Author photoAdrian Gubčo 16.09.2024 15:40

Veľtok ukazuje svoju silu. Dunaj v Bratislave prekročil deväť metrov a zalieva nábrežné lokality

Aktuálna povodeň na Dunaji by sa mohla zaradiť k najsilnejším za posledné roky. Mesto sa na zvýšenú hladinu rieky pripravilo osadením protipovodňových zábran, kým bezpečnostné zložky vyčkávajú na kulmináciu, očakávanú až v utorok. Vodný tok aktuálne ukazuje svoju silu a nabáda na opatrnosť pri plánovaní rozvoja nábrežných lokalít.

Autor: Adrian Gubčo / YIM.BA

Autor: Adrian Gubčo / YIM.BA

Výška hladiny Dunaja v Bratislave presiahla v priebehu dneška 900 centimetrov. Informuje o tom Bratislavský samosprávny kraj (BSK) na sociálnej sieti. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) pre potvrdil, že výška Dunaja v hlavnom meste je 908 centimetrov. „Zatopené je Tyršovo nábrežie, promenáda pri nákupnom centre na nábreží Dunaja aj Fajnorovo nábrežie," konštatuje BSK.

Bratislavský kraj zároveň opätovne žiada obyvateľov, aby do daných lokalít nechodili a rešpektovali zákaz vstupu. Vybudované boli protipovodňové zábrany, ktoré aktuálne stoja aj na Rázusovom a Fajnorovom nábreží.

Hladina Dunaja aj naďalej stúpa. Hovorca SHMÚ Ivan Garčár potvrdil, že výška Dunaja k 10:45 h bola 908 centimetrov, o 15:15 to bolo už 940 centimetrov. Kulminácia sa očakáva zhruba na úrovni 950 centimetrov.

Hlavné mesto uviedlo, že Slovenský vodohospodársky podnik už nainštaloval protipovodňovú ochranu Bratislavy na očakávaný stav výšky Dunaja na všetkých miestach. A to v Karlovej Vsi, Devíne i v Starom Meste aj na petržalskej strane Dunaja. Rovnako tak medzi mestskými časťami Devín a Devínska Nová Ves, kde je predpoklad zaplavenia cesty. Napriek tomu je pre bežnú dopravu Devín aktuálne neprístupný a v Devínskej Novej Vsi sa evakuujú niektoré ulice.

 

Zaliate Fajnorovo nábrežie. Autor: Adrian Gubčo / YIM.BA

 

Voda vystúpila po úroveň vyššie položeného chodníka, smerujúceho k Eurovei. Autor: Adrian Gubčo / YIM.BA

 

Tyršovo nábrežie. Autor: Adrian Gubčo / YIM.BA

 

Pod vodou je pláž na Tyršovom nábreží a hladina takmer dosahuje ochranu pri divadle Aréna. Autor: Adrian Gubčo / YIM.BA

 

Problémom je aktuálne aj podmáčanie niektorých objektov v správe Bratislavského samosprávneho kraja. Ide o budovy niekoľkých stredných škôl. Hrozí tiež podmočenie Divadla Aréna, ktoré sa nachádza v Bratislave na petržalskej strane Dunaja. Na pondelkovej tlačovej konferencii to povedal podpredseda SaS a predseda BSK Juraj Droba.

Predseda BSK informoval o zasiahnutých stredných školách na území Bratislavy. „Máme väčšinou zatopené buď stropy alebo pivnice. Týka sa to niekoľkých škôl - gymnázium na Skalickej, stredná odborná škola na Adlerovej ulici, na Sklenárovej, potom obchodná akadémia na Račianskej, internát na Saratovskej, takisto škody na budove gymnázia na Grösslingovej a gymnázia na Pankúchovej. Problémy sú takisto na sociálnych zariadeniach pri obchodnej akadémii na Račianskej,“ skonštatoval Droba.

Budova Divadla Aréna je podľa Drobu ohrozená najviac. „Momentálna hladina Dunaja v tejto časti je približne 890 centimetrov. Obávame sa, že ak by presiahla 930, dôjde aj k veľkým škodám na Divadle Aréna. Momentálne sú už v teréne silové zložky, ktoré nám pomáhajú pieskovať pieskovými vrecami celé okolie budovy. Piesok zamedzí prívalovej vode Dunaja, ale nezamedzí priesaku. Takže hrozí, že divadlo Aréna bude podmočené,“ informoval. Na divadle sa práve dokončuje rekonštrukcia. 

 

Cyklotrasa na Tyršovom nábreží je korunou hrádze, je tu však vybudovaná ďalšia ochrana. Autor: Adrian Gubčo / YIM.BA

 

Zatopené inundačné územie na pravom brehu Dunaja. Autor: Adrian Gubčo / YIM.BA

 

Stúpajúci Dunaj zatopil budúci nábrežný park pred Novým Lidom. Autor: Adrian Gubčo / YIM.BA

 

Ako informuje TASR, v minulosti došlo k niekoľkým veľkým povodniam na slovenskom úseku Dunaja. V júli 1954 dosiahol veľtok výšku 954 centimetrov a prietok dosiahol tretiu najvyššiu hodnotu v dejinách novodobých meraní - 10.400 m3/s. Historicky najvyšší kulminačný prietok (10.870 m3/s) bol na Dunaji zaregistrovaný v roku 1899.

Ku katastrofickým povodniam došlo v júni 1965. Pretrhla sa dunajská hrádza pri slovenských Patinciach, Kolárove a Číčove. Hladina Dunaja stúpla do výšky 917 centimetrov. Záplava zničila asi 3.910 domov a ďalších 6.000 poškodila. Pod vodou sa ocitlo vyše 71.000 ha zaplavenej poľnohospodárskej pôdy, zamokrenej bolo 114.000 ha.

Obrovská povodeň nastala v auguste 2002. Na slovenskom toku Dunaja zaregistrovali tretiu najväčšiu povodňovú vlnu od roku 1877. Hladina rieky vystúpila na 991 centimetrov, čo bol jeden z najvyšších stavov v histórii pravidelných meraní. Prietok bol 10.370 m3/s. Išlo o štvrtý najväčší prietok od začiatku novodobých meraní.

Na začiatku júna 2013 dosiahla hladina Dunaja v Bratislave 1.032 centimetrov. Pri Devíne dosahovala výška hladiny úroveň 969 centimetrov. Dunaj začal kulminovať po 14.00 h, prietok veľtoku v Bratislave bol na úrovni 10.540 m3 za sekundu, čo predstavovalo historicky druhý najväčší priamo nameraný prietok na Dunaji v Bratislave.

V minulosti sú podľa SHMÚ zaznamenané katastrofické povodne v rokoch 1012, neskôr z roku 1210, 1344, 1466 alebo 1499. Počas povodne z augusta 1501 bol hydrológmi rekonštruovaný kulminačný prietok v Linzi 12.000 m3/s, vo Viedni dosiahol 14.000 m3/s. Veľké povodne boli aj v roku 1516 alebo na začiatku novembra 1787. Ľadom spôsobená povodeň vo februári 1850 pravdepodobne priniesla zdvih hladiny Dunaja v Bratislave až na 1.123 centimetrov.

 

Budúce úpravy nábrežia musia automaticky rátať so záplavami. Autor: Adrian Gubčo / YIM.BA

 

Pláž Tyršák. Autor: Adrian Gubčo / YIM.BA

 

Povodne k Dunaju patria, preto možno predpokladať ich príchod aj v budúcnosti. S posilňujúcou sa klimatickou zmenou a častejšími extrémami počasia sa preto zvyšuje riziko, že tieto povodne budú silnejšie a ničivejšie. Slovenská metropola má vybudovanú solídnu protipovodňovú ochranu, dokončenú v roku 2010. Práve tej vďačí za to, že sa najmä v roku 2013 rieka nevyliala do ulíc.

Do budúcna sa predpokladá nová výstavba v blízkosti rieky. Na pravom brehu sa pripravuje Nové Lido od JTRE a Southbank od Penta Real Estate, na ľavom pokračovanie River Parku od JTRE a Cresco Real Estate a výhľadovo aj urbanizácia Zimného prístavu. Tieto plány súvisia so záujmom verejnosti o bývanie či trávenie voľného času v nábrežných lokalitách. Taktiež rastie tlak na revitalizáciu nábreží a lepšie zapojenie do života mesta.

Popri komerčných zámeroch sa uvažuje aj nad zásahmi, ktoré majú zlepšiť ochranu dunajskej krajiny, pripravenosť na mimoriadne situácie a priblížiť hodnoty prírodného prostredia širokej verejnosti. Známa je najmä vízia Bratislavského Dunajského Parku, ktorý koncepčne zastrešuje Metropolitný inštitút Bratislavy, spolupracujúci s občianskymi iniciatívami.

Na rozdiel od miest so stabilnejšou hladinou vodných tokov, v Bratislave znamená snaha o lepšie využívanie rieky (riek) aj pripravenosť na obdobné situácie. Preto sa nemôže a nebude vo veľkom stavať v inundačnom území. Nejde len o niečo, čo vyžaduje zákon či územnoplánovacia regulácia – je to aj v záujme investorov a v súlade so zdravým rozumom. Dunaj je príliš mohutná a silná rieka, aby racionálnejšie firmy riskovali možné škody nielen na majetku.

 

(YIM.BA, TASR)

Fotografie z 16.9.2024. 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube