Author photoKristína Liďáková 16.09.2024 19:30

Ticho lieči. Akustická pohoda je zásadným faktorom pohodlného bývania, zlepšite si ju aj vy

Akustická pohoda zásadne formuje každý interiér. Ovplyvňuje pocit pohody a určuje, ako interiér pôsobí na človeka či aký celkový dojem vzbudzuje. Nevhodné akustické podmienky nepriaznivo vplývajú na psychiku a zdravie ľudí, vyvolávajú pocit diskomfortu a spôsobujú nepríjemný efekt ozveny alebo dojem prázdneho priestoru. Spôsobov, ako vylepšiť akustické vlastnosti nehnuteľnosti, je niekoľko a ich účinok priaznivo zlepší čas, strávený v interiéri.

Autori: Maroš Fečík, Tomáš Krištek

Autori: Maroš Fečík, Tomáš Krištek

Zvýšená hlučnosť je problémom prevažne v bytových domoch. Nielen ruch ulice či dopravných tepien, ale aj hluk výťahu či zvuky od susedov dokážu znepríjemniť pobyt v bytoch. Kľúčové je preto primárne stlmenie zvukov prichádzajúcich do priestoru cez okná a dvere. Pri kúpe alebo výbere bývania sa oplatí venovať pozornosť hodnotám, aké výrobca okien aj dverí udáva.

Hladina intenzity zvuku, meraná v decibeloch, by mala pohltiť okolitý hluk v čo najvyššej možnej miere. Jednoducho sa to dá otestovať odsledovaním rozdielu medzi otvoreným a zatvoreným oknom. Ak je dostupná možnosť výberu vstupných dverí do bytu, napríklad pri novostavbe alebo rekonštrukcii, adekvátne sú dvere ktoré neprepúšťajú hluk do 42 dB.

Vhodným riešením je vylepšiť akustické vlastnosti bývania cez steny a stropy. Možností je viacero, pričom v súčasnosti sú populárne lamelové steny, akustické panely, ale aj zatiaľ menej známe akustické tapety. Jedná sa o druh tapiet s vyššou gramážou a výrazne štruktúrovaným povrchom. Materiálovo sú rôznorodé, od prírodných až po textilné, pričom každé zloženie vyvoláva iný efekt. Zároveň ponúkajú širokú škálu dizajnov, čím sa spolu s vystupujúcim povrchom stávajú pútavým obohatením miestnosti.

 

Autor: Honza Zima

 

Súčasné trendy v interiérovom dizajne prajú aj obkladom z polyuretánu či podobných zvuk tlmiacich materiálov, ktoré vytvárajú príťažlivý vizuál miestnosti. Stačí si vybrať z množstva vzorov a farieb, keďže inštalácia je nenáročná.

Akustické panely sa na prvý pohľad spájajú s kancelárskymi priestormi, avšak inovácie v tejto oblasti ponúkajú vkusné a dizajnové riešenia aj pre súkromné rezidenčné interiéry. Zaujímavou a efektívnou možnosťou sú celoplošné obklady stien z vlny či filcu, ktoré ponúkajú hladké plochy, ale aj rôzne štruktúry v tvare vlniek, lamiel alebo vrstvených obrazcov.

Zaujímavým riešením je umiestnenie týchto obkladov aj na stropy. Dôležitá je však v tomto prípade farebnosť. Na veľké plochy sú vhodnejšie neutrálne, jemné odtiene, ktoré priestor vizuálne neobmedzia.

Do kategórie panelov patria aj čalúnené s výplňou. Tie sú využiteľné v spálňach, chodbách a detských izbách nielen vzhľadom na akustiku, ale aj pre navodenie pocitu útulnosti. Dokážu zvýšiť úroveň interiéru tak, že budú kopírovať farebnosť alebo štýl zariadenia, ktoré sa v interiéri už nachádza.

 

Autor: Tomáš Lazorik

 

Akustiku priestoru ovplyvňujú materiály väčších plôch, ako sú podlahy či steny. Vo všeobecnosti dlažba či laminát výrazne odrážajú zvuky naspäť do miestnosti. Naopak prírodné materiály, ako masívne drevo, sú nielen komfortné, ale zároveň zvuky pohlcujú.

Textil je ľahko dostupný, zároveň je ale zásadným tlmičom, kompenzujúcim tvrdosť povrchov. Zvukovú izoláciu tak podporia koberce a textílie. Ak je možnosť použiť celoplošné v izbách ako spálňa či detská, vyrieši sa tým nielen hluk z okolia, ale aj ten, ktorý tvoria členovia domácnosti. Avšak na zníženie kročajového hluku postačia aj kusové koberce. Spolu so závesmi či čalúneným nábytkom absorbujú zvuky a znižujú tým hlučnosť v interiéri.

Ďalším spôsobom, ako zlepšiť akustickú pohodu priestoru, je nábytok. Nábytok a úložné priestory vypĺňajú vo väčšine prípadov značnú časť bývania, pričom kusový, ale najmä ten na mieru, efektívne využívajú potenciál stien a výklenkov. Zvuky prichádzajúce zo susediacich bytov tak možno stlmiť umiestnením úložných priestorov na steny, ktoré sú v priamom kontakte s priľahlým bývaním.

Nábytok rozvrhnutý až po strop nielen využije celú plochu na ukladanie, ale menšie byty aj opticky zväčší. V prípade masívnych, plošných kusov zariadenia, sú vhodnejšie neutrálne, svetlé farby. Rozšíria sa tým úložné možnosti, interiér bude vyzerať celistvo a zároveň vizuálne nezaťažia priestor.

 

Autor: Tomáš Krištek

 

Podobný účinok na akustiku ako čalúnenie a textil majú aj doplnky. Akustické svietidlá a nástenné objekty, vyrobené zo zvuk pohlcujúcich materiálov, dokážu taktiež nenáročným spôsobom podporiť pohodu v miestnosti.

Prehliadaným detailom, ktorý však dokáže prispieť k zníženiu šírenia zvuku, sú rastliny. Prispievajú k zlepšeniu kvality vzduchu tým, že filtrujú toxíny a zvyšujú vlhkosť, čo podporuje zdravé dýchanie. Ich prítomnosť pomáha znižovať hladinu hluku tým, že listy a stonky absorbujú zvukové vlny. Esteticky rastliny vnášajú do priestoru pocit pohody a spojenie s prírodou, čo pozitívne ovplyvňuje psychiku a náladu človeka.

Zlepšenie akustickej pohody v byte prináša viac ako len tiché prostredie. Má zásadný vplyv na celkovú kvalitu života. Adekvátne riešenie akustiky a vyplnenie priestoru podporuje lepšiu koncentráciu, umožňuje efektívnejší odpočinok a prispieva k zdravým spánkovým návykom, čím priamo znižuje stres a zlepšuje psychickú pohodu.

Výber správnych materiálov, akustických riešení a doplnkov, ktoré nielen esteticky dotvoria interiér, ale aj funkčne zlepšia každodenný život, je tak investícia do zdravšej budúcnosti. Úsilie, investované do zlepšenia akustiky v byte, sa vráti v podobe pokojnejšieho a harmonickejšieho domova.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube