Author photoMartina Gregová 22.08.2024 19:33

Špičková zdravotná starostlivosť na medzinárodnej úrovni. Budúca najmodernejšia nemocnica v krajine ukázala interiéry

Od výstavby novej Univerzitnej nemocnice v Martine si Ministerstvo zdravotníctva SR, rovnako ako občania, sľubuje citeľné zvýšenie kvality slovenského zdravotníctva. Dopomôcť k tomu majú špičkovo vybavené a moderne zariadené vnútorné priestory. Na ich podobu boli vypísané až dve architektonické súťaže. Víťazné návrhy sľubujú komfort a vybavenie na svetovej úrovni.

Zdroj: MUUR / winwin architects

Zdroj: MUUR / winwin architects

Na výstavbu nových slovenských nemocníc bolo z Plánu obnovy a odolnosti vyčlenených zhruba 900 miliónov eur. Významnú časť finančných prostriedkov pohltí výstavba úplne novej Univerzitnej nemocnice v Martine. Na jej budúcu podobu bola už v roku 2017 vyhlásená anonymná urbanisticko-architektonická súťaž návrhov. Cieľom bolo navrhnúť „Nemocnicu budúcnosti“. Zadanie sa podľa odbornej poroty najlepšie podarilo splniť známej kancelárii Pantograph.

Nová Univerzitná nemocnica v Martine má byť podľa predstavených vizualizácií moderným a priestranným zdravotníckym zariadením obklopeným zeleňou. Do lokality, ktorá dlhodobo postráda moderné zdravotnícke zariadenie, prinesie zhruba 660 nových lôžok a 19 operačných sál. Projekt, ktorý od začiatku sprevádzali viaceré komplikácie, sa postupne posúva dopredu. 

Začiatkom júna 2024 Univerzitná nemocnica Martin podpísala zmluvu so zhotoviteľom stavby novej nemocnice. S ponukou 375 miliónov eur bez DPH zvíťazilo združenie štyroch dodávateľov s vedúcim členom Adifex. Dodávateľ sa zaviazal hotové dielo odovzdať do 44 mesiacov od nadobudnutia účinnosti zmluvy. Do roku 2026 tak bude namiesto celého objektu dokončená len jeho hrubá stavba. Časť prostriedkov z Plánu obnovy a odolnosti tak nebude k dispozícii. Dovybavenie nemocnice vrátane jej vnútorných priestorov bude musieť zafinancovať štát.

Galéria

  • Zdroj: MUUR
  • Zdroj: MUUR
  • Zdroj: MUUR
  • Zdroj: MUUR
  • Zdroj: MUUR
  • Zdroj: MUUR
  • Zdroj: MUUR
  • Zdroj: winwin architects
  • Zdroj: winwin architects
  • Zdroj: winwin architects
  • Zdroj: winwin architects
  • Zdroj: winwin architects

V septembri 2023 vyhlásila Univerzitná nemocnica Martin dve verejné architektonické súťaže. Jedna z nich hľadala najlepší návrh interiéru verejných, administratívnych a školiacich priestorov a ambulancií. Druhá sa zamerala na interiéry lôžkových oddelení. Obe dnes poznajú svojich víťazov.

Nová podoba interiérov verejných, administratívnych a školiacich priestorov a ambulancií bude realizovaná na základe návrhu od ateliéru MUUR. „Porota oceňuje celistvý prístup ku konceptu, ktorý sa jednoznačne premietol do riešenia všetkých priestorov návrhu,“ komentujú hodnotiaci experti. Odborná porota vo svojom hodnotení zároveň vyzdvihla niekoľko konkrétnych architektonických prvkov.

„Výtvarný element eskalátora v tvare X s priestorom na zavesené umenie je skvelý a pridáva novú vrstvu k architektúre stavby. Svetelná kontúra okolo otvoru dobre podporuje priestorové kvality, rovnako ako drevený podhľad na druhom nadzemnom podlaží. Prepojenie interiéru a exteriéru a použitie materiálov v centrálnom krížení je presvedčivé... Priestorový koncept ník je dobre prevedený do spoločných čakární, školiacich priestorov a ďalších miestností. Inšpiratívna je tiež neformálna atmosféra školiacich priestorov na siedmom poschodí,“ konkretizujú porotcovia.

Z farebného hľadiska tvorí základ veľkej časti plôch biela farba. Tá je v rôznych podobách doplnená o dubový nábytok, kaučukovú podlahu béžovej farby či o textilné čalúnenie vo viacerých odtieňoch béžovej a pieskovej farby. Akcentované plochy navyše disponujú terakotovou a medenou farebnosťou.

V súťaži, ktorá hľadala najvhodnejší návrh interiéru lôžkových oddelení, uspelo štúdio winwin architects. Súťažné tímy mali v tomto prípade za úlohu navrhnúť niekoľko typov miestností – jednolôžkovú a dvojlôžkovú izbu pacienta, stanovište sestier a predpriestor izby, čakáreň a vstup na oddelenie, herňu a strešnú terasu.

V prípade návrhu od winwin architects odborná porota vyzdvihla výraznú výtvarnú kvalitu konceptu, založenú na celkovej vízií. Tá podľa ich slov prináša zaujímavé témy, ktoré je možné ďalej rozvíjať. „Riešenie detskej izby dobre spĺňa požiadavky na funkčnosť. Zaujímavo riešený je tiež vstavaný mobiliár, zaoblenia a výtvarné prvky, ktoré sa prelínajú medzi exteriérom a interiérom,“ konštatujú porotcovia.

Pri výbere materiálov a farieb vychádzali architektky, ako samé približujú, z atmosféry skalnato-snežného pásma. Téma alpských lúk je následne stvárnená sýtejšími farbami. Cieľom návrhu novej podoby izieb pre detských pacientov bolo vytvorenie hravého, no nie infantilného interiéru. Popri nábytku navrhnutom na mieru má byť dôležitou súčasťou interiéru atypické stvárnenie stropu, polohovateľná posteľ či prvky vyhradené pre návštevy pacientov.

Súčasťou zadania bol tiež návrh novej podoby strešnej záhrady. Výsledkom je exteriérový priestor nazvaný Snová záhrada. Tá bude prechádzkou pomedzi herné, relaxačné a vizuálne stimulujúce zóny, pričom každú možno využívať viacerými spôsobmi. Funkciu tienenia namiesto vysokých stromov prevezmú nadrozmerné prvky pripomínajúce oblaky.

Obstaranie víťazných návrhov novej podoby interiérov budúcej Univerzitnej nemocnice v Martine je veľkým posunom v rámci celého projektu. Vzhľadom na nedodržanie termínov spojených s výstavbou samotného objektu je však dnes už viac-menej jasné, že táto časť projektu nebude financovaná z Plánu obnovy a odolnosti. Vláda SR na ňu bude musieť v budúcnosti vyčleniť financie zo štátneho rozpočtu. Ku cti štátu slúži, že prípravu architektonického riešenia interiérov nezanedbal a tieto budú korešpondovať s celkovou úrovňou nemocnice. 

 

(SKA, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube