Author photoMartina Gregová 13.09.2024 19:00

Obľúbený Bulvár na vyššej úrovni. Známa ulica v metropole severného Slovenska čaká na zmenu, predstavili novú podobu

Obnovu známej Ulice Antona Bernoláka v Žiline plánuje mesto už niekoľko rokov. Pred štyrmi rokmi vyhlásilo súťažný dialóg na revitalizáciu časti, známej ako nový Bulvár. Nedávno boli v spolupráci s ÚHA Žilina predstavené ďalšie vizualizácie, tentokrát približujúce budúcu podobu starého Bulváru. Radnica označuje tieto zámery za jednu zo svojich priorít, napriek tomu ide v prípade nového Bulváru už dlho len o víziu na papieri. 

Zdroj: Mesto Žilina, SLLA

Zdroj: Mesto Žilina, SLLA

Ulica Antona Bernoláka, medzi Žilinčanmi známa ako Bulvár, spája centrum mesta so sídliskom Hliny. Jej kľúčová časť, označovaná ako starý Bulvár, je dlhá 254 metrov a z každej strany ju lemujú päťpodlažné domy s aktívnym parterom, ktoré boli vybudované prevažne v roku 1954 podľa projektov Ferdinanda Čapka a Ivana Meliša. V súčasnosti majú do lokality povolený jednosmerný vstup autá. V srdci Bulváru sa nachádza roky zanedbávaný park. Problematické je tiež vytýčenie cyklistických pruhov.

Celkovú obnovu územia mesto ešte v roku 2020 rozdelilo na dve etapy. „Predpokladáme, že do revitalizácie Bulváru mesto v nasledujúcich rokoch investuje približne 2,5 milióna eur. Celkovú obnovu územia sme rozdelili na dve etapy, pričom aktuálne riešime práve nový Bulvár. Lokalita starého Bulváru prejde obnovou až následne, keďže realizáciu nám v aktuálnej situácii komplikujú nevysporiadané majetkovo-právne vzťahy,“ zhodnotil v tom čase primátor Žiliny Peter Fiabáne.

Urbanisticko-krajinársko-architektonický dialóg s názvom Nový Bulvár Žilina mesto vyhlásilo v septembri 2020. Cieľom bolo pretvorenie tohto frekventovaného verejného priestoru na plnohodnotné, atraktívne, funkčne a esteticky vyvážené mestské prostredie. „Výsledný návrh by mal ponúknuť kvalitný, moderný, sebavedomý, atraktívny a reprezentatívny pobytový priestor pre obyvateľov. Návrh by mal vhodne kombinovať pomerne frekventovanú pešiu trasu s automobilovou a cyklistickou dopravou, poprípade ponúknuť priestor, ktorý variabilitou aktivít a podujatí vo verejnom priestore vdýchne nový život mestskému Bulváru. Súčasťou návrhu má byť výrazné skľudnenie individuálnej automobilovej dopravy v území s preferenciou pešieho a cyklistického pohybu,“ približuje súťažné zadanie z roku 2020.

Galéria

  • Súčasný stav. Zdroj: Mesto Žilina
  • Súčasný stav. Zdroj: Mesto Žilina
  • Nový Bulvár. Zdroj: SLLA
  • Nový Bulvár. Zdroj: SLLA
  • Starý Bulvár. Zdroj: Mesto Žilina
  • Starý Bulvár. Zdroj: Mesto Žilina
  • Starý Bulvár. Zdroj: Mesto Žilina
  • Starý Bulvár. Zdroj: Mesto Žilina
  • Starý Bulvár. Zdroj: Mesto Žilina
  • Starý Bulvár. Zdroj: Mesto Žilina

Výsledky súťažného dialógu boli vyhlásené v januári 2021. Prvé miesto v ňom obsadilo štúdio SLLA. Odborná porota v návrhu vyzdvihla množstvo vysokej a komponovanej zelene, vysoký podiel nespevnených plôch, trasovanie cyklochodníkov a bezpečnostné prvky, zúženie jazdných pruhov či rekvalifikovanie triedy cestnej komunikácie.

„Zvoleným konceptom dopravnej komunikácie v osi riešeného územia návrh veľmi kreatívne nadväzuje na urbanizmus „starého Bulváru“ formou negatívu organizovania priestoru, čím tieto dva celky veľmi vtipne vizuálne oddeľuje a zároveň prepája zdôraznením jasnej líniovej kompozície. Zúžením jazdných pruhov a rekvalifikovaním triedy cestnej komunikácie uvoľňuje priestory po stranách a umožňuje tým bonifikovať pobytovú funkciu v území,“ zhodnotila porota.

Od vyhlásenia výsledkov súťažného dialógu však lokalita neprešla žiadnymi výraznými zmenami. Pre sťažnosti obyvateľov tu boli na jar orezávané stromy a kríky, pribudlo nové vodorovné dopravné značenie vrátane parkovacích miest a s cieľom zlepšiť komfort chodcov a cyklistov pribudol na Bulvári tiež nový dočasný cyklokoridor.

Najnovšie mesto v spolupráci s Útvarom hlavného architekta predstavilo oficiálny návrh vynoveného vzhľadu Bulváru. Kým sa radnica pustí do zásadnej modernizácie „nového Bulváru", má už nachystanú ľahšiu, ale efektívnu rekonštrukciu starej časti. Tá by mala vyriešiť otázku cyklistov a chodcov a sprehľadniť celú lokalitu.

„Rekonštrukcia Bulváru je jednou z priorít radnice. Táto časť Žiliny sa dynamicky rozvíja a je veľmi atraktívna pre bývanie, majiteľov prevádzok či návštevníkov mesta,“ konštatuje Peter Fiabáne, primátor Žiliny. Lokalita si podľa neho zaslúži adekvátnu estetiku, lepšiu funkčnosť a udržateľnosť. Rekonštrukcia Bulváru má zároveň do riešeného územia priniesť väčší pocit bezpečia.

Plánované stavebné práce budú zahŕňať tiež výmenu povrchov a mobiliáru. Hlavný peší ťah po novom prekryje kvalitná žulová dlažba. K lepšiemu zadržiavaniu zrážkovej vody zas prispejú zatrávnené zelené pásy v okolí medzi stromami.

Nedávno predstavené vizualizácie budúcej podoby starého Bulváru v Žiline sú pokračovaním snáh o postupné skvalitňovanie verejných priestorov mesta. Projekt nadviazal na nedávno získanú Cenu ZUUPS 2023 za aktívny prístup k riešeniu urbanistických výziev či na zverejnenie výsledkov súťaže, ktorej cieľom bola revitalizácia Mestskej pamiatkovej rezervácie vrátane Mariánskeho námestia a priľahlých ulíc.

Ako však ukazujú výsledky súťažného dialógu a čas, ktorý od ich zverejnenia prešiel, vypísanie súťaže je len prvým krokom na dlhej ceste za kvalitnejším mestským prostredím. Dôležité je, aby nezostal aj posledným. Žilina ako štvrté najväčšie mesto podľa počtu obyvateľov si totiž kvalitný verejný priestor rozhodne zaslúži.

 

(Mesto Žilina, UHA Žilina, aktuality.sk, Žiliňak, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube