Author photoMartina Gregová 15.09.2024 13:52

Supermoderné riešenie pre známu pamiatku. Z nenápadnej stavby sa stalo výnimočné múzeum s virtuálnou realitou

Kaštieľ v Markušovciach patrí medzi najnavštevovanejšie národné kultúrne pamiatky Spiša. V jeho areáli sa nachádza Kúria Zuzana, ktorej sa konečne dostalo pozornosti. Vďaka dvojročnej rekonštrukcii hospodárskej budovy v areáli kaštieľa pribudli nové expozičné priestory, ktoré využívajú prvky rozšírenej reality.

Zdroj: Slovakia.com

Zdroj: Slovakia.com

Renesančný Kaštieľ v Markušovciach bol postavený v roku 1643 na pokyn Františka Máriássyho. Pôvodne slúžil ako pevnosť. V druhej polovici 18. storočia bol kompletne prestavaný a získal podobu reprezentatívneho šľachtického sídla. Krátko na to sa začala aj výstavba letohrádku Dardenely, ktorý je dnes považovaný za najkrajšiu rokokovú pamiatku na Spiši. Bočné krídla kaštieľa boli dostavané až počas pamiatkovej obnovy v 70. rokoch 20. storočia. Zachované objekty aj dnes obkolesuje francúzsky park s troma stupňovitými terasami.

Vo vnútorných priestoroch kaštieľa sa dodnes podarilo zachovať pôvodnú dispozíciu a ústredné schodište s bohato zdobenými klenbami. Z čias romantických úprav pochádza interiér zasadacej miestnosti Csákyovcov. Kaštieľ v obci Markušovce spadá pod kompetencie Múzea Spiša v Spišskej Novej Vsi a patrí medzi najkrajšie a najnavštevovanejšie pamiatky v regióne.

V areáli kaštieľa sa okrem hlavnej budovy a letohrádku nachádza aj historická hospodárska budova, ktorá bola roky v havarijnom stave. V minulosti slúžila pre služobníctvo a na ustajnenie koní. Renovácia budovy, známej ako Kúria Zuzana, začala v novembri 2022. Pred rekonštrukciou slúžila prevažne ako depozitár a časť objektu bola určená na predaj vstupeniek.

Galéria

  • Zdroj:  TASR
  • Zdroj: Obec Markušovce
  • Zdroj: TASR
  • Zdroj: TASR
  • Zdroj: TASR

Projekt Kúria Zuzana - Zážitok v múzeu bol financovaný z Grantov Európskeho hospodárskeho priestoru a Nórska, zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky a spolufinancovaný Košickým samosprávnym krajom. Múzeum Spiša na rekonštrukcii kúrie spolupracovalo so Strednou odbornou školou drevárskou v Spišskej Novej Vsi a s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu Slovenský Raj a Spiš. Ide o jednu z najväčších rekonštrukcií kultúrnej pamiatky Košického samosprávneho kraja za posledné roky, s investíciou takmer štyri milióny eur.

Cieľom projektu bolo nielen zachrániť a rekonštruovať pamiatku, ale aj priniesť pre návštevníkov nový pohľad na múzeum, ktorý využitím moderných technológií poskytne zážitok v múzeu a priláka všetky vekové kategórie návštevníkov,“ uviedla riaditeľka Múzea Spiša v Spišskej Novej Vsi Zuzana Krempaská.

Po rekonštrukcii v priestoroch Kúrie Zuzana pribudlo zázemie pre návštevníkov, odborných zamestnancov aj pre širšiu verejnosť. Súčasťou zrekonštruovaných priestorov sú aj časti určené pre dve nové expozície, oddychová zóna a remeselná dielňa.

Nová expozícia by mala byť najmodernejšou svojho druhu na Slovensku vďaka prvkom rozšírenej reality a moderným technológiám. Návštevníkom umožní nazrieť do života šľachtickej rodiny Máriássyovcov a priblíži im históriu spracovania dreva, nábytkárskeho priemyslu a tradičnej ľudovej kultúry v regióne. Časť expozície bude venovaná aj rôznym národnostným menšinám vrátane Nemcov, Rómov, Rusínov a Židov.

Zrekonštruovaný objekt historickej kúrie bol verejnosti sprístupnený 16. júna počas podujatia LETOhranie. Okrem nových výstavných priestorov sa projekt zameriava aj na organizovanie rôznych kultúrnych podujatí, workshopov a tvorivých dielní.

Župnému Múzeu Spiša sa podarilo zachrániť významnú kultúrnu pamiatku a nielen to. Chátrajúci objekt sa vďaka rekonštrukcii premenil na moderný polyfunkčný priestor európskeho štandardu. Na Spiši pribudla unikátna expozícia, ktorá je technologicky najmodernejšou svojho druhu na Slovensku. Verím, že aj vďaka tomu prilákame do Markušoviec ešte viac návštevníkov,“ zhodnotil predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Rekonštrukcii kultúrnej pamiatky v Markušovciach predchádzal náročný proces verejného obstarávania. Premena zdevastovanej pamiatky na polyfunkčný objekt s atraktívnou funkčnou náplňou je však príkladom toho, že aj menšie objekty, ktoré sú súčasťou kaštieľnych komplexov, si zaslúžia pozornosť. Fakt, že vo vnútorných priestoroch kúrie bude čoskoro sprístupnená jedna z najmodernejších expozícií na Slovensku, je len ďalším lákadlom, ktoré turistov podnieti k vyššej návštevnosti už aj tak obľúbenej pamiatky.

 

(Korzár, KE Online, SITA, Obec Markušovce, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube