Author photoAdrian Gubčo 18.09.2024 10:15

Neopakovateľné pohľady na Bratislavu. Rozvodnený Dunaj mení charakter nábrežia, pozrite si ho z výšky

Mimoriadne zvýšená hladina Dunaja je vždy zaťažkávacou skúškou pre bezpečnostné zložky a pre niektoré nižšie položené mestské časti Bratislavy – najmä Devín a Devínsku Novú Ves. Centrum mesta či Petržalka sú však ochránené modernou protipovodňovou ochranou. Rozbúrená rieka sa preto mení skôr na fascinujúce divadlo pre okoloidúcich a príležitosť pre fotografov.

Autor: Nino Belovič / YIM.BA

Autor: Nino Belovič / YIM.BA

Rieka Dunaj sa v minulosti v prípade povodní široko rozlievala do krajiny, keďže mala pomerne rozsiahlu nivu. Pravidelne zatápala aj niektoré časti mesta, ako o tom svedčia historické fotografie z Podhradia, ale aj z Prievozu. Na konci 19. storočia však bola pod vedením grófa Eneu Lanfranconiho dokončená rozsiahla regulácia, ktorá riziko povodní zmiernila. Ku koncu 20. storočia zas bolo dobudované Vodné dielo Gabčíkovo, ktoré ďalej pomohlo pri znižovaní stavov.

Historická povodeň v roku 2002 napriek tomu pohrozila zaliatím centra mesta aj Petržalky, k čomu chýbali centimetre. Mesto len tesne uniklo katastrofe, aká postihla napríklad Prahu. Krízová situácia urýchlila rozhodnutie dobudovať kvalitnú protipovovdňovú ochranu. Mohutný projekt bol dokončený v roku 2010 a priniesol zlepšenie ochrany Starého Mesta, Petržalky, ale napríklad aj Devína či Devínskej Novej Vsi.

Dnes sa Bratislava učí doceniť výhody jeho realizácie. Napriek niekoľkým hraničným situáciám – najmä v roku 2013, ale do istej miery aj dnes – sa podarilo zabrániť naozaj obrovským škodám. Hoci sa rieka, predovšetkým Morava, na niektorých miestach vyliala a ovplyvnila život občanov, k stámilionovým škodám nedošlo. Najväčší problém tvoria skôr spadnuté stromy v dôsledku vetra alebo škody v blízkosti inak pokojného potôčika Vydrica.

Vznik kvalitnej ochrany má aj druhý efekt – povodeň sa pre mnohých obyvateľov mesta mení skôr na atrakciu a príležitosť na zhotovenie jedinečných fotografií. Niekoľko miest, napríklad Starý most, poskytuje výborné príležitosti na unikátne zábery. Najlepšie je však rozvodnený Dunaj viditeľný z výšky.

 

Panoráma Bratislavy s netypicky vysokým Dunajom. Autor: Nino Belovič / YIM.BA

 

Hmla nad zalesnenými časťami nábrežia rieky. Autor: Nino Belovič / YIM.BA

 

Aktuálne počasie potrápilo aj Bratislavský hrad, kde sa zrútila časť hrasdbového múru. Autor: Nino Belovič / YIM.BA

 

River Park sa ocitol v skutočne v tesnom kontakte s riekou. Autor: Nino Belovič / YIM.BA

 

Vydrica. Autor: Nino Belovič / YIM.BA

 

V minulosti bola protipovodňová ochrana aj predmetom kritiky, keďže sa nezohľadňovalo jej architektonické prevedenie. Primárny účel ale plní dokonale. Autor: Nino Belovič / YIM.BA

 

Slovenská národná galéria. Autor: Nino Belovič / YIM.BA

 

Fajnorovo nábrežie bolo zaliate vodou. Autor: Nino Belovič / YIM.BA

 

Najlepšie bola zvýšená hladina viditeľná na Tyršovom nábreží, kde zalialo obľúbenú pláž, príp. pred projektom Eurovea. Autor: Nino Belovič / YIM.BA

 

Verejné inštitúcie v rámci monitoringu pripravili ešte lepšie zábery, zhotovené z vrtuľníkov, prípadne dronov. Autorom takýchto snímok či videa je aj Bratislavský samosprávny kraj. Jeho video zachytáva Dunaj tesne pred kulmináciou. Podľa informácií SHMÚ dosiahla rieka maximálnu výšku 983 centimetrov. Ide o jednu z najvyšších nameraných hladín, hoci v roku 2013 to bolo až 1.034 centimetrov.

 

 

Aktuálne je rieka ešte stále veľmi vysoká, postupne by ale mala začať klesať. Pod 900 centimetrov by mala padnúť v priebehu štvrtka, pod 800 snáď v piatok. Za sebou nechá mnohé naplaveniny a nepochybne aj želanie bezpečnostných či monitorovacích zložiek, aby sa podobné situácie opakovali čo najmenej.

 

Fotografie zo 17.9.2024.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube