Author photoSimona Schreinerová 28.08.2024 17:50

Výborné spojenie starého a nového. Školský pavilón na Cádrovej je otvorený, architektúra legendy zostala zachovaná

Školské zariadenie na Cádrovej na bratislavských Kramároch patrí k pavilónovým školám, aké sa budovali v 50. a 60. rokoch minulého storočia. Nezriedka za nimi stáli poprední architekti svojej doby. Teraz dostalo nový moderný pavilón, ktorý vznikol prístavbou a nadstavbou objektu. S pôvodným celkom sa mu podarilo spojiť ideálne.

Autorka: Simona Schreinerová / YIM.BA

Autorka: Simona Schreinerová / YIM.BA

Moderné vzdelávanie prichádza do Nového Mesta

Základnú školu s materskou školou Cádrova na bratislavských Kramároch tvorí súbor pavilónov, ktoré vznikli podľa projektu významného architekta Vladimíra Dedečka. K nim teraz pribudol nový pavilón, ktorý vznikol prestavbou budovy bývalej kuchyne s jedálňou.

Okrem nadstavby a prístavby pôvodného objektu projekt riešil zateplenie celej budovy, výmenu okien a dverí, stavebno-technické úpravy kuchyne a jedálne a tiež areálové úpravy. Výmera obnovenej budovy po ukončení projektu je tak viac ako dvojnásobne zväčšená. Škola získala nové priestory, vďaka čomu môže v školskom roku 2024/2025 nastúpiť na vzdelávanie o 160 žiakov viac ako v minulosti.

Miestny úrad Bratislava-Nové Mesto realizoval projekt rekonštrukcie s cieľom navýšiť kapacitu školy a tým poskytnúť novomestským školákom lepšie podmienky na vzdelávanie. Nový pavilón bude základnej škole odovzdaný do užívania v deň začiatku školského roka 2. septembra 2024.

Galéria

  • Autorka: Simona Schreinerová / YIM.BA
  • Autorka: Simona Schreinerová / YIM.BA
  • Autorka: Simona Schreinerová / YIM.BA
  • Autorka: Simona Schreinerová / YIM.BA
  • Autorka: Simona Schreinerová / YIM.BA
  • Zdroj: Mestská časť Bratislava - Nové Mesto
  • Zdroj: Mestská časť Bratislava - Nové Mesto

„Poskytovať zázemie pre kvalitné vzdelanie žiačkam a žiakom z Nového Mesta považujem za svoju prvoradú úlohu, a som preto rád, že sme nový školský rok mohli začať slávnostným odovzdaním nového pavilónu základnej škole na Cádrovej ulici. Rozšírenie kapacity školy jednoznačne navýši kvalitu vzdelávania v našej mestskej časti. Ďakujem preto všetkým, kto sa na tejto úlohe podieľali,“ zhodnotil starosta mestskej časti Bratislava - Nové Mesto Matúš Čupka.

Nadšený je aj riaditeľ ZŠ s MŠ Cádrova Dušan Lomnický. „Cádrova v novom šate. Pre nás ako školu je to výnimočná chvíľa. Veríme, že terajšia modernizácia je tým správnym impulzom pre všetkých našich priaznivcov, že sa chceme uberať modernou a na potreby žiaka orientovanou cestou – projekt priniesol nielen pekné vizuálne vnemy, ale aj vyšší komfort pre učiteľov a žiakov v každodennom procese vyučovania,“ pochvaľuje si.

Pavilón poskytne sedem nových učební na troch plnohodnotných nadzemných podlažiach. Na druhom podlaží sa nachádzajú tri nové učebne a na treťom štyri učebne. Jedna z učební je špeciálne určená na vyučovanie na počítačoch. Na štvrtom ustúpenom podlaží sú pripravené dva kabinety pre učiteľov, pričom v jednom z nich je sociálne zázemie a sprcha. Vnútorné vybavenie reaguje na aktuálne potreby vzdelávania, umožňuje bezbariérový prístup deťom so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami či zdravotnými znevýhodneniami.

 

Autorka: Simona Schreinerová / YIM.BA

 

Väčší komfort a ekológia

Súčasťou nového pavilónu je aj moderná školská jedáleň. Obnovou pôvodného stravovacieho zariadenia došlo k navýšeniu jeho kapacity na 750 jedál denne, čo umožnila inštalácia moderných technológií na prípravu jedla. Pôvodná dispozícia jedálne je zmenená a maximalizuje využitie denného svetla v stravovacej časti.

Zároveň je presvetlená a akusticky izolovaná. Do budúcnosti by sa v jedálni na Cádrovej mohli pripravovať obedy aj pre ďalšie školy mestskej časti, nakoľko by kapacita mohla dosiahnuť až 1.000 jedál denne. Žiaci budú mať prístup z jedálne priamo na terasu. Terasa sa môže využívať aj na obedovanie, ale je určená predovšetkým na vyučovanie v exteriéri.

„Na terase máme aj ďalší unikát rekonštrukcie, a tým je niekoľko desiatok rokov starý strom, ktorý sme pred rekonštrukciou nevyťali, ale sme ho ponechali a zakomponovali do architektúry,“ dodáva starosta Matúš Čupka.

Významným prvkom stavby sú použité technológie a energetické opatrenia, ktoré zvýšia úspornosť objektu. Okrem vylepšených teplotechnických vlastností pôvodného objektu pomôže s energetickou úsporou aj SMART systém. Chladenie tried je zabezpečené technikou rekuperácie a inteligentným tienením, čím sa eliminuje potrebu otvárania okien za účelom vetrania. Kvalitné hliníkové okná zároveň izolujú hluk z vonkajšieho prostredia. Pribudla tiež nová zelená strecha a retenčná nádrž pre dažďovú vodu.

 

Autorka: Simona Schreinerová / YIM.BA

 

Citlivo k Dedečkovej architektúre

Projekt nadstavby a prístavby objektu z prelomu 50. a 60. rokov zachováva architektonický odkaz architekta Vladimíra Dedečka. Architekti stavby citlivo pracovali s rukopisom Dedečka a zjednotili pôvodný funkcionalizmus s minimalizmom. „Pôvodný objekt architekta Dedečka je oddelený od nadstavby, ktorá sa nachádza nad pôvodnou rímsou objektu, ale rešpektuje tektonické a architektonické členenie pôvodného objektu a parafrázuje ho. Nová prístavba používa vlastný architektonicky jazyk, materiálovo sa odčleňuje použitím betónového prefabrikátu od pôvodného objektu a parafrázuje dobovú výstavbu,“ približujú architekti z kancelárie INDEX, ktorí na projekte spolupracovali s AOCR.

Pôvodného architekta bude pripomínať umelecké dielo od Ivany Palečkovej na vstupe do budovy, ktoré odkáže na jeho slávne diela. Osadené by malo byť v priebehu dvoch týždňov. „Táto škola je významným architektonickým počinom a verím, že citlivé zachovanie Dedečkovej architektúry ocenia aj Novomešťanky a Novomešťania, najmä z Kramárov,“ uzatvára starosta Matúš Čupka.

Projekt Rozšírenie kapacít tried ZŠ Cádrová sa realizoval vďaka podpore z Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Miestny úrad Bratislava - Nové Mesto získal na realizáciu projektu finančný príspevok vo výške 2.352.014 eur. Celková výška investície dosiahla sumu 4.430.381 eur. Objekt bol skolaudovaný 29. júla tohto roka a výstavba trvala takmer rok.

Spoločne s novým pavilónom pre základnú školu na Cádrovej ulici miestny úrad Bratislava - Nové Mesto zrealizoval aj výstavbu nového pavilónu pre ZŠ s MŠ Odborárska 2 a novostavbu novej materskej školy na Teplickej ulici. Zámerom trojice investičných projektov bolo skvalitniť vzdelávanie v mestskej časti. Všetky tri zariadenia sú dokončené a schopné prevádzky.

 

(Mestská časť Bratislava - Nové Mesto, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube