Author photoSimona Schreinerová 26.06.2024 19:00

Študentské bývanie na súčasnej úrovni. STU pokračuje v obnove internátov, plánuje veľké investície

Slovenská technická univerzita (STU) je najvýznamnejšou technickou vysokou školou v krajine s medzinárodnými ambíciami. Jej úplné etablovanie medzi špičkovými akademickými inštitúciami však brzí okrem iného aj fyzická zastaranosť viacerých budov. Situácia sa ale začína v tomto smere meniť, keďže STU postupne rekonštruuje fakultné a internátne budovy.

Zdroj: Google Street View

Zdroj: Google Street View

Lepšie bývanie pre študentov STU

Rekonštrukcie internátov patriacich STU prebiehajú už niekoľko rokov. Niektoré zo študentských domovov prešli obnovou už dávnejšie. Komplexnou rekonštrukciou prešiel študentský domov (ŠD) Jura Hronca, známy ako Bernolák, aj Mladá garda na Račianskej ulici.

Čiastočnú obnovu má za sebou internát na Dobrovičovej ulici v centre mesta, ktorá bude v najbližšom období pokračovať. Staré Mesto zverejnilo upovedomenie o stavebnom konaní pre rekonštrukciu tohto ŠD. Obnova má byť zameraná na zníženie energetických nákladov objektu.

„Rekonštrukcia ŠD Dobrovičova je súčasťou komplexnej obnovy internátov Slovenskej technickej univerzity, ktorá sa realizuje postupne už niekoľko rokov. Odstraňujeme tak značný investičný dlh a zvyšujeme úroveň ubytovania študentov STU na úroveň, ktorá zodpovedá štandardom 21. storočia. Rekonštrukciami postupne prešli, resp. prechádzajú všetky študentské domovy STU v Bratislave aj Trnave. Ide o investície v objeme miliónov eur prevažne z vlastných zdrojov univerzity,“ uviedol Juraj Rybanský, hovorca STU.

Podľa jeho slov sa v prípade ŠD Dobrovičova doposiaľ zrealizovali práce na 87% ubytovacích priestorov a preinvestovalo sa viac ako 3.015.692 eur. „Práce pokračujú rekonštrukciou fasády so zateplením (dvorová časť) a 7. etapou rekonštrukcie izieb v celkovej predpokladanej výške 2.666.663 eur s cieľom zabezpečiť zníženie spotreby energií o 40%.“

STU hľadá prostriedky aj na rekonštrukciu ďalších internátov. „Na rekonštrukciu ŠD Dobrovičova bola podaná žiadosť o poskytnutie prostriedkov z mechanizmu Plánu obnovy, Výzvy č. 7 s názvom Komplexná modernizácia budov a internátov verejných a štátnych vysokých škôl. Do tejto výzvy boli podané žiadosti aj na rekonštrukciu bloku B1 ŠD Mladosť (1.797.103,99 €), bloku B5 ŠD Mladosť (1.697.404,42 €) a rekonštrukciu ŠD Nikosa Belojanisa (851.597,84 €),“ uzavrel Rybanský.

 

Stav ŠD Dobrovičova pred rekonštrukciou. Autor: Adrian Gubčo / YIM.BA 

 

Investície aj do kvality vzdelávania

STU je najväčšou technickou univerzitou na Slovensku, zameriavajúcou sa na vzdelávanie a výskum v rôznych oblastiach. Jej hlavný kampus v centre Bratislavy zahŕňa tri fakulty – stavebnú, chemickú a strojnícku. Vymedzuje ho blok medzi Kollárovým námestím, Námestím slobody, Ulicou Imricha Karvaša a Radlinského. Opodiaľ je ešte Fakulta architektúry a dizajnu. 

Budovy kampusu, postavené medzi rokmi 1947 a 1974, sú známe vysokou úrovňou dobovej architektúry, no dnes vykazujú známky zastaranosti. Univerzita čelí konkurencii a je nútená modernizovať svoje priestory, aby zvýšila ich úroveň a atraktivitu. Týka sa to aj budov Stavebnej fakulty na Ulici Imricha Karvaša.

Škola postupne modernizuje jednotlivé bloky (A, B, C). Bloky B (pri Ulici Imricha Karvaša) a C (výšková budova) už majú nové fasády. Blok B získal hliníkový kompozitný obklad, čo vzbudilo kritiku architektov. Minulý rok sa zrekonštruoval aj blok A, orientovaný do Námestia slobody, vrátane interiérov.

Na prvých troch podlažiach sú teraz študentská zóna a Univerzitný technologický inkubátor STU, pričom exteriér bol zachovaný podľa pôvodného návrhu. Modernizácia bola financovaná z projektu ACCORD, z európskych fondov na zvýšenie konkurencieschopnosti STU a Univerzity Komenského, s celkovými nákladmi 5,8 milióna eur.

Stavebná fakulta STU využila európske prostriedky aj na modernizáciu Auly akademika Bellu, jednej z najväčších ául na STU. Opravená bola hlavná miestnosť aj technologické priestory, čím sa zvýšil komfort pre 690 poslucháčov. Aula je teraz vhodná na prednášky aj slávnostné podujatia a spĺňa najvyššie medzinárodné štandardy.

V priamom susedstve Auly akademika Bellu bola pred niekoľkými mesiacmi dokončená a otvorená Študentská zóna Dynamik. Ide o priestory určené pre štúdium aj relaxáciu študentov, využiteľné najmä počas obdobia medzi prednáškami. Zóna vznikla úpravou a reorganizáciou už existujúceho foyer v susedstve auly.

Z pohľadu mnohých študentov sa v krátkom čase výrazne zlepšila kvalita priestorov, v ktorých trávia veľa času. Aula akademika Bellu aj nová študentská zóna sú moderné a esteticky zladené. Hoci samy osebe pravdepodobne nebudú stačiť na prilákanie nových talentov, prispievajú k pozitívnejšiemu obrazu fakulty aj celej univerzity.

 

Zmodernizovaná Aula akademika Bellu. Autor: Nino Belovič / YIM.BA

 

Najväčší internát na Slovensku prechádza rekonštrukciou

V zlom stave nie sú iba ubytovacie kapacity STU, ale aj Internát Ľudovíta Štúra v Mlynskej doline, nazývaný aj „Štúrak“. Blok B je v havarijnom stave, čo viedlo prevádzkovateľa, Univerzitu Komenského (UK) v Bratislave, k ohláseniu rekonštrukcie.

UK už pred časom začala s rekonštrukciou Bloku A. Prvá etapa zahŕňala obnovu rozvodov, sociálnych jadier a ústredného kúrenia. V ďalšej etape sa plánuje zateplenie strechy a fasády a výmena všetkých okien a balkónových dverí.

Univerzita napokon oznámila aj začiatok opráv Bloku B, ktoré budú tiež realizované postupne. Práce sa začnú po letnom semestri, pričom študenti môžu zostať na internáte do konca júna. Počas rekonštrukcie nebude blok k dispozícii na ubytovanie, čo zníži ubytovacie kapacity univerzity.

UK sa snaží získať dodatočné kapacity od partnerských organizácií, no zdôrazňuje, že rekonštrukcia bola nevyhnutná. Zásadnou pomocou pre obnovu internátov má byť zisk prostriedkov z Plánu obnovy a odolnosti. Vláda SR ešte v decembri určila Univerzitu Komenského ako priameho prijímateľa prostriedkov z európskych zdrojov.

 

Podoba rekonštrukcie Bloku B. Zdroj: Univerzita Komenského

 

Talentovaní študenti odchádzajú zo Slovenska aj kvôli zlému stavu vzdelávacej infraštruktúry. Ich častým cieľom je Česko, najmä Brno, ktoré sa pýši modernými univerzitnými priestormi a študentským charakterom mesta.

Otázkou zostáva, či obnova internátov a v prípade STU aj modernizácia priestorov fakúlt bude stačiť. Predstavitelia STU nezriedka konštatujú, že napriek porovnateľnej úrovni jednotlivých fakúlt s VUT alebo Masarykovou univerzitou v Brne, množstvo študentov uprednostňuje štúdium u našich západných susedov.

Ak by títo študenti zostali v Bratislave, mohli by sa stať základom jej budúceho rozvoja. V dnešnej dobe totiž úspech miest a ekonomík závisí predovšetkým na ľudskom potenciáli. Rozvoj STU a ďalších vzdelávacích inštitúcií mal byť strategickým záujmom Hlavného mesta aj štátu.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube