Author photoAdrian Gubčo 21.08.2024 14:00

Konečne niečo pre študentov. Bratislavské univerzity rozbehli modernizácie internátov a infraštruktúry

Bratislavské univerzity sú v rámci svojich oborov najvýznamnejšie na Slovensku. Napriek tomu čelia obrovskému investičnému dlhu, ktorý sa prejavuje na budovách, vybavení a vo výraznej miere na ubytovacích kapacitách pre študentov. V priebehu tohto leta sa však rozbehlo niekoľko projektov, ktoré majú niekedy katastrofálne podmienky dramaticky zlepšiť.

Zdroj: Univerzita Komenského, Ekonomická univerzita v Bratislave

Zdroj: Univerzita Komenského, Ekonomická univerzita v Bratislave

Trojica najvýznamnejších bratislavských univerzít – Univerzita Komenského (UK), Slovenská technická univerzita (STU) a Ekonomická univerzita v Bratislave (EUBA) rozbehli v priebehu tohto leta viaceré projekty rekonštrukcií svojich budov vrátane internátov. Odpovedali tak na dlhodobé volanie študentov, ktorí upozorňovali na neúnosné podmienky vo viacerých ubytovacích zariadeniach.

Univerzita Komenského začína s rekonštrukciou výškového bloku B na Internáte Ľudovíta Štúra, teda najväčšieho internátu na Slovensku. Blok A rekonštruuje aktuálne už druhý rok. Uviedol to vedúci oddelenia vonkajších vzťahov UK Anton Repka.

„Skončila sa prvá etapa, v ktorej boli obnovené zvislé a vodorovné rozvody, sociálne jadrá aj ústredné kúrenie. V druhej etape bude nasledovať zateplenie strechy, fasády a výmena všetkých okien a balkónových dverí,“ priblížil Repka s tým, že ukončenie druhej etapy rekonštrukcie bloku A je naplánované do leta 2026.

Galéria

  • Internát Ľudovíta Štúra po rekonštrukcii. Zdroj: Univerzita Komenského v Bratislave
  • Pôvodná štúdia izby v Internáte Ľudovíta Štúra po rekonštrukcii. Zdroj: Univerzita Komenského v Bratislave
  • Študentský domov Nikosa Belojanisa. Zdroj: Google Maps
  • Študentský domov Dobrovičova. Zdroj: Google StreetView
  • Zdroj: Ekonomická univerzita v Bratislave
  • Zdroj: Ekonomická univerzita v Bratislave
  • Zdroj: Ekonomická univerzita v Bratislave
  • Zdroj: Ekonomická univerzita v Bratislave

Ako doplnil, následne bude realizovaná tretia (posledná) etapa, ktorá bude zahŕňať už len maľovky izieb, výmenu podláh a inštaláciu nového nábytku. „Táto etapa však bude realizovaná postupne po podlažiach, takže po ukončení druhej etapy bude blok A otvorený pre ubytovanie študentov, čo predpokladáme na začiatok akademického roka 2026/2027,“ objasnil.

Rekonštrukcia bloku B sa len začína, v júni sa podľa neho odubytovali poslední študenti a budovu aktuálne prevádzka pripravuje na odovzdanie budúcemu realizátorovi stavby. Repka poznamenal, že na dodávateľa prác na rekonštrukciu vyhlásili 24. júla tohto roka súťaž zákaziek. Termín začatia samotných prác je pritom závislý od úspešného ukončenia procesu verejného obstarávania na zhotoviteľa prác.

Momentálne podľa neho takisto dokončujú rekonštrukciu troch podlaží na Družbe UK. „Najskôr 16. septembra sa tam budú môcť ubytovať študenti a študentky. V rekonštrukciách budeme určite pokračovať, no v najbližšom období budeme sústrediť všetky dostupné zdroje na rekonštrukciu Internátu Ľudovíta Štúra,“ podotkol.

Aj Slovenská technická univerzita (STU) počas leta rekonštruuje študentské domovy. „V júni a júli tohto roka sa začali komplexné rekonštrukcie blokov B1 a B5 na študentskom domove Mladosť v celkovej hodnote 3.130.676 eur z vlastných zdrojov STU. Predbežný termín dokončenia prác je apríl až máj 2025,“ priblížil hovorca STU Juraj Rybanský.

Na študentskom domove Mladá garda sú podľa neho pred dokončením opravy izieb bloku K na prvom a druhom podlaží za 240-tisíc eur. Doplnil, že po dokončení tejto časti budú opravy pokračovať na bloku J - tretie a štvrté podlažie, taktiež v rozsahu 240-tisíc eur.

Ako doplnil hovorca, v najbližšom období pripravujú aj rekonštrukciu Študentského domova Nikosa Belojanisa (zateplenie fasády, výmena radiátorov a osvetlenia) s cieľom zabezpečiť zníženie energetickej náročnosti objektu. V závislosti od spôsobu financovania rekonštrukcie študentského domova Nikosa Belojanisa plánujú podľa neho pokračovať v rekonštrukcii Študentského domova Dobrovičova (dokončenie rekonštrukcie izieb a zateplenia fasády).

 

EUBA obnovuje internáty aj hlavné budovy. Zdroj: Ekonomická univerzita v Bratislave

 

Medzičasom, EUBA rozbehla historicky najväčšiu modernizáciu svojej infraštruktúry. Ako tvrdí univerzita, ambiciózny projekt zahŕňa rekonštrukciu viacerých kľúčových objektov univerzity, knižnice, ale aj študentských domovo. Majú sa tak výrazne zlepšiť podmienky pre študentov a zamestnancov a úroveň vzdelávania sa má posunúť na vyšší štandard. Finančné prostriedky pochádzajú z Plánu obnovy a odolnosti aj z vlastných zdrojov univerzity. Celkovo sa investuje 30 miliónov eur.

Rekonštrukcia sa týka výučbových objektov V1 a V2, ktoré tvoria jadro univerzity. V týchto budovách sa pracuje na zvýšení energetickej úspory výmenou okien, zateplením fasády a rekonštrukciou strechy. Okrem toho sa rozbieha aj obnova Slovenskej ekonomickej knižnice. EUBA si sľubuje, že sa po ukončení prác stane prístupnejšou a modernejšou vďaka novým priestorom pre individuálnu a skupinovú prácu.

K ďalším zásahom patrí vybudovanie inovačného Business Lab v bývalých priestoroch Vydavateľstva Ekonóm. Veľkou rekonštrukciou prechádza aj budova Školička, v ktorej sídli Materská škola EUBA „Ecovčielka“. V rámci modernizácie sa výrazne zlepší energetická efektívnosť budovy. Rekonštruuje sa aj budova EUBA na Konventnej 1, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou.

Popri školských budovách sú veľké zdroje alokované aj na obnovu internátov. Od jari tohto roka je v realizácii rekonštrukcia Študentského domova Starohájska 4 a v predchádzajúcich dňoch sa univerzite podarilo získať finančné prostriedky na rekonštrukciu Študentského domova a jedálne Dolnozemská, kde sa majú práce rozbehnúť v najbližších dňoch.

Z vlastných zdrojov pristúpi univerzita v dohľadnej dobe (pravdepodobne v septembri) k rekonštrukcii Študentského domova Vlčie hrdlo. Tieto internáty prejdú kompletnou obnovou, ktorá zahŕňa modernizáciu izieb, spoločných priestorov a zlepšenie energetickej efektívnosti budov.  Aktuálne sa pracuje aj na Študentskom domove Ekonóm, kde sa realizuje zateplenie fasády a balkónov. Vo fáze prípravy projektu na rekonštrukciu sa nachádza Študentský domov Bellova v Košiciach.

Keďže zdroje na obnovu viacerých objektov pochádzajú z Plánu obnovy a odolnosti, práce musia byť ukončené do prvého polroku 2026. Starohájska by mala byť dokončená v decembri 2025 a študentský domov a jedáleň Dolnozemská v júni 2026. Internát vo Vlčom Hrdle by mal byť obnovený do augusta 2025.

Vedenie EUBA predpokladá, že sa vďaka tomuto projektu zlepší konkurencieschopnosť inštitúcie. „Táto modernizácia je investíciou do budúcnosti našich študentov a zamestnancov,“ hovorí rektor Ekonomickej univerzity v Bratislave Ferdinand Daňo. „Sme hrdí na to, že môžeme vytvoriť prostredie, ktoré bude vytvárať vhodnejšie prostredie pre podporu excelencie vo vzdelávaní a výskume.“

EUBA chce kvalitu zvyšovať nielen zlepšením stavu svojich budov, ale aj rozvíjaním spolupráce s ostatnými vysokými školami. V kooperácii s STU napríklad zriadili konzorcium, ktoré pomôže pri tvorbe interdisciplinárnych programov (v spolupráci oboch škôl sa bude vyučovať napríklad aj urbanizmus), harmonizácii IT systémov či propagácii v zahraničí. „Chceme udržať mladé talenty na Slovensku aj tým, že im ponúkneme atraktívne študijné a výskumné prostredie na úrovni medzinárodných štandardov,“ objasňuje rektor STU Oliver Moravčík.

Faktom je, že za posledné roky sa podarilo bratislavským vysokým školám, najmä STU, zrealizovať viacero zásahov, ktoré zlepšujú podmienky pre štúdium i výskum. Išlo o mimoriadne dobre investované peniaze Ambiciózne plány do budúcna, v spojení s projektami, ktoré pripravujú SAV a UK, by mohli zásadne posunúť úroveň vysokoškolského vzdelávania v metropole. Ide o základnú prísadu pre úspešné a konkurencieschopné mesto i krajinu.

 

(TASR, EUBA, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube