Author photoMartina Gregová 18.08.2024 19:15

Zachránený klenot v susedstve Bratislavy. Zanedbaný kaštieľ dostal novú podobu aj záhradu

Kaštieľ v Modre mal v priebehu storočí rôznu funkčnú náplň, od mlyna cez lovecké sídlo až po moderné kultúrne centrum. Po rozsiahlej obnove teraz slúži širokej verejnosti a podporuje kultúrne a vzdelávacie aktivity. Revitalizácia kaštieľa uchovala jeho historickú krásu a zároveň objekt obohatila o moderné prvky. Najnovšie k návšteve láka aj vynovená okrasná záhrada kaštieľa.

Zdroj: KPÚ BA/BSK

Zdroj: KPÚ BA/BSK

História kaštieľa v Modre siaha až do 16. storočia, keď slúžil ako obývaný mlyn. Podľa Pamiatkového úradu Slovenskej republiky jeho prvotná funkcia začala pomaly zanikať až v priebehu 19. storočia. Za jeden z najvýznamnejších míľnikov v histórii modranského kaštieľa možno označiť rok 1912, keď sa jeho majiteľom stal kancelár habsburského cisára, rytier Polzer.

Práve tento majiteľ kaštieľ prestaval podľa vtedajších romantických tendencií a stal sa z neho lovecký kaštielik. Pôvodne hospodársku záhradu následne premenil na okrasnú a doplnil ju o sochárske diela, vodný prvok či okrasnú zeleň. „Táto etapa vývoja – transformácia primárne hospodárskeho objektu na malé, ale reprezentatívne šľachtické sídlo v duchu európskej dobovej módy – je veľmi zaujímavá v kontexte slovenského vinohradníckeho mestečka,“ tvrdí Pamiatkový úrad SR.

V čase Československého štátu slúžil objekt roky pre potreby vinárskej školy. Od roku 1963 je národnou kultúrnou pamiatkou. Dnes je táto jedinečná stavba vo vlastníctve Bratislavského samosprávneho kraja. Ten sa v roku 2018 pustil do jeho komplexnej obnovy, ktorá trvala do roku 2021. Pred samotnou obnovou na mieste prebehol podrobný umelecko-historický a architektonicko-historický výskum a posúdenie stavebno-technického stavu pamiatky.

Galéria

  • Zdroj: BSK
  • Zdroj: KPÚ BA
  • Zdroj: KPÚ BA
  • Zdroj: KPÚ BA
  • Zdroj: BSK
  • Zdroj: BSK
  • Zdroj: BSK

„Donedávna schátraný kaštieľ sme obnovili do podoby, ktorú si táto unikátna historická pamiatka zaslúži. Obnovili sme strechu, okná a historickú fasádu. Komplexnou obnovou prešli aj vnútorné priestory, ktoré budú slúžiť na kultúrne i vzdelávacie aktivity. Sú bezbariérové s moderným vybavením a každá miestnosť bude mať iné zameranie, čím podporíme aj tradičné remeslá, lokálne produkty i gastronómiu,“ uviedol predseda BSK Juraj Droba počas slávnostného otvorenia vynoveného kaštieľa v októbri 2021.

Dôležitou súčasťou celého projektu bolo tiež vytvorenie digitálno-dokumentačného centra so študovňou. Ako uviedol Droba, išlo o snahu BSK harmonicky prepojiť inovácie s tradíciami. Priestory modranského kaštieľa tak už niekoľko rokov slúžia ako unikátne kultúrno-kreatívne centrum pre vinárov, vinohradníkov, umelcov, žiakov, neziskové organizácie, ale i pre širokú laickú a odbornú verejnosť.

Dôležitú súčasť celého areálu modranského kaštieľa tvorí tiež už spomenutá záhrada. Tá bola v rámci prestavby v 20. storočí rozdelená na okrasnú záhradu s parkovou úpravou, voľnú krajinu a časť svahu s lesným porastom. Po komplexnej obnove kaštieľa BSK pristúpil aj k rekonštrukcii tejto časti pozemku. Cieľom obnovy bolo zaistiť naplnenie súčasných potrieb návštevníkov, a to pri zachovaní pôvodných prvkov. V rámci rekonštrukcie bolo obnovené existujúce jazierko a fontány. Došlo tiež k výmene exteriérového mobiliáru a k vytvoreniu okrasných a vyvýšených bylinkových záhonov.

Záhrada pri modranskom kaštieli sa verejnosti otvorila v júni 2024. „Kedysi spustnutej záhrade sme komplexnou rekonštrukciou prinavrátili nielen krásu a historickú hodnotu, ale aj obsah. Je to ďalšie oddychové a kultúrne miesto tak pre obyvateľov Modry, ako aj návštevníkov. Môžu si sem prísť len tak posedieť alebo sa tu stretnúť na rôznych podujatiach, tvorivých dielňach, ochutnávkach, seminároch či pri ďalších príležitostiach,“ približuje Droba. „Rovnako samotný kaštieľ, ktorý prešiel rozsiahlymi rekonštrukciami, ponúka moderné a kultúrne priestory pre umelcov, žiakov a širokú verejnosť,“ dodáva

Projekt revitalizácie okrasnej záhrady vznikol za podpory Bratislavského samosprávneho kraja a bol súčasťou cezhraničnej iniciatívy Interreg Heritage SK-AT. Vynovené záhrady v jeho areáli môžu návštevníci navštíviť od 2. augusta.

Historické kaštiele patria jednoznačne medzi najväčšie architektonické poklady našej krajiny. Naprieč celým Slovenskom sa zachovali budovy a areály z rôznych období a v rozličných architektonických štýloch, čo sa prirodzene podpísalo na ich tvarosloví, stavebných detailoch aj na vybavení interiérov. Veľká časť slovenských kaštieľov však v súčasnosti skôr chátra. Ako dokazuje niekoľko úspešných zámerov, našťastie existujú aj svetlé výnimky.

Obnova modranského kaštieľa spolu s nedávno ukončenou revitalizáciou priľahlých záhrad premenila pomaly chátrajúcu národnú kultúrnu pamiatku na modernú inštitúciu a príjemné miesto na oddych či spoločenské vyžitie. Po nedávnom otvorení kaštieľa Čunovo či unikátnej záchrane kaštieľa Voderady tak ide o ďalší úspešný projekt, ktorý na Slovensku prebehol pod prísnym dohľadom pamiatkarov. Postupne sa začína realizácia záchrany aj jedného z najvýznamnejších kaštieľov vôbec - kaštieľa Rusovce - ktorý má slúžiť ako reprezentačné zariadenie. 

 

(BSK, Pamiatky.sk, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube