Author photoMartina Gregová 29.08.2024 11:00

Pocta hrdinom. Na SNP odkazujú architektonické skvosty, pozrite si tie najvzácnejšie

Slovenské národné povstanie patrí medzi najvýznamnejšie míľníky slovenskej histórie. Odvahu účastníkov SNP dodnes pripomína niekoľko architektonicky hodnotných pamätníkov naprieč celým Slovenskom. Mnohé z nich sú dielom významných slovenských sochárov či architektov.

Zdroj: Múzeum SNP/Jozef Kotulič

Zdroj: Múzeum SNP/Jozef Kotulič

Pamätníky vo verejnom priestore slúžia na pripomínanie si dôležitých historických udalostí a osobností, ktoré výrazne ovplyvnili vývoj spoločnosti. Ich prítomnosť v mestách a obciach vytvára silný vizuálny odkaz na minulosť a podporuje kolektívnu pamäť. Prostredníctvom týchto diel sa tiež sprostredkúvajú hodnoty a ideály, ktoré spoločnosť uznáva a chce prenášať na ďalšie generácie. Niektoré z nich sa dokonca stávajú ikonami miest a vyhľadávanými turistickými atrakciami, ktoré priťahujú návštevníkov z celej krajiny, prípadne zo sveta.

Medzi najvýznamnejšie a architektonicky najhodnotnejšie pamätníky na Slovensku jednoznačne patrí Pamätník SNP v Banskej Bystrici, ktorého výstavba bola ukončená v roku 1969. Architektom, ktorý stojí za súčasnou podobou pamätníka, je významný slovenský architekt Dušan Kuzma.

„Objekt je založený na pôsobení holého betónu, z ktorého sú sformované dva škrupinové segmenty, ležiace na horizontálnej podnoži,“ popisuje Register architektúry. Podľa slov autorov diela tieto dve veľké betónové bloky symbolizujú rozdelenie Slovenska počas vojny. Vo vnútri oboch betónových škrupín sa nachádza múzejná expozícia. Medzi nimi bola navrhnutá priestorová medzera, ktorá znázorňuje nádej na slobodu a nezávislosť. V centre pietnej siene je umiestnená plastika akademického sochára Jozefa Jankoviča s názvom Obete varujú z roku 1969.

Galéria

  • Banská Bystrica. Zdroj: Múzeum SNP
  • Badín. Zdroj: Obec Badín
  • Horný Jelenec. Zdroj: visitbanskabystrica
  • Čierny Balog. Zdroj: turistika.sk
  • Považská Bystrica. Zdroj: turistika.sk
  • Nemecká. Autor: Jozef Kotulič
  • Hermanovce. Zdroj: Obec Hermanovce

Námestie slobody, ktoré pamätník ohraničuje, patrí medzi najznámejšie verejné priestranstvá v Banskej Bystrici. Podľa pôvodných plánov sa pri jeho výstavbe predpokladalo, že sa stane novým centrom mesta. O obnovu tejto pre mesto významnej lokality sa samospráva snaží už dlhší čas.

Prvá urbanisticko-architektonická súťaž, ktorá mala problematické územie vyriešiť, bola vyhlásená ešte v roku 2021. Po jej neúspechu bol o dva roky neskôr vyhlásený urbanisticko-architektonicko-krajinársky súťažný dialóg. Jeho cieľom bolo vyriešiť najväčšie priestorové a funkčné problémy a podporiť význam hlavnej kompozičnej osi, končiacej pri pamätníku SNP. Nová podoba Námestia slobody napokon vznikne podľa návrhu od štúdia Between.

Pamätník SNP v Banskej Bystrici však ani zďaleka nie je jediným, ktorý má za úlohu pripomínať obdobie II. svetovej vojny a Slovenského národného povstania. Do bojov proti nacistom sa aktívne pridali obyvatelia v mnohých slovenských mestách, ako sú Levoča, Spišská Nová Ves, Žilina, Bánovce nad Bebravou a mnohé ďalšie. Povstanie sa v krátkom čase rozšírilo na viac ako 30 vtedajších okresov. Pamätníky, odkazujúce na udalosti z dvoch mesiacov po 29.8.1944 alebo partizánskych bojov po potlačení povstania, tak aj dnes stále nájdeme v mnohých slovenských lokalitách.

 

Badín. Zdroj: Obec Badín

 

Neďaleko Banskej Bystrice, v obci Badín, bol v roku 1975 na počesť padlých vojakov postavený Pamätník 2. československej paradesantnej brigády. Pietny objekt je postavený na betónovej platni a symbolizuje maketu zadnej časti lietadla. Autormi tohto monumentu sú akademický sochár Alexander Vika a architekt Eduard Stančík.

Rovnako monumentálny je aj Pamätník SNP v Hornom Jelenci. Dielo má tvar stupňovitého podstavca, na ktorom sú umiestnené tri postupne sa zmenšujúce kruhy. Na najväčšom z nich je v hornej časti vyrytý nápis "Mor ho" a ten sa opakuje aj v najmenšom vnútornom kruhu v spodnej časti. V jeho vnútri sú tri plamene, symbolizujúce partizánsku vatru. Autormi diela sú Milan Bendžela a Eugen Bekéni. Tento pamätník môžu zahliadnuť aj vodiči, prechádzajúci cez Donovaly. Nachádza sa pri odbočke do Valentovej.

 

Čierny Balog. Zdroj: turistika.sk

 

Slovenského národného povstania sa aktívne zúčastnili aj obyvatelia obce Čierny Balog. Temnú minulosť tu pripomína viac ako dvadsať pamätníkov, pamätných tabúľ a náhrobných pomníkov padlým vrátane dvoch masových hrobov. Nad obcou sa dodnes týči aj jeden z najkrajších pamätníkov SNP.

Medzi najkrajšie a najväčšie pamätníky odhalené pri príležitosti osláv výročia SNP patrí aj ten v Považskej Bystrici. Pamätník pozostáva z dvoch 24 metrov vysokých pylónov, symbolizujúcich začatie povstania proti nacistickým votrelcom. V hornej časti sú umiestnené tri bronzové sochy – partizána, vojaka a letca. Všetci boli účastníkmi SNP a druhej svetovej vojny. V dolnej časti sa nachádzajú tri reliéfy, ktoré zobrazujú výjavy z bojov.

 

Nemecká. Autor: Jozef Kotulič

 

Pred niekoľkými rokmi prešiel rekonštrukciou aj Pamätník umučeným v obci Nemecká. Jeho obnova stála zhruba 220-tisíc eur. „Po rekonštrukcii sa vytvorilo dôstojné pietne miesto aj s možnosťou tichej spomienky na obete vojnovej tragédie," zdôraznil v tom čase Stanislav Mičev, vtedajší riaditeľ múzea SNP. Pamätník pozostáva z dvoch častí – zo sochy pripomínajúcej plameň pece a pred ním je socha kľačiacej ženy s rozpaženými rukami. Autorom sochy plameňa je akademický sochár Alexander Vika. Sochu kľačiacej ženy vytvorila sochárka Klára Patakiová.

Pravidelné podujatia spojené s pripomienkou udalostí z roku 1944 sa konajú aj vo východoslovenskej obci Hermanovce, ktorá patrila medzi partizánske sídla. Počas SNP tu sídlila partizánska brigáda Čapajeva. V roku 1972 tu bol vybudovaný pomník padlým v SNP. Jeho autorom je akademický sochár Július Machaj.

 

(Múzeum SNP, Register architektúry, TERAZ.sk, Spolek pro vojenská pietní místa, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube