Author photoMartina Gregová 18.06.2024 18:45

Špičkové kancelárie aj unikátny parkovací dom. Žilina rozvíja biznis zónu bratislavskej úrovne

V Bratislave je najkonkurenčnejší trh s kancelárskymi priestormi na Slovensku, čo developerov núti k rozličným architektonickým alebo technickým inováciám. Napriek tomu sa čas od času nájdu unikátne projekty aj z ostatných slovenských regiónov. V tomto smere vyniká Žilina, kde sa postupne rozvíja administratívna zóna na Poštovej a Obchodnej ulici. Výnimočnými riešeniami je vybavený aj miestny parkovací dom.

Zdroj: Reinoo / Žilinak.sk

Zdroj: Reinoo / Žilinak.sk

Mesto Žilina v posledných rokoch prechádza veľkými zmenami. Aj napriek tomu, že dlhodobo bojuje s poklesom počtu obyvateľov, na území mesta za posledné roky vzniklo niekoľko zaujímavých projektov. Do určitého risku sú developeri ochotní ísť najmä vďaka jedinečnej polohe mesta, existencii jednej z najväčších slovenských univerzít, nádeji na výstavbu dlhoočakávanej Martinskej nemocnice, a tiež vzhľadom na pomerne nízke ceny bývania a stále sa rozvíjajúcu kultúrnu ponuku mesta. 

V roku 2019 bol developerom Reinoo spustený projekt s názvom NORDCITY Žilina. Administratívny komplex momentálne pozostáva z dvoch kancelárskych budov a parkovacieho domu. Development do mesta priniesol moderné administratívne priestory v pomerne vysokom štandarde. Súčasťou komplexu sú budovy s názvom NORDCITY Poštová a NORDCITY Obchodná.  

Dnes už moderne vybavená budova stojaca na ulici Poštová 1 vznikla vďaka rozsiahlej rekonštrukcii predtým nevzhľadného objektu bývalej pošty. Vďaka rekonštrukcii sa dnes objekt môže pochváliť modernými a ekologickými kancelárskymi priestormi a energetickou efektívnosťou A1. Budova získala tiež certifikáciu LEED Gold V4. Stala sa tak prvou svojho druhu v Žilinskom kraji, ktorej sa podarilo splniť prísne normy potrebné k získaniu certifikácie.  

Galéria

  • NORDCITY Poštová. Zdroj: Reinoo
  • NORDCITY Poštová. Zdroj: Reinoo
  • NORDCITY Obchodná. Zdroj: Reinoo
  • NORDCITY Obchodná. Zdroj: Reinoo
  • NORDCITY Obchodná. Zdroj: Reinoo
  • NORDCITY Obchodná. Zdroj: Reinoo
  • Parkovací dom pri NORDCITY Obchodná. Zdroj: Žilinak.sk
  • Parkovací dom pri NORDCITY Obchodná. Zdroj: Žilinak.sk

Záujemcom o prenájom priniesla viac ako 10-tisíc metrov štvorcových kancelárskych priestorov, viac ako 2,3-tisíc metrov štvorcových obchodných priestorov a 265 parkovacích miest. NORDCITY Poštová bola prvým dostavaným objektom v rámci celej zóny. Podľa Reinoo návštevníci a zamestnanci budovy ocenia najmä moderné spojenie funkčnosti, estetiky a ekologického pozadia, ktoré prináša spokojnejší pracovný život.

Druhý objekt v komplexe NORDCITY Žilina nesie názov Obchodná. Klientom ponúka viac ako 12-tisíc metrov štvorcových kancelárskych priestorov, 1,2-tisíc metrov štvorcových obchodných priestorov a 370 parkovacích miest. To všetko je sústredené na ôsmich podlažiach. Dominantou budovy je oddychová strešná zóna s krásnym výhľadom do okolia.

Veľmi významnou stránkou projektu je dôraz na ekológiu. Strecha budovy je na 70% pokrytá zeleňou a zvyšnú časť tvorí vysokoodrazový asfaltový pás svetlej farby. Na pozemku v okolí budov bolo s cieľom zachytávania dažďovej vody vybudovaných 90 metrov kubických vsakovacích nádrží a 30 metrov kubických retenčných nádrží. K zdravšiemu a komfortnejšiemu pracovnému prostrediu má prispieť moderný systém odvetrávania a akustické stropy. Aj vďaka týmto vlastnostiam bola NORDCITY Obchodná nominovaná na cenu Stavba roka 2023. 

V budúcnosti by mala k už existujúcim budovám pribudnúť aj ďalšia s názvom Obchodná II. Umiestnená bude medzi Poštovou a Obchodnou I, na mieste súčasného parkoviska. Začiatok výstavby je naplánovaný na tento rok. 

 

Parkovací dom. Zdroj: Reinoo

 

Prehliadanou, no dôležitou súčasťou administratívnej zóny je parkovací dom. V určitom ohľade ide o unikátnu stavbu, najmä vďaka rozsahu, v akom na jeho streche postupne pribúdajú solárne panely. Tie by mali podľa zverejnených informácií vyrobiť až 10% zo všetkej elektrickej energie, potrebnej pre kancelárie Obchodná i parkovací dom samotný. Ročne pôjde o približne 135 MWh elektrickej energie. 

Developer vidí vo využití energie zo Slnka benefity. „Je to ekologické a hlavne aj výhodné. Vďaka neustálemu poklesu ceny solárnych panelov a vyšším cenám energií sa splatí táto solárna elektráreň za 5 rokov. Navyše - zároveň šetríme aj na distribučných poplatkoch, čo návratnosť zrýchľuje,“ uviedol Milan Dubec, zakladateľ a výkonný riaditeľ spoločnosti Reinoo na svojich sociálnych sieťach.  

NORDCITY sa tak ukazuje ako prospešný pre Žilinu v mnohých ohľadoch. Okrem biznisovej, urbanistickej či ekologickej stránky treba spomenúť aj podiel projektu na rozvoji podnikania. Kampus sa nachádza asi kilometer od Žilinskej univerzity. Vzájomná blízkosť tak podporuje spoluprácu medzi firmami a študentmi.

Komplex administratívnych budov zároveň spadá pod sídlisko Vlčince, ktoré v posledných rokoch prechádza prudkým rozvojom. Jeho súčasťou je okrem iného aj rezidenčný súbor Zelené Vlčince, za ktorým takisto stojí spoločnosť Reinoo. V rámci neho by malo v Žiline vo výsledku pribudnúť približne 364 nových bytov, 15-tisíc metrov štvorcových zelenej plochy a takmer 400 nových parkovacích miest. Projekt momentálne vstupuje do poslednej etapy.  

To, že sa Žilina po rokoch stagnácie konečne rozhýbala, však ani zďaleka nenaznačujú len developerské projekty. Mesto nedávno avizovalo aj vyhlásenie niekoľkých architektonických súťaží na rekonštrukciu známych verejných priestranstiev. Jednou z nich je súťaž na revitalizáciu Mestskej pamiatkovej rezervácie, teda rekonštrukciu Mariánskeho námestia a priľahlých ulíc. ÚHA zároveň pred časom vypracoval zadanie ideovej architektonickej štúdie návrhu vodných prvkov na Hlinkovom námestí a v Sade SNP. 

Žilina navyše získala ja Cenu ZUUPS 2023, ktorá sa udeľuje za činnosť mesta a za aktívny prístup k riešeniu urbanistických výziev rôznymi územnoplánovacími nástrojmi. Získanie významného ocenenia, vyhlásenie niekoľkých architektonických súťaží na revitalizáciu dôležitých verejných mestských priestranstiev a výstavba viacerých kvalitných developmentov naznačuje, že metropola severného Slovenska to so zvýšením kvality života a rozvojom myslí naozaj vážne. 

 

(Reinoo, Žilinak.sk, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube