Author photoMartina Gregová 31.08.2024 16:17

Ambiciózny developer posilňuje pozíciu. Ako jedna spoločnosť mení podobu významného slovenského mesta

Žilina dlhodobo bojuje s poklesom počtu obyvateľov. Výstavba rezidenčných projektov je preto spojená s istou mierou rizika. To sa rozhodol podstúpiť asi najvýznamnejší hráč na lokálnom developerskom trhu. Na okraji mestskej pamiatkovej rezervácie chce vybudovať polyfunkčný objekt, ktorý sa zaradí k rastúcemu počtu realizácií, meniacich tvár i život celého mesta.

Zdroj: VISIA architects and engineers

Zdroj: VISIA architects and engineers

V posledných rokoch prechádza mesto Žilina významnými zmenami. Na jeho území vzniklo niekoľko zaujímavých developerských projektov a nezaostáva ani samospráva. Výnimočnosť žilinského prístupu k plánovaniu potvrdila nedávno získaná cena ZUUPS 2023 za činnosť mesta a aktívny prístup k riešeniu urbanistických výziev rôznymi územnoplánovacími nástrojmi. Medzi najnovšie kompetície patrí tiež súťaž na revitalizáciu Mestskej pamiatkovej rezervácie, teda rekonštrukcia Mariánskeho námestia a priľahlých ulíc.

Zo súkromných projektov možno zmieniť realizáciu NORDCITY Žilina. Administratívny komplex momentálne pozostáva z dvoch kancelárskych budov a parkovacieho domu. Do mesta priniesol moderné pracovné priestory v pomerne vysokom štandarde, pričom za projektom stojí developerská spoločnosť Reinoo. Tá v minulosti zabezpečila aj rekonštrukciou neoklasicistickej Banky Žilina.

Rovnaký developer v meste momentálne chystá aj výstavbu polyfunkčného objektu s dominantnou funkciou bývania a doplnkovými priestormi pre retail. Bytový dom Na Studničkách má byť situovaný v centrálnej mestskej zóne, na okraji mestskej pamiatkovej rezervácie mesta Žilina. Vybrané parcely sa nachádzajú na významnej dopravnej križovatke ulíc Predmestská, Veľká Okružná a Ulica 1. mája.

Galéria

  • Zdroj: VISIA architects and engineers
  • Zdroj: VISIA architects and engineers
  • Zdroj: VISIA architects and engineers
  • Zdroj: VISIA architects and engineers
  • Zdroj: VISIA architects and engineers

Developer si pre projekt vybral exponovanú lokalitu, čo chce zohľadniť v koncepte zámeru. „Pri návrhu sa vychádzalo z koncepcie zástavby v okolitom, dotykovom území, vzhľadom na to, že predmetné územie funkčne nadväzuje na existujúcu zástavbu centrálnej časti mesta a postupnú obnovu zaslepenej časti Predmestskej ulice. Vzhľadom na fakt, že lokalita sa nachádza v blízkosti historického centra mesta Žilina a má dobré napojenie na dopravnú a technickú infraštruktúru, je predpoklad kreovania novej lukratívnej rezidenčnej štvrte,“ tvrdí v rámci dokumentácie, predloženej na posudzovanie úradom. 

Celková plocha riešeného pozemku dosahuje 4.389 metrov štvorcových. Zastavaná plocha je momentálne odhadovaná na 1.566 metrov štvorcových. Plochy zelene na teréne dosiahnu 1.143 metrov štvorcových. Zvyšnú časť pozemku zaberú spevnené plochy. Navrhovaný objekt začína na piatich nadzemných podlažiach, smerom ku križovatke sa postupne zdvíha na sedem nadzemných podlaží. Na strane smerom k Sadu na Studničkách opäť klesá na päť podlaží.

Projekt do lokality prinesie 107 nových bytových jednotiek a dva retailové priestory, situované na prízemí objektu. K dispozícii bude podľa aktuálnych predpokladov 23 jednoizbových bytov, 49 dvojizbových, 26 trojizbových a 9 štvorizbových bytov. Všetky jednotky budú orientované na východnú, južnú a západnú stranu, vďaka čomu bude zaistené ich dostatočné presvetlenie. Obyvatelia budú mať k dispozícii celkovo 165 parkovacích miest. Na úrovni terénu má byť situovaných len 5 z nich, zvyšná časť bola umiestnená v podzemnom parkovisku.

Súčasťou zámeru je tiež vznik poloverejného nádvoria, ktoré má plniť funkciu oddychového miesta prevažne pre rezidentov. Jeho súčasťou budú sadové úpravy vo forme stromov, kríkov a trvalkových záhonov. Nádvorie bude doplnené o detské preliezky, mobiliár a komunitnú záhradu. Okrem toho sa v časti vnútrobloku uvažuje aj o vytvorení zeleného valu, ktorý má plniť funkciu hlukovej izolácie.

Z architektonického hľadiska bude „hmota objektu narušená nepravidelnými vybratiami v nárožiach, striedaním predsadených otvorených lódžií s presklenými časťami a terasovito uskočenými najvyššími podlažiami. V osi jestvujúceho priechodu pre chodcov na ul. 1. mája je objekt vertikálne zlomený, čím vytvára priezor do poloverejného vnútrobloku. Sedempodlažná časť objektu pozdĺž Ul. 1. mája vytvára bariéru medzi rušnou ulicou a kľudovou zónou vo vnútrobloku.“ 

Návrh fasád Polyfunkčného objektu Na Studničkách vychádzal zo samotnej lokality. „Na rozdiel od uličných fasád, kde dominujú lódžie a fasády s keramickým obkladom, sú fasády orientované do vnútrobloku poňaté striedmo a s pravidelným členením vo forme okenných otvorov,“ približuje dokumentácia. Loggie a balkóny budú doplnené o oceľové zábradlia. Súčasťou architektonického riešenia je tiež materiálové a výrazové odlíšenie parteru od vyšších podlaží. Projekt vypracovalo štúdio VISIA architects and engineers, ktoré s developerom spolupracuje dlhodobo. 

Výstavba by sa podľa predstáv developera mala rozbehnúť už v máji 2025 a byť dokončená o dva roky neskôr. Celková výška investície dosahuje 12,5 milióna eur. 

Spoločnosť Reinoo sa za posledné roky stala kľúčovým hráčom na žilinskom realitnom trhu. Realizuje tu kancelárske aj rezidenčné projekty, pričom nové komplexy buduje na sídliskách aj vo vnútornom meste. V tomto prípade má príležitosť urbanizovať jeden z najatraktívnejších dosiaľ nezastavasných pozemkov neďaleko centra. Prvé materiály naznačujú, že pôjde o relatívne vhodné riešenie, hoci nedostatkom je zbytočná medze medzi novostavbou a domom na Predmestskej. 

V každom prípade, rozvoj nového kvalitného bývania pre rozličné príjmové skupiny je dôležité, ak má Žilina udržať obyvateľov a nestrácať ich na úkor suburbií alebo iných regiónov či zahraničia. Developer v tomto prípade do istej miery riskuje. Projekty, ktoré už zrealizoval, však mesto do istej miery už posunuli. Pokračovanie v budovaní prepracovaných developmentov v kombinácii s aktivitami samosprávy môže zmeniť obraz i atraktivitu mesta a stať sa predpokladom pre obrátenie negatívneho trendu. 

 

(Enviroportal, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube