Author photoMartina Gregová 08.09.2024 18:38

Slovenský unikát v pôvodnej kráse. Jedinečná trenčianska synagóga získala originálnu výzdobu

Slovensko je posiate mnohými jedinečnými budovami synagóg. Mnohé z nich v minulosti schátrali alebo začali slúžiť iným účelom. To bol aj prípad jednej z najkrajších z nich v Trenčíne. Po pôsobivej obnove interiéru sa však vracia k pôvodnému výrazu. Ide o dôležitú súčasť aktivít mesta pred organizáciou projektu Trenčín - Európske hlavné mesto kultúry 2026.

Zdroj: Mesto Trenčín

Zdroj: Mesto Trenčín

Trenčianska synagóga patrí bezpochyby medzi najkrajšie a najzaujímavejšie architektonické diela svojho druhu na Slovensku. Postavená bola v roku 1913 podľa projektu nemeckého architekta Richarda Scheibnera. Objekt je príkladom raných modernistických trendov, ktoré smerovali k redukcii dekorácie pri zachovaní monumentálnych klasických foriem. Zároveň je zmesou byzantských a secesných vplyvov.  

Najimpozantnejšou časťou synagógy je mohutná kupola. Rovnako ako celý zvyšok stavby, bola aj táto časť objektu postavená s využitím vtedy novej a modernej technológie železobetónových konštrukcií. Ako dokladajú historické pohľadnice, hlavná modlitebná sieň bola kedysi bohato dekorovaná. Pred najnovšou rekonštrukciou bolo viditeľných hneď niekoľko pôvodných detailov vrátane vitrážových okien a modrej maľovky na kupole. Zachoval sa aj historický luster v jej strede. 

V minulosti prešla synagóga niekoľkými rekonštrukciami. Prvá z nich bola realizovaná medzi rokmi 1945 až 1948, keď bol objekt vo vlastníctve štátu. Po nástupe socialistického režimu bol však v jej priestoroch zriadený sklad odevov. V 70. a 80. rokoch 20. storočia prebehla ďalšia rekonštrukcia objektu, ktorá ale mala za následok zničenie značnej časti jedinečnej výzdoby interiéru.

Galéria

  • Zdroj: Mesto Trenčín
  • Zdroj: Mesto Trenčín
  • Zdroj: Mesto Trenčín
  • Zdroj: Mesto Trenčín
  • Zdroj: Mesto Trenčín
  • Zdroj: Synagóga Trenčín

„V osemdesiatych rokoch 20. storočia prebehol veľmi razantný zásah potom, ako bola v 60. rokoch synagóga vyvlastnená. Rozhodli sa, že už to nebude synagóga, ale bude to kultúrne centrum. Okrem kupoly bolo teda všetko oškrabané a vybielené a priestor budovy sa používal na výstavy, v duchu - galérie majú byť biele, tak všetko vybielime - a exteriér nastriekali gumeným nástrekom a fasády pod ním zhnili," vyjadril sa na margo predchádzajúcich zásahov reštaurátor Tomáš Lupták.  

Na rekonštrukciu tejto jedinečnej kultúrnej pamiatky sa Židovskej náboženskej obci v Trenčíne podarilo pred časom získať vyše 2 milióny eur z viacerých zdrojov, vrátane Grantov Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) a Nórska a štátneho rozpočtu Slovenskej republiky. Projekt spolufinancovala tiež samotná Židovská náboženská obec v Trenčíne, a to vo výške viac ako 250-tisíc eur.  

Dôležitou súčasťou rekonštrukcie trenčianskej synagógy bolo odkrytie pôvodnej výzdoby v štýle Art Deco. Jej existenciu dokazovalo niekoľko zachovaných dobových fotografií. Neskôr bol prevedený tiež sondážny výskum. „Hľadali sme pôvodnú vrstvu z roku 1913. Vedeli sme, že to bude výtvarne doladené s architektúrou. Terajšia podoba vychádza z pôvodného vizuálu. Našli sme i detaily, ktoré sme neskôr adaptovali,“ skonštatoval Lupták.

Okrem zreštaurovania výmaľby bola súčasťou rekonštrukcie tiež výmena podláh, realizácia nových rozvodov elektriny či dokončenie dažďovej kanalizácie. Rekonštrukciou prešlo tiež hlavné pódium. V rámci projektu sa vymenilo aj 24 okien, nachádzajúcich sa pod kupolou. Vzhľadom na charakter stavby na priebeh prác dohliadal Krajský pamiatkový úrad v Trenčíne.  

Po novom bude synagóga okrem náboženských účelov slúžiť aj ako kultúrno-spoločenské centrum. Jeho súčasťou je už dnes stála expozícia kultúrneho dedičstva židovskej náboženskej obce na strednom Považí. Hlavná sála bude slúžiť ako priestor pre organizovanie rôznych kultúrnych podujatí. Trenčianska synagóga sa vďaka tomuto spojeniu stane prvou aktívnou stavbou svojho druhu na Slovensku, kde sa spoja viaceré funkcie. 

Najnovšou rekonštrukciou však snaha o obnovu tejto jedinečnej kultúrnej pamiatky ani zďaleka nekončí. V budúcnosti by mali renováciou prejsť napríklad existujúce schodiská, fasáda či strecha objektu. „Výzvou do ďalších rokov zostáva obnova a reštaurovanie exteriéru synagógy tak, aby naďalej dôstojne hájila svoje miesto medzi urbanistickými dominantami mestskej pamiatkovej rezervácie Trenčín,“ tvrdí pamiatkárka Mária Kucmanová. 

Mesto Trenčín v posledných rokoch zrealizovalo viacero významných rekonštrukcií. V rámci prestížneho ocenenia Fénix-kultúrna pamiatka roka sa medzi nominovanými dielami objavil napríklad nedávno zrekonštruovaný Spolkový dom – kino Hviezda či Meštiansky dom, ktorý sa nachádza v severovýchodnej časti Mierového námestia. Okrem toho mesto nedávno rozbehlo rozsiahlu rekonštrukciu pešej zóny a ohlásilo výsledky niekoľkých architektonických súťaži vrátane tej na obnovu Kultúrneho strediska Dlhé Hony či Parku Gen. M. R. Štefánika.

Mnohé z iniciatív súvisia so získaním titulu Trenčín - Európske hlavného mesto kultúry 2026. Čoskoro by sa už tak malebné považské mesto malo stať jedným z najupravenejších na celom Slovensku. Regiónu by to nemalo priniesť len rozvoj cestovného ruchu alebo kultúry, ale aj potrebnú podporu pre rast kreatívneho priemyslu, ktorý sa môže stať chrbticou ekonomiky.

 

(Mesto Trenčín, Plus jeden deň, synagogatrencin.sk, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube