Author photoKristína Liďáková 24.08.2024 15:04

Vzácne dedičstvo medzi panelákmi. Kaštieľ Esterházyovcov v Galante sa dočká rekonštrukcie

Obnova kaštieľov na Slovensku je komplikovaný a zdĺhavý proces, ktorý ovplyvňujú viaceré faktory. Nielen nedostatok financií, ale aj vlastnícke pomery, legislatíva a technický stav týchto historických budov spôsobuje, že množstvo komplexov chátra. Jeden z dvojice kaštieľov Esterházyovcov v Galante sa však samospráva rozhodla aj naďalej obnovovať. 

Zdroj: Mesto Galanta

Zdroj: Mesto Galanta

Západoslovenské mesto Galanta sa v posledných rokoch snaží o zlepšenie stavu mála prežívajúcich pamiatok. Po unikátnom pláne s vybudovaním novej knižnice sa zameralo aj na rekonštrukciu jedného z dvoch kaštieľov rodiny Esterházyovcov. Pôvodne renesančná budova bola postavená okolo roku 1600 a v minulosti už raz prešla komplexnou prestavbou. Najnovších úprav sa dočká v rámci projektu, financovaného programom Interreg Maďarsko – Slovensko.

Rod Esterházyovcov bol jedným z najvýznamnejších šľachtických rodov v Uhorsku a zohral kľúčovú úlohu v dejinách Galanty. Esterházyovci prispeli k hospodárskemu a kultúrnemu rozvoju mesta a ich vplyv zanechal v Galante trvalú stopu, okrem iného v podobe dvojice kaštieľov - predmetnej menšej stavby a mohutnejšej neogotickej, ktorá je symbolom mesta. 

Kaštieľ, ktorý sa bude rekonštruovať, má podobu dvojpodlažnej stavby obdĺžnikového pôdorysu s rozmermi 30x17 metrov. Súčasťou areálu bola aj veža nad hlavným vstupom, ktorá bola znížená na úroveň rímsy druhého podlažia. Okrem tohto zásahu si kaštieľ zachováva pôvodnú dispozíciu, avšak v 18. storočí prešiel barokovými zásahmi, ktoré upravili fasádu do súčasnej podoby. Rovnako tak interiér zahŕňa originálne klenby so štukovými obrazcami.  

V rámci projektu Interreg bude obnovená vonkajšia fasáda, vybudujú sa nové rozvody zdravotechniky, vymenia sa rozvody pre svietidlá, obnoví sa sobášna sieň a vytvorí sa náučný chodník o histórii Esterházyovcov,“ priblížila pripravované zásahy hovorkyňa mesta Mária Kilácskóova.

Projekt Interreg podporuje cezhraničnú spoluprácu v EÚ financovaním projektov zameraných na riešenie spoločných výziev, ako sú zdravotníctvo či životné prostredie. Prostriedky z Európskeho fondu regionálneho rozvoja slúžia na harmonický rozvoj územia a prepojenie regiónov. Spoločné úsilie zúčastnených krajín umožňuje realizovať projekty, ktoré zlepšujú spoluprácu a kvalitu života v pohraničných oblastiach.

Projekt patrí do schémy Dedičstvo Esterházy – zachovanie histórie pre budúce generácie. Galanta sa uchádzala o prostriedky v spolupráci s maďarským mestom Tata o sumu vo výške 1.253.755,79 eur. Zámerom obnovy je zrekonštruovať pamiatkové objekty v oboch mestách, ktoré spája rod Esterházyovcov.

Mestá Galanta a Tata tým predpokladajú prehĺbenie spolupráce na úrovni projektového partnerstva a vylepšenie komplexov by malo priniesť aj adekvátnejší priestor pre organizovanie kultúrnych podujatí. Zatiaľ čo Galanta plánuje rekonštrukciu kaštieľa, Tata chce obnoviť viacero pamiatok v anglickom parku, ktorý bol vytvorený v roku 1783.

Slovensko má viac ako 400 kaštieľov, z ktorých mnohé sú v poškodenom stave. Revitalizácia a záchrana pamiatok sa ale ukazuje ako investícia do budúcnosti. Týka sa to najmä stavieb, ktoré citlivou obnovou môžu nadobudnúť nové využitie a obohatiť tak nielen prostredie, ale zároveň začlenia pamiatku do života komunity.

Súčasným trendom je premena kaštieľov na multifunkčné objekty, ako sú hotely, kultúrne centrá, reštaurácie, miesta pre svadby a spoločenské akcie, či ďalšie kreatívne účely. Tento prístup umožňuje zachovanie historických budov a ich udržateľnosť v dlhodobom časovom horizonte.

 

(TASR, Mesto Galanta, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube