Author photoMartina Gregová 07.09.2024 13:13

Známy projekt získal dizajnovú kliniku. Bratislava získava zdravotnícke priestory, kde sa dbá na liečivé prostredie

Kvalitné priestory zdravotníckych zariadení pozitívne pôsobia na pacientov a zlepšujú výkon práce personálu. Nejde o nič objavné, napriek tomu bývajú na Slovensku príjemné interiéry ambulancií alebo kliník stále skôr výnimkou. Mení sa to najmä v súkromných zariadeniach, ktoré o klientov bojujú nielen kvalitou poskytovaných služieb alebo cenami, ale aj prepracovanými priestormi, navrhnutými poprednými architektmi. 

Autor: Maroš Fečík

Autor: Maroš Fečík

V portfóliu architektonického štúdia plusminusarchitects možno nájsť predovšetkým rezidenčnú architektúru a interiéry. Mnohé z ich predošlých realizácií získali v minulosti niekoľko prestížnych slovenských aj zahraničných ocenení. Naposledy ich dielo bodovalo v rámci ceny Drevostavba roka 2023. Na druhom mieste sa v tom čase umiestnil projekt Drevodom Devín. Rodinný dom, situovaný na juhozápadnom okraji Devína, poskytuje svojim obyvateľom ničím nerušený výhľad na Devínsky hrad a priamy kontakt s blízkou Devínskou lesostepou.

Na okraji Bratislavy, tentokrát na severozápadnej strane, je situovaný aj ďalší unikátny rodinný dom od tejto renomovanej kancelárie. Vďaka pomerne lukratívnej polohe majú obyvatelia domu výhľad na neďaleký hrad Pajštún. Na predmestí metropoly vzniklo komfortné bývanie, vynikajúco prepájajúce interiér s exteriérom v rámci súčasne pôsobiaceho domu. Výrazné použitie dreva dodalo objektu príjemný charakter a navyše je environmentálne priaznivé.

Z času na čas sa v portfóliu štúdia objaví aj iný ako rezidenčný projekt. Jednou z posledných realizácií iného zamerania je stomatologická ordinácia Sabo Smart Orto v developmente Slnečnice v Bratislave. Riešený priestor má rozlohu 130 metrov štvorcových a jeho realizácia prebiehala od roku 2023 až do januára 2024.

Galéria

  • Autor: Maroš Fečík
  • Autor: Maroš Fečík
  • Autor: Maroš Fečík
  • Autor: Maroš Fečík
  • Autor: Maroš Fečík
  • Autor: Maroš Fečík
  • Autor: Maroš Fečík
  • Autor: Maroš Fečík
  • Zdroj: plusminusarchitects

Z dispozičného hľadiska bola ambulancia rozdelená do dvoch základných traktov, vďaka čomu vznikol jasný a ľahko čitateľný pôdorys. Po vstupe do ordinácie sa klienti ocitnú v priestrannej vstupnej hale, ktorej dominuje atypicky riešený recepčný pult. Pozadie recepcie tvorí zaoblená stena jednej z ambulancií. Z pôdorysného hľadiska na ňu následne nadväzuje aj druhá ambulancia.

Priestory oboch ordinácií sú zariadené v minimalistickom duchu. S cieľom opticky zväčšiť priestor im dominuje predovšetkým biela farba a svetlé drevo. Denné svetlo sa do ordinácií dostáva cez menšie okná a svetlíky v hornej časti stien. Priestory oboch ambulancií sú vzájomne prepojené, avšak pri zachovaní dostatočného súkromia pre pacientov.

Zvyšnú časť riešeného priestoru zaberajú obslužné miestnosti. Zo vstupnej haly majú klienti stomatologickej ambulancie prístup k hygienickému zázemiu. V ambulancii nechýba ani samostatná miestnosť na RTG zariadenie, hygienické zázemie pre zamestnancov či šatňa. Ku komfortu zamestnancov prispieva tiež menšia denná miestnosť s kuchynkou a kancelária.

„Priestor nezapĺňame ani príliš nearchitektonizujeme, skôr ho sceľujeme a len jemne akcentujeme, aby sme vytvorili príjemné pozadie - akúsi kulisu - pre stomatologické remeslo na tej najvyššej úrovni,“ približujú hlavný koncept návrhu jeho autori.

Podľa ich vlastných slov bola farebnosť hlavných priestorov prispôsobená vizuálnej identite značky. „Uniformnosť a priamočiarosť priestorového konceptu, ako aj ortogonalitu developerského 'chlievika', narúšame mäkkosťou použitých materiálov (drevo, kaučuk) a oblúkom priestorovo dominantnej deliacej priečky ordinácie a recepčného pultu,“ popisujú architekti. Okrem bielej farby a svetlého dreva značnú časť vstupného priestoru definuje tiež pastelová zelená farba.

Množstvo odborných štúdií dokazuje, že kvalitná architektúra a dizajn interiérov zdravotníckych zariadení a prevádzok má mimoriadny efekt na celkovú úroveň zdravotnej starostlivosti. V súčasnosti je tradičný obraz slovenských zdravotníckych zariadení pomerne depresívny. Čoraz častejšie sa však objavujú rôzne súkromné ambulancie a zariadenia, ktoré na tento dôležitý aspekt prihliadajú už pri svojom vzniku.

Zo stomatologických ordinácií možno vyzdvihnúť napríklad priestory dentálnej kliniky Dently. Za ich návrhom stojí ateliér AT26 architects. Priestory kliniky sa nachádzajú na takmer celom druhom podlaží jednej z veží výrazného projektu Sky Park. Vďaka veľkoryso riešeným vnútorným priestorom aj vhodne zvolenej palete materiálov sa architektom z AT26 podarilo vytvoriť jedinečný interiér súkromnej dentálnej kliniky, ktorej návšteva je omnoho príjemnejším zážitkom.

Spolu s nedávno dokončeným projektom Sabo Smart Orto a mnohými ďalšími úspešnými realizáciami tohto druhu (vrátane revitalizácie vstupných priestorov Neonatológie v Univerzitnej nemocnici na Kramároch či vnútorných priestorov Nemocnice Bory) tak možno hovoriť o postupnom búraní zaužívaných predstáv o podobe zdravotníckych zariadení na Slovensku. Pozitívne trendy dominujú skôr v súkromných zariadeniach, veľkú zmenu ale sľubuje pripravovaná nemocnica v Martine. 

 

(Plusminusarchitects, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube