Author photoPR 25.08.2024 10:00

Šéf JTRE: Na nábreží dávame priestor na trávenie voľného času

Developer JTRE patrí k najväčším hráčom na trhu bratislavských realít. Tento rok dokončil kolaudáciu svojho azda najvýznamnejšieho projektu, ktorého súčasťou je aj prvý slovenský mrakodrap Eurovea Tower. O Bratislave a jej potenciáli na nábreží, ako aj o plánoch developera do budúcna, hovorí Pavel Pelikán, výkonný riaditeľ JTRE.

Zdroj: JTRE

Zdroj: JTRE

O Bratislave sa hovorí, že je mestom pri Dunaji, a nie mestom na Dunaji. Ako toto tvrdenie vnímate?

Oproti iným metropolám Bratislava skutočne dlhodobo zanedbávala prepojenie mesta, verejných priestorov a celkovo života s riekou. Voda v meste – či už je to more, jazero alebo rieka – poskytuje jeho obyvateľom množstvo benefitov a je na každom z nás, aby sme ich využili na maximum.

 

Vnímate v tejto oblasti posun – či už z hľadiska architektúry, urbanizmu alebo mestotvorby? Je Bratislava na ceste využiť svoju polohu na Dunaji na maximum?

Ja si myslím, že určite áno. Keď sa pozriete, ako sa naše mesto za posledné roky zmenilo, tak najmä na ľavom brehu je vidieť veľký rozvoj a naozaj sa sem vrátil život. Ľudia trávia čas na nábreží, chodia tam za kultúrnymi alebo gastronomickými zážitkami, športujú, relaxujú, venčia psy a vychutnávajú si, čo im Bratislava ponúka. Dovolím si povedať, že sme k tomu prispeli aj my projektami ako River Park, Zuckermandel či Eurovea City, kde nábrežná promenáda patrí k najnavštevovanejším lokalitám v meste.

 

Vaše portfólio a spomínané projekty ukazujú, že sa špecializujete najmä na nábrežné projekty. Čo je kľúčom k rozvoju nábreží v meste?

Dôležité je vytvoriť dobré podmienky pre ľudí a ukázať im, že tu môžu tráviť čas s rodinou či priateľmi. Pozrite sa napríklad na štvrť Eurovea City. Pred 15 rokmi sa tu nachádzali opustené priemyselné budovy, bol to jednoducho klasický brownfield. Nikomu by ani nenapadlo vybrať sa sem na večeru či zabehať si, pritom výhľady boli rovnako atraktívne ako dnes. Vybavenosť ako reštaurácie, kaviarne, obchody a služby, zelená promenáda či cyklotrasa odomkli potenciál tohto územia a dnes z toho ťažíme všetci – Bratislavčania aj návštevníci. Veľmi dôležitá je aj rozmanitosť nábreží v Bratislave, kde si každý môže nájsť to, čo mu vyhovuje. Od kamienkových pláží za Mostom Lanfranconi, cez lužné lesy alebo Sad Janka Kráľa, mestskú promenádu medzi mostom SNP a Lanfranconi, Karloveské rameno či pobytovú promenádu pri Eurovea.

 

Eurovea Tower. Zdroj: JTRE

 

Kde vidíte potenciál pre zlepšenie a dosiahnutie toho, že Bratislava sa skutočne stane mestom na Dunaji?

Samozrejme, najmä na pravom brehu rieky, kde je v rozvojových stratégiách Bratislavy dlhodobo plánované rozšírenie centra mesta. Vhodnou kombináciou funkcií bývania, pracovných príležitostí, občianskej vybavenosti, s veľkorysými a kvalitnými verejnými priestormi s dostatkom zelene a dobrým napojením, tu môže vzniknúť mesto krátkych vzdialeností, kde majú obyvatelia všetko na dosah.

 

Máte na mysli aj vaše plány týkajúce sa štvrte Nové Lido, ktorá by mala vyrásť priamo oproti Eurovea City a Námestiu M. R. Štefánika?

Áno, práve toto je územie, kde sa môžu oba brehy stretnúť a vytvoriť kompaktné centrum mesta. Námestie M. R. Štefánika so Slovenským národným divadlom dostane v Novom Lide ekvivalent v podobe centrálneho námestia s významným multifunkčným spoločenským objektom v protiľahlej polohe. Môže tak vzniknúť nová kultúrno-spoločenská os. Bratislavčanov a návštevníkov prilákajú služby a rozmanité možnosti oddychu, kultúry, zábavy a športu či zelená nábrežná rekreačná zóna. Nadväzujeme na historickú identitu miesta, zároveň máme ambíciu stanoviť nový ekologický i komunitný štandard v rámci Slovenska aj celého stredoeurópskeho regiónu a dosiahnuť maximálnu možnú uhlíkovú neutralitu.

 

Kultúra už zavítala aj na Nové Lido počas Bielej noci. Rovnako tak v Eurovea City, kde vzniklo aj nové dielo Octahedral Body. Budete v tomto pokračovať?

Podpora kultúry dlhodobo patrí k naším prioritám. Dávame priestor umeniu vo všetkých našich projektoch. Umiestňujeme umelecké diela v našich štvrtiach, ktoré každoročne oživuje aj spomínaná Biela noc. A taký výnimočný projekt ako je prvý slovenský mrakodrap sa prepojil s umením aj vďaka dokumentárnemu filmu z dielne režiséra Jara Vojteka, ktorý zvečnil proces jeho výstavby a príbehy ľudí, ktorí sa na ňom podieľali. Po uvedení v kinách bude mať televíznu premiéru už najbližší pondelok 26. augusta o 21:20 na STVR.

 

Natáčanie filmu 168. Zdroj: JTRE

 

Nedávno sa objavili vizualizácie ďalších dvoch mrakodrapov, ešte vyšších ako Eurovea Tower. Plánujete nimi dotvoriť štvrť Eurovea City. Čo prinesie tento zámer nábrežnej zóne?

Tento zámer má dve roviny. Jednak v lokalite rozvíjajúceho sa nového centra Bratislavy – downtownu, s dostatkom občianskej vybavenosti má ambíciu posilniť funkciu bývania. Súčasná hustota obyvateľstva tu je nižšia, než je podľa urbanistov potrebná pre tvorbu mesta krátkych vzdialeností. Pritom optimálna hustota pomáha nielen zlepšiť udržateľnosť životného prostredia, ale tiež ekonomickú udržateľnosť, efektivitu verejnej dopravy, zlacniť údržbu a obsluhu územia. A vďaka umiestneniu dvoch výškových budov vznikne viac priestoru na vytvorenie nového rozľahlého zeleného parku. Druhou rovinou je oživenie siluety mesta, ktorú donedávna tvorila pomerne jednoliata „stena“ budov s výškou okolo 115 metrov, ktorú narušil až prvý mrakodrap Eurovea Tower. Dve nové veže by spolu s ním vytvorili gradáciu v kompozícii siluety mesta.

 

Zdroj: JTRE

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube