Author photoSimona Schreinerová 16.09.2024 12:57

Koniec veľkorysých plánov. Prestížna LEAF Academy mení adresu, masívny kampus nepostaví

LEAF Academy je medzinárodná internátna stredná škola, ktorá donedávna sídlila na Sasinkovej 13 v blízkosti Medickej záhrady. Škola pre nadaných študentov však počas leta zmenila adresu. Hoci je nové sídlo v atraktívnej časti mesta, ide len o provizórnu náhradu veľkorysého plánovaného kampusu v zázemí Bratislavy.

Zdroj: Adrian Gubčo / YIM.BA, LEAF Academy

Zdroj: Adrian Gubčo / YIM.BA, LEAF Academy

LEAF Academy je internátna stredná škola s možnosťou denného štúdia pre študentov zo strednej Európy. Ponúka štvor- alebo dvojročný rezidenčný a denný program, v rámci ktorého sa usiluje o výchovu angažovaných a talentovaných študentov.

Podľa informácií z oficiálnej stránky školy hľadajú najmä študentov vo veku 14–17 rokov s potenciálom pozitívne ovplyvniť svet okolo seba. Pri jednotlivých kandidátoch nepozerajú na to, z akého prostredia pochádzajú, ale sú otvorení všetkým študentom, ochotným na sebe pracovať a rozvíjať sa.

Súkromná škola s vysokými štandardmi po prvýkrát otvorila svoje brány v roku 2016. Za ten čas sa stala jednou z najlepších stredných škôl na Slovensku, kde sa študuje výhradne v angličtine. Štúdium je ukončené maturitnou skúškou, ktorá je uznávaná medzinárodne. Cieľom LEAF Academy je vychovať budúcich lídrov s potenciálom pôsobiť aj vo sfére biznisu a verejnej správy.

Galéria

  • Nová budova, v ktorej sídli LEAF Academy. Autor: Adrian Gubčo / YIM.BA
  • Plánovaný kampus vo Vištuku. Zdroj: LEAF Academy
  • Plánovaný kampus vo Vištuku. Zdroj: LEAF Academy
  • Plánovaný kampus vo Vištuku. Zdroj: LEAF Academy
  • Plánovaný kampus vo Vištuku. Zdroj: LEAF Academy
  • Pôvodná budova na Sasinkovej. Zdroj: LEAF Academy

Pri založení školy figurovalo aj meno jedného z najbohatších Slovákov, Ivana Chrenka, spolumajiteľa HB Reavis. Ako však uvádza Denník N, minulý rok sa Chrenko stiahol zo Slovenska a ukončil aj podporu súkromnej školy. Napriek tomu akadémia stále funguje, pričom jej príjmy tvoria najmä donorské dary a školné.

Počas tohto leta však prišlo k zásadnej zmene. LEAF Academy sa zo Sasinkovej 13 presťahovala na ulicu Fraňa Kráľa 6. „V predošlom pôsobisku nám končila nájomná zmluva a zároveň sme sa už dlhšie zaoberali možnosťou sťahovania sa do nových priestorov, ktoré by lepšie vyhovovali našim potrebám, najmä z pohľadu lokality a stavu budovy. Sťahovanie prebehlo v letných mesiacoch,“ uviedol Jaromír Sedlár, riaditeľ LEAF Academy.

Podľa súhlasného záväzného stanoviska mesta ide o objekt Mestská vila L, ktorému v roku 2014 vydalo mesto záväzné stanovisko na rekonštrukciu a dostavbu. Malo ísť o realizáciu druhého podzemného podlažia (PP), pôdorysné rozšírenie prvého PP, realizáciu novej strešnej konštrukcie s upravenou výškou, zobytnenie podkrovia s galériou a celkovú obnovu fasády. V objekte mali vzniknúť tri bytové jednotky a na pozemku bolo navrhnutých šesť parkovacích miest.

Napokon ale neboli zrealizované všetky navrhnuté zmeny. Nevzniklo druhé PP a neprišlo ani k rozšíreniu prvého PP. Namiesto troch bytov vznikli iba dva, na pozemku je sedem parkovacích miest. Mesto tieto zmeny odobrilo minulý rok. Vila na Fraňa Kráľa 6 je teda objekt s jedným PP a dvoma nadzemnými podlažiami (NP), pričom má aj podkrovie. Z celkového počtu sedem parkovacích miest sú dve v garáži a päť na teréne.

Práve v tomto objekte už sídli LEAF Academy. K zmene funkčného využitia sa Magistrát vyjadril kladne. Ako sa uvádza v záväznom stanovisku mesta, LEAF Academy tu bude ako nájomca prevádzkovať školské zariadenie stredného stupňa s predpokladanou kapacitou 100 študentov a 20 pedagógov.

Zmenou využitia sa nezmení dispozícia ani objem stavby. Bez zmien je tiež technické a technologické zabezpečenie objektu, riešenie jednotlivých plôch na pozemku, prístup k objektu a parkovanie na pozemku. Prvé PP bude využívané ako cowork priestor, šatňa študentov, technické a skladové priestory. Na prvom NP sú tri učebne a recepcia „frontdesk“, na druhom NP sú tiež tri učebne a študentská kuchynka. V podkroví sú pracoviská pedagógov, knižnica a miestnosť na sústredenie. V objekte je aj prislúchajúce hygienické zázemie.

Ďalšie detaily uvádza na svojom webe samotná akadémia. K dispozícii majú byť vnútorné salóniky a vonkajšia terasa, ktorá vedie do malej trávnatej záhrady. Okrem toho je škola vybavená Wi-Fi, priestormi na stene na písanie, projektormi, Chromecastom, tlačiarňami a spomínanou knižnicou. Budova má poskytovať kreatívny vzdelávací priestor pre žiakov a učiteľov.

 

Plánovaný kampus LEAF Academy vo Vištuku. Zdroj: LEAF Academy

 

Ako školský internát v súčasnosti slúži hotel Astra na Prievozskej ulici. Priestory internátu sa nachádzajú na šiestom a siedmom podlaží hotela, pričom je k dispozícii jedna dievčenská, jedna chlapčenská a jedna zmiešaná chodba. Chodby majú vytvárať vďaka ich rezidentom (študenti a vedúci chodby) a prostrediu atmosféru domova.

Na každej chodbe majú študenti k dispozícii kuchynku, študovňu a práčovňu. Ubytovaní sú v dvojposteľových izbách, bunka je tvorená dvoma izbami a kúpeľňou. K dispozícii je taktiež veľká konferenčná miestnosť určená študentom na štúdium, stretnutia alebo akcie.

Hoci poskytuje LEAF Academy vyšší štandard oproti bežným školám, súčasný stav je provizórnejší oproti doterajšej situácii, nehovoriac o plánoch školy v čase, keď ju ešte podporoval Chrenko. V tom čase sa totiž plánovala výstavba veľkorysého kampusu v obci Vištuk. Supermoderný areál mal byť len v prvej etape domovom pre 400 študentov, ich vyučujúcich a rodín. Obsahovať mal priestory na vzdelávanie, šport, bývanie a študentské aktivity. Na koncepte pracovali renomovaní architekti, napríklad Bogle Architects alebo Soma Architecture. 

Výstavba kampusu sa začala slávnostným spôsobom v roku 2018, v praxi sa však nepostavilo v podstate nič. Veľkolepé vizualizácie zostávajú na papieri a podľa všetkého budú nenaplneným snom. S ohľadom na stratu podpory je do istej miery úspechom, že LEAF Academy prežilo. 

Najvýraznejšia privátna investícia do stredoškolského (a základoškolského) vzdelávania sa tak aktuálne pripravuje v Boroch. Penta Real Estate sa s OZ FELIX Bratislava dohodla na prevádzke spojenej materskej, základnej a strednej školy. Výstavbu by mal realizovať súkromný investor. Zriaďovateľom školského zariadenia bude FELIX. Predpokladané celkové náklady na realizáciu stavby sú na úrovni asi 30 miliónov eur. S výstavbou by sa mohlo začať v roku 2025 a mala by trvať 36 mesiacov. Generálnym projektantom je Siebert + Talaš.

Investor tohto zámeru hovorí o vzniku jednej z najlepších škôl v strednej Európe. Podobné plány mala aj LEAF Academy. Ak sa už zámer kampusu vo Vištuku nepodaril, Bratislava a jej okolie získajú aspoň náplasť v podobe školy FELIX v Boroch. Ideálne by však bolo, keby vznikli oba projekty - napokon, kvalitných škôl je tu akútny nedostatok. 

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube