Author photoMartina Gregová 30.06.2024 18:45

Nový dych pre vzácnu pamiatku. Jeden z najkrajších slovenských kaštieľov prejde zaslúženou rekonštrukciou

Stav slovenských kaštieľov je väčšinou smutný. Mnohé vzácne objekty chátrajú, v niektorých prípadoch ide doslova o ruiny. Objavujú sa však aj dobré správy o zachránených stavbách, ktoré sa následne stávajú okrasou obcí či miest. Takýto šťastný príbeh sa aktuálne píše aj na východe Slovenska, kde sa pripravuje nová etapa obnovy jedného z najkrajších barokových kaštieľov v krajine. 

Zdroj: PSK

Zdroj: PSK

Slovenské kaštiele patria jednoznačne medzi najväčšie architektonické poklady našej krajiny. V minulosti slúžili prioritne ako vidiecke či mestské sídla šľachty či bohatých zemepánov. Spočiatku plnili niektoré z nich tiež obranné funkcie, no s rozvojom vojenskej techniky ich obranný význam postupne upadal. Do popredia sa dostávala ich reprezentatívna funkcia.

Naprieč celým Slovenskom sa zachovali kaštiele z rôznych období a v rozličných architektonických štýloch, čo sa prirodzene podpísalo na ich tvarosloví, stavebných detailoch aj na vybavení interiérov. Dnes mnohé z týchto objektov slúžia ako sídla rôznych vzdelávacích či kultúrnych inštitúcií, hotelov a spoločenských organizácií.

Veľká časť slovenských kaštieľov však v súčasnosti skôr chátra. Existujú ale aj prípady, keď sa tieto objekty podarilo zrekonštruovať a znovu im prinavrátiť zašlú slávu a využitie. V tomto ročníku prestížneho ocenenia Fénix-kultúrna pamiatka roka bolo nominovaných aj ocenených hneď niekoľko z nich.

Galéria

  • Zdroj: Domalenka
  • Zdroj: wikipédia
  • Zdroj: Šarišská hradná cesta
  • Zdroj: PSK
  • Zdroj: Tipnatrip
  • Zdroj: Spoznaj Slovensko

Medzi architektonické diela, ktoré prešli v posledných rokoch komplexnou či čiastočnou rekonštrukciou, patrí napríklad nedávno otvorený kaštieľ vo Voderadoch, kaštieľ v Čunove, Budimíre, Hronseku, vo Svätom Jure, Ladcoch či kaštieľ v Hendrichovciach. Medzi nominovanými dielami sa nachádza tiež Koniareň kaštieľa v Holíči či zrekonštruovaný park kaštieľa v Lednických Rovniach.

Čiastočnou rekonštrukciou v uplynulých rokoch prešiel aj známy a architektonicky unikátny kaštieľ v Hanušovciach nad Topľou, ktorý je rovnako ako vyššie spomínané objekty národnou kultúrnou pamiatkou. Nedávno poslanci Prešovského samosprávneho kraja schválili začatie druhej etapy jeho rekonštrukcie, ktorá by mala stáť viac ako 1,8 milióna eur.

Hanušovský kaštieľ je bezpochyby medzi jedným z najkrajších barokových kaštieľov na území Prešovského kraja. Postavený bol v prvej polovici 18. storočia a až do roku 1940 bol jedným z rodových sídel významnej rodiny Dessewffy (v Bratislave vybudovala palácový dom na Námestí Ľudovíta Štúra v susedstve SNG). Jeho súčasný chátrajúci stav má svoje počiatky v období druhej svetovej vojny, keď sa objekt stal sídlom velenia pracovného tábora na výstavbu železničnej trate. Od roku 1976 bol sídlom múzea. Dnes je kvôli postupne prebiehajúcej rekonštrukcii zatvorený pre verejnosť.

V blízkosti kaštieľa sa navyše nachádza Archeopark, ktorý priamo nadväzuje na mestský park. Neďaleko veľkého kaštieľa v Hanušovciach stojí tiež menší Šóšovský kaštieľ, postavený v 16. storočí. Ide o ďalšiu pomaly chátrajúcu národnú kultúrnu pamiatku v meste.

V prvej etape rekonštrukcie došlo k výmene celej elektroinštalácie, k vybudovaniu nového hygienického zázemia a tiež k výstavbe novej plynovej kotolne. To všetko vďaka podpore Ministerstva kultúry SR a Prešovského samosprávneho kraja, ako aj financiám získaným z programu Obnovme si svoj dom. Celkovo bolo počas prvej etapy preinvestovaných takmer 830-tisíc eur, z toho 475-tisíc eur pochádzalo z programu.

V rámci druhej etapy je plánovaná komplexná obnova interiéru kaštieľa, obnova zvoncovitých striech, strešnej výzdoby a iných, zatiaľ bližšie nešpecifikovaných častí kaštieľa. Rekonštrukcia interiéru si podľa predbežných odhadov vyžiada náklady vo výške 1,4 milióna eur. Zvyšné plánované stavebné práce by mali zhltnúť zhruba 380-tisíc eur.

Významnou časťou nedávno odsúhlasenej druhej etapy bude tiež reštaurovanie takmer všetkých povrchových úprav. Po vykonaní umelecko-historického výskumu sa totiž zistilo, že v priebehu 20. storočia došlo k zatretiu rôznych malieb zo záveru 18. a prvej polovice 19. storočia. Reštaurovať sa teda bude napríklad vzácny barokový štukový strop.

Zzároveň by malo dôjsť k obnove všetkých podláh. Vďaka dochovaným fotografiám bude súčasťou prác tiež rekonštrukcia a osadenie nových dverových výplní. „Rekonštrukciou sa má oživiť a prinavrátiť pôvodná autenticita objektu so zohľadnením súčasných nárokov na jeho muzeálnu funkciu, prezentovať výtvarne hodnotné časti a prvky dobovej bytovej kultúry v priestoroch druhého nadzemného podlažia," uviedla Dáša Jeleňová, hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja pre portál Korzár.

Obnova Hanušovského kaštieľa významným spôsobom prispieva k zveľaďovaniu architektonického dedičstva na východe Slovenska. Ostáva tak len dúfať, že po úspešnej prvej etape a dôjde k rovnako vydarenej realizácii druhej časti rekonštrukcie. Predpokladané ukončenie prác je momentálne naplánované na koniec roka 2024.

 

(Korzár, PSK, severovychod.sk, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube