Author photoKristína Liďáková 01.10.2024 18:26

Najlepšie interiéry na Slovensku pre tento rok sú známe. Pozrite si víťazov piateho ročníka Intebold Awards

Festival Intebold tento rok priniesol už piaty ročník, v ktorej ukázal to najlepšie zo slovenskej interiérovej tvorby. Rok 2024 bol spojený s niekoľkými zmenami vrátane nového názvu, ktorý nahradil pôvodné INSAID Awards. Okrem predstavenia najlepších realizácií sa počas slávnostného podujatia 26. septembra 2024 konali aj rôznorodé prednášky zo strany významných medzinárodných osobností. Hlavnou témou bola udržateľnosť a inovácie. 

Autori: Jakub Čaprnka, Pavel Kudiváni, Valentína Nídelová

Autori: Jakub Čaprnka, Pavel Kudiváni, Valentína Nídelová

Festival Intebold priniesol opäť spojenie výnimočnej lokality a kvalitného programu. Aktuálny ročník sa konal na palube Sundeck na Tyršovom nábreží, kde vznikol priestor pre diskusie o spolupráci dizajnérov s výrobcami či živé a interaktívne vystúpenia renomovaných spíkrov. 

Patril k nim Michal Adamík, ktorý predstavil prepojenie technológie robotických rúk s umením. Súčasný dizajnér Michal Staško zas predstavil inovatívne svietidlo a kolekciu sedacieho nábytku s doplnkami, ktoré vznikli v spolupráci s lokálnymi firmami v kontexte udržateľnosti a ekológie, ktoré boli nosnými témami festivalu.

Následne prebehlo večerné vyhlásenie víťazov súťaže Intebold Awards v piatich kategóriách, ku ktorým sa pridáva cena verejnosti. Porota sa rozhodla tento rok udeliť aj špeciálnu Zaslúžilú cenu poroty.

 

Autor: Jakub Čaprnka. Interiér: What Architekti 

 

V kategórii Bývanie zvíťazili What Architekti s bratislavským Bytom s Terasou. „Porota vyzdvihla, že nová dispozícia stavia vedľa seba otvorené a plynulé obytné priestory s intímnejšími, uzavretými miestnosťami. Tieto doplnky nielen zvyšujú funkčnosť, ale tiež výrazne obohacujú celkový zážitok z bývania,” uvádza festival.

Premyslený koncept interiéru a sústredenie sa na detaily je tak nosným princípom návrhu. Pozornosť púta aj na mieru vyrobené zariadenie, ktorému dominuje knižnica. Architekti boli dôslední pri výbere nových materiálov, aby boli v súlade s historickým kontextom budovy, ktorý zároveň nachádzame aj na oblých hranách vstavaného nábytku. Orientovali sa prevažne na neutrálnu farebnú paletu.

 

Autor: Matej Hakár. Interiér: Ateliér Gresling

 

Kategória Inštitúcie, obchody, inštalácie patrila ateliéru Gresling a ich kaderníctvu pre kučeravé vlasy Curly LAB. Nachádza sa v Petržalke. Porotu ohúril súčasný dizajn projektu, na ktorý autori použili minimálny rozpočet. Funkčné materiály a efektívne využitie zdrojov tak boli hlavnými dôvodmi pozitívneho hodnotenia. „Koncept úspešne integroval funkčnosť a inovácie,” dodáva porota.

Primárne dizajnové prvky, ktoré dodali interiéru pútavý vizuál, ako zakrivená lampa a odvážne farebné kontrasty tmavomodrej a púdrovo ružovej, zároveň definovali priestor. Podobne nájdeme kontrast aj v materiáloch, keď ľahké kožené stoličky odľahčili opticky masívne závesy, pričom zároveň formovali estetiku interiéru. „Závesy boli použité na zónovanie priestoru, čo poskytlo flexibilitu a pocit priestrannosti. Materiály boli zvolené s ohľadom na udržateľnosť, pričom textilné steny a jediné zdroje osvetlenia prispeli k minimalistickému, no pôsobivému dizajnu,” uvádzajú. 

 

Autor: Matej Hakár. Interiér: GRAU Architekti

 

Hotely a reštaurácie suverénne vyhrali GRAU Architekti s projektom Mimóza v centre metropoly. Hodnotenie poroty pri interiéri zmrzlinárne sa zameralo na ocenenie jedinečného prístupu k dizajnu. Ten prepája atypické námety do uceleného, vizuálne zjednoteného diela. Interiér vyniká originálnym konceptom, zloženým z rôznorodých prvkov, ktoré však vo výsledku ladia a budujú jedinečnú atmosféru priestoru.

Vyzývavý interiér, plný pútavých prvkov, nielen prispieva k jedinečnosti zmrzlinárne, ale aj vytvára špecifický priestor, podnecujúci zvedavosť a prirodzene pútajúci pozornosť okoloidúcich. „Kvalita remeselného spracovania je na vysokej úrovni, pričom dôraz na detaily sa prejavuje vo všetkých aspektoch dizajnu. Od výberu materiálov, po precízne dokončenie každého prvku, tento projekt jasne dokazuje svoju estetickú hodnotu,” zhŕňa porota svoje rozhodnutie.

 

Autor: Pavel Kudiváni. Interiér: Abrama Architekti

  

Pracovisko, teda predposledná kategória, patrila Abrama Architektom. Realizácia, označovaná ako Kreatívny ateliér, zaujala minimalistickým, no prívetivým interiérom. Okrem organických foriem pracuje s monochromatickými farbami, doplnenými o prírodné prvky ako drevené kreslá či drevené zariadenie, ladené do teplých odtieňov.

Pri projekte porota vyzdvihla najmä znovuvyužitie opusteného priestoru v lokalite bratislavských 500 bytov a jeho prispôsobenie súčasným potrebám. Interiér tak poukazuje na spôsob, ako pristupovať k transformácii priestoru. „Jednoduchý a priamočiary, no pritom invenčný dizajn sa dokonale hodí pre architektonické štúdio, čím sa vytvára funkčné a estetické prostredie,” konštatujú porotcovia. 

 

Zdroj: Anna Božíková

 

V poslednej kategórii Študentský interiér si cenu prevzala Anna Božiková z Fakulty umenia Technickej univerzity v Košiciach. Projekt (Ne)zabudnuté priestory na území Vysokých Tatier predstavil kreatívne riešenia, ako pristupovať k oživeniu opustených objektov prostredníctvom modulárnych konštrukcií.

Umožňujúc dočasné využitie priestorov pre verejný účel, zároveň zachovávajú historickú, ale aj kultúrnu hodnotu stavby. „Tento prístup nielenže prispieva k regenerácii zabudnutých miest, ale aj podporuje komunitu, ktorá má možnosť interagovať s novým priestorom a zapojiť sa do jeho využívania,” ocenila porota. Projekt tak zdôrazňuje význam a dôležitosť udržateľného rozvoja, ako aj adaptáciu existujúcich budov pre súčasné potreby.

 

Autor: Jakub Čaprnka. Interiér: Benko-Benková

 

Záverečné Zaslúžilé ocenenie poroty si prevzal ateliér Benko-Benková a ich projekt Rekonštrukcia rodinného domu v Šali. Interiér poukazuje na spôsob, ako dosiahnuť vysokú životnú úroveň aj s obmedzenými zdrojmi. Neformálne zariadený priestor a implementácia už existujúceho nábytku, ktorý ladí s materiálovým výberom, vytvára uvoľnenú a autentickú atmosféru.

Dômyselná práca s využitím prirodzeného svetla a premyslený koncept farieb a detailov formuje bezprostredné a povzbudzujúce prostredie. „Tento prístup nielenže posilňuje pocit pohody, ale aj podporuje udržateľnosť, pretože recyklácia existujúcich prvkov prispieva k zníženiu odpadu a spotreby nových materiálov. Celkovo projekt ukazuje, že aj s limitovanými prostriedkami sa dá vytvoriť priestor, ktorý nielenže vyzerá dobre, ale aj pozitívne ovplyvňuje kvalitu života jeho obyvateľov,” píše sa v hodnotení.

Projekt teda predstavuje ideálny príklad toho, ako začleniť ekologické a udržateľné princípy do každodenného života. Poukazovaním na dôležitosť týchto aspektov buduje lepšie povedomie o tematike a zároveň inšpiruje k ich používaniu nielen v interiéroch.

 

Autorka: Valentína Nídelová. Interiér: Pavol Vojtek, Anna Veselková a Tomáš Miklas

 

Cena verejnosti na základe online hlasovanie bola udelená Rozprávkovej kaviarni Little Amelie v Miloslavove, ktorej autormi sú Pavol Vojtek, Anna Veselková a Tomáš Miklas. V interiéri prevláda nevšedný koncept, založený na jemných tapetách s rozprávkovými motívmi, ktoré vytvárajú hravú, no vkusnú atmosféru. Prostredie je navrhnuté tak, aby prinieslo zážitok z príbehov a zároveň pôsobilo elegantne a príjemne pre všetky vekové kategórie.

K interiérom, oceneným v Intebold Awards, sa vyjadril aj odborník na akustiku, Matej Žák. Upozornil, že napriek stúpajúcemu povedomiu o dôležitosti akustického komfortu, priestory nespĺňali požiadavky ideálne. Očakáva však, že najmä touto iniciatívou ďalšie ročníky festivalu prinesú nominácie so zlepšenými akustickými podmienkami. Norbert Naništa, odborník na osvetlenie, zasa zdôraznil nevyhnutnosť kvalitného a funkčného osvetlenia, a upozornil na vplyv svietidiel na psychiku aj produktivitu ľudského organizmu.

Intebold Festival priniesol komplexný prehľad o smerovaní interiérového dizajnu na Slovensku. Ocenené projekty zdôraznili dôležitosť inovácií, udržateľnosti a kreatívneho prístupu pri tvorbe kvalitných interiérov. Festival sa tak stal nielen oslavou výnimočných realizácií, ale aj platformou na výmenu poznatkov a diskusiu o budúcnosti dizajnu a architektúry. Okrem interiérového dosahu bolo tohtoročným cieľom festivalu podporiť aj kultúru, ktorá podľa slov organizátorov čelí náročnému obdobiu.

Ocenenie Intebold Awards je platformou, ktorá otvára diskusiu o kvalite interiérového dizajnu na Slovensku a vyzdvihuje kreatívne realizácie, ktoré posúvajú hranice tohto odvetvia. Prostredníctvom víťazných projektov zviditeľňuje dôležitosť funkčnosti, estetiky a udržateľnosti v modernej tvorbe interiérov. Zároveň prispieva k zvyšovaniu povedomia verejnosti a odborníkov o aktuálnych trendoch a inováciách v interiérovom dizajne.

 

(Intebold, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Byt s Terasou. Autor: Jakub Čaprnka
  • Byt s Terasou. Autor: Jakub Čaprnka
  • Byt s Terasou. Autor: Jakub Čaprnka
  • Curly LAB. Autor: Matej Hakár
  • Curly LAB. Autor: Matej Hakár
  • Curly LAB. Autor: Matej Hakár
  • Mimóza. Autor: Matej Hakár
  • Mimóza. Autor: Matej Hakár
  • Mimóza. Autor: Matej Hakár
  • Kreatívny ateliér. Autor: Pavel Kudiváni
  • Kreatívny ateliér. Autor: Pavel Kudiváni
  • Zdroj: Anna Božíková
  • Zdroj: Anna Božíková
  • Zdroj: Anna Božíková
  • Zdroj: Anna Božíková
  • Rekonštrukcia rodinného domu v Šali. Autor: Jakub Čaprnka
  • Rekonštrukcia rodinného domu v Šali. Autor: Jakub Čaprnka
  • Rekonštrukcia rodinného domu v Šali. Autor: Jakub Čaprnka
  • Little Amelie. Autorka: Valentína Nídelová
  • Little Amelie. Autorka: Valentína Nídelová
  • Little Amelie. Autorka: Valentína Nídelová

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube