Author photoMartina Gregová 18.09.2024 20:32

Historický poklad definitívne obnovený. V blízkosti Bratislavy bola otvorená vzácna synagóga, nebude jediná

Jednou z najvýznamnejších - ale aj najviac schátraných - pamiatok v Senci bola nepochybne židovská synagóga. Od roku 2018 však prebiehala obnova, ktorá bola zameraná nielen na rekonštrukciu vnútorných priestorov a samotnej stavby, ale aj zásadnú zmenu jej funkcie. Miesto dnes ožíva ako moderné kultúrne a komunitné centrum. Investor, Bratislavský samosprávny kraj, dokončeným projektom ani zďaleka nekončí pri odhodlaní obnovovať zdevastované kultúrne dedičstvo. 

Zdroj: BSK

Zdroj: BSK

História seneckej synagógy siaha do roku 1905, keď bola postavená podľa plánov staviteľa Jozefa Halzla. V tom čase bolo jej primárnym účelom slúžiť potrebám veriacich miestnej židovskej obce, ktorá sa v priebehu 19. storočia rozrástla na zhruba 400 členov. Architektúra synagógy je kombináciou neorománskeho a maurského štýlu. Medzi jej najvýraznejšie architektonické prvky patrí centrálne umiestnené rozetové okno so symbolom Dávidovej hviezdy, tabule Desatora a vstupný portál s typickým podkovovitým oblúkom.

Židovská obec využívala synagógu až do roku 1957, keď ju skonfiškoval komunistický štát a jej priestory začal využívať ako sýpku a sklad. Ústrednému zväzu židovských náboženských obcí v Slovenskej republike sa podarilo budovu získať späť do vlastníctva až v 90. rokoch minulého storočia. Dnes v Senci nežijú žiadni židovskí obyvatelia, a preto ani po zmene vlastníka nebol objekt využiteľný na svoj pôvodný účel.

Po niekoľkých neúspešných pokusoch o obnovu priestorov synagógy na kultúrne účely ju nakoniec v roku 2015 odkúpil Bratislavský samosprávny kraj. V máji 2018 bol slávnostne spustený projekt jej rekonštrukcie. „Trvalo to dlhých dvanásť rokov, kým sme sa od archeologického a pamiatkového výskumu dostali až k otvoreniu,“ skonštatoval predseda BSK Juraj Droba.

Galéria

  • Stav pred obnovou. Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj
  • Stav pred obnovou. Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj
  • Stav po obnove. Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj
  • Stav po obnove. Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj
  • Slávnostné otvorenie. Zdroj: Mesto Senec
  • Slávnostné otvorenie. Zdroj: Mesto Senec
  • Synagóga sv. Jur. Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj
  • Synagóga sv. Jur. Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj
  • Synagóga sv. Jur. Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj

Objekt podľa neho nesie bohatú históriu, kultúru a duchovnú hĺbku, čo sú symboly, ktoré je nesmierne dôležité zachovať pre ďalšie generácie. Synagóga v Senci preto bola po viac ako 60 rokoch chátrania zrekonštruovaná. Obnovou však získala omnoho viac ako len zvýšenie stavebnej a architektonickej hodnoty. Vďaka rekonštrukcii sa v jej priestoroch po novom nachádza kultúrno-komunitné a vzdelávacie centrum, ktoré môžu navštíviť nielen obyvatelia Senca, ale aj turisti z iných kútov Slovenska či zahraničia.

Rekonštrukciu realizoval Bratislavský samosprávny kraj a jej celková suma dosiahla 3,5 milióna eur. Priestory synagógy boli slávnostne otvorené 9. septembra 2024, čo je symbolický dátum – Pamätný deň obetí holokaustu. Pamiatku židovských obyvateľov, ktorí zahynuli počas obdobia Slovenského štátu, v interiéri pripomína nové umelecké dielo od Ašota Haasa. 

Do budúcna by mala byť významným kultúrnym bodom na mape Senca. „Súčasná synagóga však nie je len spomienkou na minulosť. Priestory dostali nový život, zmysel a funkciu. Pôjde o rozličné formáty a žánre nadregionálneho, regionálneho, miestneho i komunitného významu. Budú sa tu organizovať koncerty, festivaly, prednášky, workshopy a vzdelávacie programy pre školy,“ priblížila novú funkčnú náplň riaditeľka Úradu BSK Patrícia Mešťaň.

„Súčasťou dostavby synagógy je aj nový prvok – infopavilón – určený predovšetkým na komornejšie voľnočasové programy pre verejnosť a školy. Synagóga však bude mať jednu nosnú líniu, a to vytvorenie koncertnej sály s potrebným zázemím pre nahrávanie, kde je umiestnený špičkový klavír s využitím výbornej akustiky priestoru. Programová dramaturgia bude tiež zameraná na realizáciu programov s možnosťou videoprodukcií, literárno-hudobných prednášok, aktuálnych spoločenských rozpráv a besied, ako aj vzdelávacích programov pre školy,“ dodáva Mešťaň.

Dominantou vnútorných priestorov synagógy je veľká sála so vstavanou ženskou galériou, ktorú podopierajú stĺpy s rastlinnými motívmi. Zachovaný a obnovený bol aj svätostánok s podkovovitým oblúkom a okrúhlym oknom. Zachrániť sa podarilo tiež drevený kazetový strop. BSK upozorňuje, že „rekonštrukcia bola komplexná – od výmeny nosných trámov a strešnej krytiny až po obnovu fasády a interiéru.“

Úspech rekonštrukcie ocenil aj Richard Duda z Ústredného zväzu židovských náboženských obcí. „Podarila sa úžasná vec. Synagóge v Senci sa vdýchol nový život a darovaný jej bol nový účel. Ústredný zväz sa tomuto úspechu nesmierne teší,“ uviedol. Zároveň dodal, že nič z toho by nebolo možné bez fungujúceho partnerstva viacerých subjektov, najmä odhodlanosti BSK a jeho vedenia.

Záchrana náboženských a kultúrnych pamiatok, ako je senecká synagóga, je nesmierne dôležitá nielen z hľadiska zachovania miestneho architektonického dedičstva, ale aj upevnenia kolektívnej pamäte. Fakt, že budova dnes slúži inému účelu, než tomu, pre ktorý bola pôvodne postavená, bude ešte dlho pripomienkou temnej časti slovenských dejín.

„Nech je tento projekt ukážkou dobrej praxe a nech slúži na inšpiráciu mnohým. Synagóga, aj tá aktívna, neslúži len na oddané modlitby, nevládne v nej ticho, bázeň a pieta. Je to miesto vzdelávania, ale aj spoločenských stretnutí, niekedy dosť hlučných diskusií, preberania spoločenských tém i klebetenia. Ak už nemôže slúžiť pôvodnému účelu, je viac než vhodná aj na kultúrne podujatia, preto sa nesmierne teším, že novú etapu jej aktívneho využitia začneme koncertom,“ dodáva Duda.

 

Synagóga vo Sv. Jure. Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj

 

Bratislavský samosprávny kraj zároveň pred časom oznámil aj svoje odhodlanie zrekonštruovať ďalšiu spustnutú synagógu, tentokrát v Svätom Jure. S cieľom nájsť najlepšie architektonické riešenie pre obnovu a revitalizáciu synagógy vo Svätom Jure BSK vyhlásil aj verejnú architektonickú súťaž návrhov. 

„Synagóga vo Svätom Jure má výnimočné miesto v historickom a architektonickom dedičstve Slovenska. Súťaž má za cieľ vytvoriť návrh, ktorý bude nielen reflektovať historický význam stavby, ale aj využiť jej priestor a okolitý pozemok na vytvorenie kultúrneho centra pre verejnosť. Zároveň bude klásť dôraz na prepojenie s osobnosťou rabína Chatama Sofera, ktorý zohráva kľúčovú úlohu v židovskej histórii regiónu,“ uviedol predseda BSK Juraj Droba.

Medzi hlavné kritéria súťaže patrí zachovanie všetkých hodnotných historických prvkov synagógy v súlade s odporúčaniami Krajského pamiatkového úradu Bratislava. Podobne ako pri Synagóge v Senci, aj vo Svätom Jure bude sakrálna stavba po novom slúžiť ako kultúrne centrum. BSK už vykonal stabilizáciu nosných konštrukcií a strechy, vyčistil okolitý priestor a pripravil podmienky pre ďalšiu rekonštrukciu. Architekti a tímy, ktorý sa plánujú tejto súťaže zúčastniť majú na predkladanie svojich návrhov čas do 4. novembra 2024. Výsledky súťaže by sa verejnosť mala dozvedieť 20. novembra 2024.

Podobné objekty sa zároveň rekonštruujú aj v iných kútoch Slovenska. Nedávno bola slávnostne otvorená napríklad obnovená synagóga v Trenčíne. Tá dnes, okrem náboženských účelov, slúži aj ako kultúrno-spoločenské centrum. Jeho súčasťou je stála expozícia kultúrneho dedičstva židovskej náboženskej obce na strednom Považí. Hlavná sála bola upravená tak, aby mohla slúžiť ako priestor na organizovanie rôznych kultúrnych podujatí. Úspešné príklady obnovených objektov synagóg pochádzajú aj zo Žiliny alebo Lučenca. 

 

(BSK, Bratislavské noviny, mesto Senec, synagogasenec.sk, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube