Author photoAdrian Gubčo 15.09.2024 18:37

Zničený múr a vyvrátené stromy. Zlé počasie devastuje Bratislavu, na podobné situácie sa treba pripraviť

Aktuálne zlé počasie, spojené s dlhotrvajúcimi dažďami a prudkým vetrom, sa podpísalo na tvári Bratislavy. Zatiaľ najviditeľnejšími prejavmi situácie sú vyvrátené stromy vo viacerých častiach mesta, zrútený múr v areáli Bratislavského hradu a zaplavené nízkopoložené lokality v blízkosti Dunaja či Moravy. Metropolu podobné extrémy čakajú do budúcna pravdepodobne častejšie.

Autor: Dano Veselský / TASR

Autor: Dano Veselský / TASR

Niekoľko dní trvajúce dažde a silný vietor sa prejavili na viacerých miestach Bratislavy. V areáli Bratislavského hradu sa zrútila malá časť oporného múru. Informovali o tom z odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie Národnej rady (NR) SR s tým, že k žiadnym iným škodám ani ohrozeniam na zdraví nedošlo.

„Ide o časť múru v blízkosti vnútroareálovej komunikácie smerom od Leopoldovej brány. Žiadne iné škody ani ohrozenie zdravia nenastali. Areál hradu bol v čase zrútenia uzavretý a dotknutá časť zostane verejnosti neprístupná aj v nasledujúcich dňoch,“ ozrejmili.

Súčasnú situáciu monitorujú zamestnanci kancelárie parlamentu aj odborníci. „Po ustálení odborného názoru na spôsob stabilizácie poruchy spustí Kancelária NR SR procesy, ktoré súvisia s opravou poškodenej časti múru,“ dodali z odboru.

Ide o časť múru, o ktorej sa hovorilo už v minulosti v súvislosti s viditeľným poškodením. Kritici to vtedy dávali do súvisu so stavebnými prácami na projekte Vydrica, ktoré si vyžiadali zásahy do hradného kopca. Na druhej strane, viacerí experti boli skeptickí a developer to priamo odmietol. Podľa neho sa v dôsledku výstavby oporného múru pre Vydricu dokonca stabilita kopca zvýšila.

V každom prípade, narušený múr nevydržal nápor vody a povolil. Nejde o unikátnu situáciu, počasie v posledných dňoch prinieslo aj poškodenie Devínskej cesty a iných miest.

Najvýraznejšie sa ale podpísalo na množstve stromov v celej metropole. Takmer úplne zaniklo stromoradie brestovcov pri nákupnom centre Central, na Viktorínovej v Ružinove padajúci strom zničil parkujúci automobil, narušené bolo aj stromoradie pri bizniscentre Twin City. Obeťou boli najmä staršie poškodené stromy, prípadne veľmi mladé, ktoré ešte neboli dostatočne hlboko zakorenené.

Padajúce stromy navyše narušili premávku verejnej dopravy. Na viacerých miestach boli obmedzené električky aj trolejbusy. V dôsledku aktuálnej situácie bezpečnostné zložky odporučili nenavštevovať lesopark, keďže sa vybrežila Vydrica a hrozí ďalšie padanie stromov. Zvýšená Vydrica si vyžiadala aj presun časti zvierat v bratislavskej ZOO.

Bezpečnostné zložky aktuálne budujú protipovodňové zábrany v blízkosti Dunaja. Hoci je mesto relatívne dobre chránené vďaka protipovodňovej ochrane, dokončenej v roku 2010, hrozí zatopenie niektorých nižšie položených častí nábrežia vrátane Šafárikovho námestia alebo okolia komplexu Eurovea. Zaplavené môže byť aj Tyršovo nábrežie. Kulminácia rieky sa očakáva medzi pondelkom a utorkom.

Bratislavu tak čaká ešte pomerne náročná skúška. Odstraňovanie následkov bude pravdepodobne trvať niekoľko dní.

 

Autor: Pavol Zachar / TASR

 

Súčasná situácia je extrémna, na druhej strane plne odhaľuje riziká a nástrahy meniacej sa klímy a pripravenosti mesta na mimoriadne výčiny počasia. Nie je pritom myslená reakcia bezpečnostných zložiek, ktorá je profesionálna a na vysokej úrovni. Padajúce stromy či poškodené múry a cesty sú však v mnohých prípadoch riešiteľné problémy, pokiaľ by sa im venovala adekvátna pozornosť predom.

Obzvlášť to platí v prípade stromov, ktoré sú v Bratislave nezriedka prestarnuté a poškodené. Napriek tomu sa verejnosť bráni ich výmene, argumentujúc ekologickými či estetickými dôvodmi. Hoci sa dá výhradám chápať, nemali by byť dôvodom, ktoré bránia výrubu potenciálne nebezpečných drevín. Našťastie, tentokrát si to odnieslo len auto. V minulosti však padajúce stromy viedli aj k zbytočným tragédiám.

Zlepšenie odolnosti mesta voči extrémom by mohol zlepšiť aj nový prístup k manažmentu vodného toku Dunaja. Ten je dnes v meste „odkanalizovaný“ vo forme vyregulovaného toku, ktorým tečie drvivá časť celkového prietoku. Nebyť existencie vodného diela, mesto by už v tomto momente bolo pravdepodobne zaplavené. V minulosti sa pritom Dunaj vylieval do svojej rozsiahlej nivy, ktorá bola z veľkej časti odstránená a zastavená.

Experti preto už dlho uvažujú nad spôsobmi, ako zmierniť riziko povodní. Jednou z odpovedí je opätovné spriechodnenie alebo otvorenie viacerých dunajských ramien, napríklad Ovsišťského či Pečnianskeho, ďalšou vytvorenie ramien úplne nových. V minulosti sa napríklad uvažovalo nad ramenom, približne kopírujúcim štátnu hranicu medzi Rakúskom a Slovenskom. Mesto by tak bolo nielen lepšie chránené, ale získalo by aj atraktívne priestory pre rozvoj rekreácie či bývania.

Faktom je, že klimatická zmena je realitou a jej prejavy budú rok od roka výraznejšie. Podobné situácie sa tak budú opakovať. Je v záujme mesta a jeho obyvateľov, aby boli brané ako nový normál a nie ako výnimky, ku ktorým už za nášho života nedôjde.  

 

(YIM.BA, TASR)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube