Author photoMartina Gregová 20.08.2024 20:50

Krajšie námestie, viac zelene, odstránená prieluka. Metropola severného Slovenska ide meniť svoje historické jadro

Nie je to tak dávno, čo mesto Žilina získalo prestížnu cenu za inovatívny prístup k urbanizmu. Dnes urobilo ďalší krok k tomu, aby zvýšilo svoju úroveň. Zverejnené boli výsledky jednej z najväčších architektonicko-urbanistických súťaží, ktoré boli na území mesta za posledné roky vyhlásené. Cieľom bolo nájdenie vízie pre Mariánske námestie v historickom jadre, rovnako ako pre priľahlé uličky a ďalšie verejné priestory.

Zdroj: Zelený domov

Zdroj: Zelený domov

Mesto Žilina niekoľko mesiacov dozadu získalo Cenu ZUUPS 2023, ktorá je udeľovaná za činnosť samosprávy a za aktívny prístup k riešeniu urbanistických výziev rôznymi územnoplánovacími nástrojmi. Pri odovzdávaní ocenenia odborná porota vyzdvihla snahu mestskej reprezentácie využívať urbanistické súťaže a štúdie na usmerňovanie obnovy a rozvoja mesta.

Jedna z posledných veľkých urbanistických súťaží, vyhlásených Žilinou, bola zameraná na revitalizáciu Mestskej pamiatkovej rezervácie vrátane Mariánskeho námestia a priľahlých ulíc. Samospráva ju v spolupráci s Útvarom hlavného architekta mesta Žilina vyhlásila v marci tohto roku. Hlavným cieľom kompetície bolo zatraktívnenie historického centra mesta pre obyvateľov a návštevníkov.

„Historické centrum Žiliny je ojedinelou, charakteristickou a poznateľnou mestskou štruktúrou severozápadného Slovenska," píše sa v zadaní. „Mariánske námestie, ako centrálny priestor Mestskej pamiatkovej rezervácie Žilina, je najcennejším historickým priestorom sídelného útvaru. Jeho charakteristický štvorcový pôdorys, povýšený architektúrou objektov meštianskych domov s ,laubňami´, je súčasťou identity mesta.“ Nároky na súťažiacich tak boli vysoké. 

Galéria

  • Zdroj: Zelený domov
  • Zdroj: Zelený domov
  • Zdroj: Zelený domov
  • Zdroj: Zelený domov
  • Zdroj: Zelený domov

Podľa vyhlasovateľa mal výsledný návrh ponúknuť skĺbenie histórie a súčasnosti. To predpokladá kvalitné, atraktívne a reprezentatívne riešenie historických verejných priestorov a s dôrazom na plnenie všetkých funkcií krajského centra – reprezentatívnej, spoločenskej, kultúrnej, pobytovej. Keďže ide o prirodzené centru mesta aj regiónu, priestor plní nielen základnú obslužnú funkciu pre obyvateľov, žijúcich priamo v MPR, ale pre väčšiu komunitu. Okrem toho tu pôsobia podnikatelia či firmy, rovnako ako viaceré inštitúcie.

Do súťaže sa zapojilo celkovo šesť autorských kolektívov. Odborná porota označila za najlepší projekt vypracovaný žilinským ateliérom Zelený domov. Vo svojom hodnotení ocenila predovšetkým zvýraznenie historického charakteru, doplnenie stromovej aleje a vodného prvku na zlepšenie mikroklímy a celkového vzhľadu námestia.

Okrem toho víťazný návrh preferuje peší pohyb, reguluje automobilový vjazd, zlepšuje atraktivitu vstupu do MPR z juhovýchodu, rešpektuje prirodzený sklon terénu a existujúce stromy na Mariánskom námestí. Myslí tiež na okolité budovy. Vytvára napríklad mimoúrovňové prepojenie pešej zóny s mestským úradom a nový priestor pred Štátnym komorným orchestrom. Za hlavné mínusy víťazného návrhu odborná porota označila ekonomickú stránku niektorých navrhovaných prvkov a nedostatočne prezentovaný dizajn mestského mobiliáru.

„Všetky prihlásené návrhy boli veľmi kvalitne spracované, o čom svedčí aj fakt, že tretie a piate miesta sú zdieľané. V rámci hodnotenia komplexného urbanistického návrhu porota obodovala vypracovanie riešenia priestoru Na bráne, úpravu Farských schodov, urbanistický návrh bloku a tiež zeleň. Aj keď víťazný návrh dostal odporúčania na dopracovanie, spomedzi všetkých zúčastnených spĺňal zadanie najlepšie,“ vyjadril sa na margo výsledkov súťaže riaditeľ Útvaru hlavného architekta Rudolf Chodelka.

Predpokladané investičné náklady na komplexnú obnovu vymedzeného územia MPR boli podľa súťažných podmienok odhadované na sumu 11,32 milióna eur bez DPH. Obnova a revitalizácia verejného priestoru Mariánskeho námestia, Farskej ulice, Farských schodov, Bottovej ulice a priestoru Na bráne ukroja z rozpočtu približne 3,35 milióna eur bez DPH. Súčasťou rozpočtu sú tiež náklady spojené s verejným osvetlením, SMART riešeniami či kamerovým systémom.

Vďaka urbanisticko-architektonickej súťaži vyhlásenej mestom a Útvarom hlavného architekta má Žilina nádej na dramatické zlepšenie verejného priestoru v historickom centre mesta. Slabou stránkou metropoly severného Slovenska zostáva realizačná fáza. V minulosti totiž vysúťažila aj podobu obnovy Sadu SNP alebo Ulice Antona Bernoláka („Bulváru"), dodnes však na rekonštrukciu predmetných lokalít nedošlo. V každom prípade, samotná kompetícia je správnym krokom. 

Podobne zamerané súťaže v minulosti vyhlásili napríklad mestá Trnava či Trenčín. V Trnave sa takýmto spôsobom len pomerne nedávno pokúsili získať novú podobu fontány s umeleckým dielom na pešej zóne na Hlavnej ulici. V Trenčíne sa zas pred krátkym časom spustili práce, súvisiace s projektom revitalizácie pešej zóny vymedzenej ulicami Hviezdoslavova, Jaselská, Vajanského a Sládkovičova. Ten vznikol na základe urbanisticko-architektonicko-krajinárskej súťaže návrhov vyhlásenej ešte v roku 2019. Aspoň niektoré slovenské mestá tak pomaly začínajú získavať úroveň, hodnú 21. storočia. 

 

(Mesto Žilina, Josephine, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube