Author photoMartina Gregová 23.07.2024 20:19

Radikálne zlepšenie mesta hudbou budúcnosti. Prestavba žilinských Elektrární sa plánuje desaťročie, developer nekoná

Jeden z najočakávanejších projektov v blízkosti historického centra Žiliny má za sebou pomerne dlhú históriu. Od vypísania architektonickej súťaže na prestavbu žilinských Elektrární ubehlo už desať rokov. Napriek tomu sa stále nestavia. Zámer má pritom potenciál zmeniť celé jadro krajského mesta a výrazne zvýšiť jeho úroveň. 

Zdroj: Istrofinal

Zdroj: Istrofinal

História areálu žilinských Elektrární siaha až do roku 1907, kedy bola na rovnakom území pri Námestí Andreja Hlinku postavená prvá budova parnej elektrárne (dnes známa ako Ciachovňa). O rok neskôr začala svoju prevádzku. Významným míľnikom pre areál sa však stal až rok 1922, keď sa do vedenia podniku SSEzS dostal František Reich. Ten inicioval ďalšiu výstavbu v areáli a ako hlavného architekta na túto prácu oslovil Františka Bednárika.

Bednárikovu tvorbu možno zaradiť do prvorepublikového funkcionalizmu. V oblasti slovenskej architektúry zanechal nezanedbateľnú stopu. Len v samotnej Žiline navrhol napríklad budovu Mestského divadla Žilina a Gymnázia Veľká Okružná. Podieľal sa tiež na návrhu letného kúpaliska Laura v Rajeckých Tepliciach.

V areáli dnešných Elektrární Žilina navrhol nadstavbu existujúceho obytného domu na Ulici Republiky, prestavbu budovy parnej elektrárne a v roku 1941 tiež výstavbu ústrednej administratívnej budovy. Na tomto projekte spolupracoval s Ferdinandom Čapkom. Medzi známe Čapkove diela realizované v Žiline patrí budova Železničnej stanice, Tržnica, Dom odborov či sídlisko Hliny – Bulvár.

Galéria

  • Zdroj: Istrofinal
  • Zdroj: Istrofinal
  • Zdroj: Istrofinal
  • Zdroj: Istrofinal
  • Zdroj: Istrofinal
  • Zdroj: Istrofinal
  • Zdroj: Istrofinal
  • Zdroj: Istrofinal

V priebehu ďalších desaťročí sa v areáli zrealizovalo viacero menších stavebných zásahov. Žiadny z nich však nebol architektonicky tak hodnotný ako projekt budovy parnej elektrárne a administratívneho objektu. Obe boli v roku 2008 vyhlásené za pamätihodnosti mesta a v roku 2011 dokonca za národné kultúrne pamiatky.

V roku 2014 kúpila areál Elektrární developerská spoločnosť Istrofinal. Krátko na to vyhlásila na jeho prestavbu architektonickú súťaž. „Začiatok projektu bol svižný. Avšak vzhľadom na pomerne komplikovanú situáciu – kombinácia pamiatkovo chránených blokov, existujúcich susediacich budov, novostavieb a podzemných garáží v rámci jedného bloku – sme boli nútení prehodnotiť niektoré rozhodnutia a prijať určité kompromisy,“ opísal situáciu Matej Kováč, riaditeľ developmentu spoločnosti Istrofinal, ešte v roku 2018.

O dva roky na to ponúkol Žilinský samosprávny kraj developerovi na predaj historickú budovu Ciachovne, ktorá je dodnes súčasťou areálu, za zhruba 550-tisíc eur. Župa totiž na financovanie obnovy tejto národnej kultúrnej pamiatky nedokázala nájsť dostatok financií. Developer v tom čase ponuku odmietol. Vydanie stavebného povolenia na rekonštrukciu areálu teda nejaký čas stálo práve na tomto objekte.

Podľa aktuálnych informácií má projekt Elektrárne Žilina v súčasnosti zelenú pre výstavbu. Pre YIM.BA to potvrdila hovorkyňa mesta Žilina, Zuzana Ondrášová. „Areál Elektrární je významnou architektonickou štruktúrou s veľkým vnútroblokom v blízkosti centra mesta, navyše v blízkom susedstve s Považskou galériou, významnou kultúrnou inštitúciou pôsobiacou na území mesta. Projekt jeho prestavby má vydané stavebné povolenie,“ tvrdí. Povolenie bolo vydané vo vzťahu k návrhu architekta Dušana Fischera.

Revitalizácia areálu by mala okrem rekonštrukcie dvoch architektonicky hodnotných objektov priniesť výstavbu úplne nových bytových domov. Ich súčasťou bude zhruba 70 bytových jednotiek. Pribudnúť majú tiež moderné administratívne priestory a apartmány. „Chceme Žilinčanom priniesť niečo jedinečné, vybudované v harmónii s prepojenými pamiatkami a zároveň poskytujúce dokonalý komfort aj pre tých najnáročnejších. Na najvzácnejšom kúsku centra mesta," tvrdí Istrofinal.

Napriek tomu sa v areáli nedeje nič. Istrofinal na otázky týkajúce sa konkrétnych termínov jednotlivých fáz projektu neodpovedal. Mesto samotné táto situácia trápi. 

 

Projekt má priniesť rehabilitáciu celého mohutného mestského bloku. Zdroj: Istrofinal

 

Dokončením projektu by podľa hovorkyne Žiliny mesto získalo kvalitnú a mestotvornú architektúru v podobe mestského bloku s obytnou funkciou, administratívnymi aj obchodnými priestormi so zachovanými architektonickými hodnotami národnej kultúrnej pamiatky pôvodnej administratívnej budovy architektov Čapka a Bednárika zo 40. rokov 20. storočia.

Hlavný architekt mesta Žilina Rudolf Chodelka za najväčší prínos projektu považuje to, že prinesie život do centra mesta. „Dnes je areál elektrární nevyužívaný. Podľa toho, ako poznám projekt, tak to bude jeden z dobrých príkladov brownfieldu. Očakávam, že s kvalitným bývaním a službami, tak ako sú navrhnuté v projekte, sa oživí táto časť mesta aj s jeho bezprostredným okolím. Určite sa tak táto lokalita stane výrazne atraktívnejšou,“ popisuje.

Zároveň potvrdzuje, že Žilina má záujem získať objekt kultúrnej pamiatky Ciachovňa do svojho vlastníctva a zrekonštruovať ho. „Dnes ho vlastní Žilinský samosprávny kraj. Tento objekt by mal po prestavbe slúžiť na verejnoprospešné účely a doplniť tak ponuku služieb a využitia aj pre budúcich obyvateľov a návštevníkov. Verím tomu, že celý tento projekt pomôže naštartovať celú lokalitu a premeniť ju na živú mestskú štvrť,“ dodáva.

Chodelka dúfa v posun rádovo v mesiacoch. Zároveň dodáva, že mesto Žilina má predovšetkým záujem o koordináciu projektu s už vyššie spomínaným objektom Ciachovňa. Po získaní tohto objektu do vlastníctva bude mesto určite podnikať také kroky, aby rekonštrukcia tejto pamiatky prebiehala koordinovane s výstavbou celého projektu Elektrárne - ak na ňu naozaj dôjde. 

 

(Istrofinal, Mesto Žilina, ÚHA Žilina, SME, elektrarne-zilina.sk, stavebnictvo-byvanie.sk, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube