Author photoKristína Liďáková 09.09.2024 18:30

Rehabilitácia socialistického realizmu pokračuje. Slovenské mesto obnoví pozoruhodnú budovu mestského úradu

Výstavba v štýle socialistického realizmu na Slovensku netrvala dlho, napriek tomu zanechala niekoľko výrazných realizácií. Jednou z nich je aj budova Mestského úradu v Banskej Bystrici. Pozoruhodný objekt prejde čoskoro rekonštrukciou, ktorá prinesie zlepšenie energetickej bilancie. Rovnako dôležité je, že uchová do budúcna aj architektúru, ktorá je po rokoch zaznávania opäť predmetom pozornosti odborníkov i laikov.

Zdroj: Mesto Banská Bystrica

Zdroj: Mesto Banská Bystrica

Bohatá história, aktívna kultúrna scéna a okolitá príroda patria k silným stránkam Banskej Bystrice, ktoré podporujú kvalitu života. Samospráva sa okrem toho snaží reagovať na aktuálne výzvy a realizovať projekty, ktoré ju prenesú do súčasnosti. Vzhľadom na ekologické a ekonomické požiadavky plánuje mesto postupnú rekonštrukciu budovy Mestského úradu (MsÚ).

Budova postavená v roku 1957 stojí na mieste pôvodnej železničnej stanice a v súčasnosti prepája stavby z obdobia prvej republiky a povojnovú zástavbu sídlisk z päťdesiatych rokov 20. storočia. Patrí k jedným z posledných realizácii socialistického realizmu v Banskej Bystrici. Z hľadiska architektúry dominuje na štvorpodlažnom objekte centrálne umiestnené neoklasicistické vstupné priečelie.

V interiéri sa nachádza vstupný vestibul, z ktorého vedú dve bočné schodiská na chodby do kancelárskych priestorov. Bočné krídla budovy kopírujú plochu technického dvora za budovou. Nový interiér zasadacej siene mestského úradu vznikol v roku 1999. Autormi sú banskobystrickí architekti Albert Mikovíny a Martin Somora.

 

Budova Mestského úradu. Autor: Miroslav Zlevský 

 

Rekonštrukcia by mala prebiehať postupne. Prvá fáza obnovy by mala spočívať vo výmene neefektívnych okien, modernizácii osvetlenia a inštalácii nových termostatov. Celkový rozpočet na práce predstavuje sumu 655-tisíc eur.

Vedúci odboru rozvojových aktivít mesta Banská Bystrica Martin Lakanda uviedol, že tieto práce predstavujú prvú etapu revitalizácie, pričom ďalšia obnova bude závisieť od úspešnosti žiadosti o poskytnutie prostriedkov. Dotácie plánuje mesto získať z Programu Slovensko a Plán obnovy a odolnosti, pričom zdôrazňuje, že zverené financie chce investovať nielen do rekonštrukcie úradu.

Snahou samosprávy je úspora finančných prostriedkov, ktorá bude použitá na ďalšie aktivity mesta. „Nové programové obdobie ponúka možnosti získať mimorozpočtové zdroje na oblasť energetiky, čo je pre mesto dobrá správa. Sme pripravení na jednotlivé výzvy reagovať, pretože naším cieľom je znížiť energetickú náročnosť budov, ktoré majú viac ako 60 rokov. Mestský úrad spadá do tejto kategórie. Vďaka rýchlo realizovateľným a procesne nenáročným opatreniam budeme môcť dosiahnuť významné úspory,“ uviedol primátor Banskej Bystrice Ján Nosko.

Ak mesto získa finančnú podporu a v žiadosti uspeje, rekonštrukcia by mala začať v novembri tohto roka s predpokladom jej ukončenia v závere mája 2025. Práce nemajú mať vplyv na prevádzku jednotlivých oddelení MsÚ, preto mesto neplánuje ani obmedziť poskytovanie služieb obyvateľom či zamestnancov úradu.

Obnova starších budov je zásadným krokom k znižovaniu spotreby energie nielen vo verejných objektoch. Ekologický účinok je citeľný najmä pri znížení emisií skleníkových plynov, čím obnova prispieva k ochrane životného prostredia a udržateľnosti. Investície do zlepšenia stavu budov zároveň znižujú prevádzkové náklady, čo prispieva k efektívnemu využitiu finančných zdrojov. Ušetrené financie tak môžu samosprávy využiť na ďalšie činnosti, prispievajúce k zvýšeniu kvality života obyvateľstva a rozvoju mesta.   

Dôležité je, aby rekonštrukcie neviedli k deštrukcii architektonických hodnôt. V zápale zatepľovania by sa mohli stratiť mnohé jedinečné architektonické prvky, pôvodný výraz a celkovo znížiť architektonická úroveň stavieb. Na Slovensku je nanešťastie veľké množstvo prípadov, keď sa niečo podobné stalo. Nielen Banská Bystrica tak musí klásť dôraz nielen na ekonomické a technické kritériá, ale aj kultúrne a spoločenské. 

 

(TASR, Mesto Banská Bystrica, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube