Author photoKristína Liďáková 02.09.2024 14:00

Štastný začiatok školského roka: Bratislavské deti dostali modernejšie školy vo viacerých mestských častiach

Situácia v oblasti kapacít a stavu budov bratislavských škôl je dlhodobo problematická. Počnúc materskými školami, cez základné až po stredné, v lokalitách s rastúcou populáciou zápasia riaditeľky a riaditelia s nedostatkom miest. To vedie k preplneným triedam a obmedzenému prístupu ku vzdelaniu. Neúnosný stav viedol v posledných rokoch k sérii extenzií a modernizácií objektov. 

Autorka: Veronika Gubková / MČ Bratislava Staré Mesto

Autorka: Veronika Gubková / MČ Bratislava Staré Mesto

Bratislavské školstvo čelí viacerým problémom vrátane nedostatočných priestorových kapacít aj zlého stavu budov. Viaceré školy boli postavené v 20. storočí a v súčasnosti sú už technicky zastarané. Objekty často trpia nedostatkom údržby, čo vedie k opotrebovaným a nevyhovujúcim priestorom, ktoré nezodpovedajú súčasným normám pre bezpečnosť, energetickú efektivitu a hygienické podmienky. Budovy sú nezriedka v takmer až havarijnom stave, vyžadujúcom rekonštrukciu. 

Základná škola Dubová v Starom Meste sa rozhodla situáciu s nedostatkom potrebných miest riešiť nadstavbou. Tá sa ukázala ako najefektívnejší spôsob, ako zlepšiť stav inštitúcie a zvýšiť počet miest pre deti. Výstavba sa začala v lete 2022 a trvala dva roky. Kolaudáciu mestská časť stihla ešte pred začatím školského roka, pričom vonkajší areál so športoviskom bol uvedený do užívania počas leta.

„Otvorili sme roky potrebné piate podlažie. Nadstavba konečne stojí a kolaudáciu sme stihli podľa plánu, do začiatku nového školského roka. Náročné mesiace sa končia," objasňuje starosta Starého Mesta Matej Vagač.

Galéria

  • Autorka: Veronika Gubková / MČ Bratislava Staré Mesto
  • Autorka: Veronika Gubková / MČ Bratislava Staré Mesto
  • Autorka: Veronika Gubková / MČ Bratislava Staré Mesto
  • Autorka: Veronika Gubková / MČ Bratislava Staré Mesto
  • Autorka: Veronika Gubková / MČ Bratislava Staré Mesto
  • Autorka: Veronika Gubková / MČ Bratislava Staré Mesto
 

Otvorenie piateho podlažia v rámci nadstavby prebehlo hneď prvý školský deň, pričom prinieslo nové potrebné triedy, učebne, kabinety a zborovňu. Kapacity sa tak rozšírili celkovo o 158 miest pre všetkých žiakov zo spádového obvodu. Plán postupného navyšovania prváckych tried zabezpečí, že sa aktuálna kapacita Základnej školy Dubová naplní o šesť rokov.  

Nadstavbou podlažia sa škola rozšírila okrem zborovne o šesť kmeňových tried, tri odborné učebne a päť kabinetov. Každá trieda je vybavená automatickým systémom výmeny vzduchu a klimatizáciou, ktoré zabezpečia celoročne prijemné prostredie pre žiakov aj pedagógov. Rovnako tak inštalácia akustických panelov v priestoroch zníži hlukovú záťaž a vylepší akustickú pohodu v miestnostiach.

Okrem bezbariérového prístupu, ktorý je zabezpečený pridaním výťahu a terénnymi úpravami vstupu do areálu a budovy, vznikli aj priestory s pridanou hodnotou. Patria k nim dve pobytové terasy a zelená strecha. Tá má pomôcť znížiť energetické nároky budovy a zároveň byť inšpiráciou pre deti, že na budúcnosti životného prostredia záleží.

Celkové prostriedky určené na nadstavbu boli plánované vo výške 2,7 mil. eur, pričom samotná realizácia stála nakoniec 3 mil. eur. Financovaná bola v rámci projektu REACT EU, ktorý zabezpečuje energetické zefektívnenie budov. Základná škola Dubová sa tak zaradila medzi 11 bratislavských škôl s navýšenou kapacitou. Vyčlenili sa aj navyše prostriedky na rekonštrukciu hygienických zázemí celej školy, ktoré v týchto dňoch taktiež plánuje samospráva dokončiť.  

Rekonštrukciou prešiel aj športový areál. Športoviská obsahujú futbalové, basketbalové, hádzanárske a volejbalové ihrisko. Okrem toho bude škola využívať bežecký ovál a nové doskočisko. Športová časť školy je prístupná každému návštevníkovi, nielen pre deti a dorast. V rámci projektu Školské dvory pre všetkých je areál sprístupnený širokej verejnosti už niekoľko mesiacov.

Mesto Bratislava v rámci spolupráce na projekte prispelo k zníženiu dopravného ruchu v okolitých uliciach. Pridal sa priechod pre chodcov na dopytový systém smerom z Brnianskej ulice, čím sa zabezpečil bezpečný prechod do školského zariadenia. Zároveň bola znížená rýchlosť zo 70 na 50 km / hod.

 

Autorka: Veronika Gubková / MČ Bratislava Staré Mesto

 

Prvý školský deň bol výnimočný aj pre Základnú školu v Rusovciach. Samospráva zrekonštruovala budovu školy a rozšírila objekt na Vývojovej ulici. Pribudlo šesť nových tried, obnovou prešla jedáleň s kuchyňou aj fyzikálna učebňa. Nové triedy budú využívané pre prvé až tretie ročníky a celkovú kapacitu školy navýšili na 460 miest.

Modernizácia stála viac ako 3 mil. eur, pričom táto suma nie je finálna, keďže sa ešte musí dokončiť okolie školy ako chodníky, parkovisko a výsadba zelene. Pre mestskú časť ide o dvojnásobný úspech, keďže sa nielen vytvorili priestory pre skvalitnenie vzdelávania, ale sa aj podarilo zabrániť finančným postihom voči samospráve. V minulosti totiž hrozila pre určité procesné nedostatky nútená správa pre celé Rusovce. 

Nedostatok kapacít a zlý stav školských budov majú priamy vplyv na kvalitu vzdelávania, pretože preplnené triedy a neadekvátne prostredie sťažujú pedagogický proces a znižujú komfort pre žiakov aj učiteľov. Opravy, modernizácie a rozširovanie škôl sú nevyhnutnou súčasťou zlepšovania vzdelávacích podmienok na Slovensku. Vyžadujú si ale komplexný prístup a dostatočné financovanie.

Rekonštrukcie sú často financované z eurofondov alebo prostredníctvom programov Ministerstva školstva. V prípade Bratislavského kraja je prístup k európskym peniazom sťažený, keďže podľa oficiálnych štatistík ide z pohľadu Európskej únie o nadpriemerne vyspelý región. Aktuálna vlna extenzií viacerých škôl je dôsledkom aktivít Bratislavského samosprávneho kraja prí získavaní financií z protikrízového balíka REACT-EU Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP). 

 

(TASR, MČ Staré Mesto)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube