil primátor Hlavného mesta Bratislava Matúš Vallo. Pred vyhlásením laureáta vyzdvihol činnosť všetkých samospráv, ktoré majú každý rok viac a viac veľmi kvalitných nominácií.

 

(CE ZA AR, STVR, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Drevodom Devín. Autor: Maroš Fečík
  • Drevodom Devín. Autor: Maroš Fečík
  • Podun. Autor: Nino Belovič/YIM.BA
  • Podun. Autor: Nino Belovič/YIM.BA
  • Urban Residence. Autor: Pavel Meluš
  • Urban Residence. Autor: Pavel Meluš
  • Apartmány v Rožňavskom kláštore. Zdroj: kávičkári.sk
  • Apartmány v Rožňavskom kláštore. Zdroj: kávičkári.sk
  • Publikácia Čierne Diery. Zdroj: Literárne noviny

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube