Author photoMartina Gregová 01.08.2024 15:47

Špičkové zdravotníctvo na východe. V Prešove vznikne vojenská nemocnica, počíta s ambicióznym termínom

Prešov sa má už čoskoro zaradiť k mestám, kde sa nachádza špičková moderná nemocnica. V súčasnosti rozdelené pavilóny Fakultnej nemocnice J. A. Reimana budú po novom zlúčené pod jednu strechu. Podľa stavebníka, Ministerstva obrany SR, budú až 80% služieb novej nemocnice môcť využívať aj napriek prívlastku „vojenská“ všetci obyvatelia východného Slovenska.

Zdroj: Ministerstvo obrany SR

Zdroj: Ministerstvo obrany SR

O výstavbe novej vojenskej nemocnice v Prešove začala vláda aktívne informovať v apríli tohto roku. Na stole boli v tom čase dve alternatívy: postaviť sa mohlo buď úplne nové zdravotnícke zariadenie alebo prepojiť projekt s už existujúcou Fakultnou nemocnicou J. A. Reimana v Prešove. Napokon vyhrala druhá alternatíva. Stavať sa bude v areáli FSnP.

Tretia najväčšia štátna nemocnica na Slovensku má v súčasnosti kapacitu 1.233 lôžok a patrí medzi najväčších zamestnávateľov v Prešovskom kraji. „Výrazne tým zlepšíme zdravotnícku infraštruktúru a tým aj zdravotnú starostlivosť na východnom Slovensku,“ zdôraznil minister obrany Róbert Kaliňák hlavné benefity projektu, ktorý bol v apríli 2024 stále ešte len na svojom počiatku.

Pár mesiacov na to boli spustené prvé prípravné práce spojené s výstavbou novej nemocnice. „Začali sa už prípravné práce s výrubom zelene, pripravujú sa búracie práce, prekládka inžinierskych sietí, samozrejme, zriadenie staveniska, vybudovanie komunikácií, ktoré stavenisko potrebuje, a s napojením na súčasnú infraštruktúru, ktorá tam je,“ uviedol riaditeľ Ústrednej vojenskej nemocnice v Ružomberku a koordinátor projektu Marian Križko.

Galéria

  • Zdroj: Ministerstvo obrany SR
  • Zdroj: Ministerstvo obrany SR
  • Zdroj: Ministerstvo obrany SR
  • Zdroj: Ministerstvo obrany SR
  • Zdroj: Ministerstvo obrany SR

Reálna výstavba by sa podľa ministra obrany mala spustiť koncom budúceho roka. V súvislosti s otvorením novej vojenskej nemocnice sa skloňuje prelom rokov 2026/2027. Projekt bude podľa zverejnených informácií financovaný predovšetkým rezortom obrany. Na niektoré jeho drobnejšie časti budú využité aj výzvy, súvisiace s eurofondami. Pôjde predovšetkým o časti projektu spojené s vedou a výskumom.

V súčasnosti je Fakultná nemocnica J. A. Reimana rozložená v trinástich rôznych pavilónoch. Podľa nedávno predstaveného projektu prestavby by sa to v budúcnosti malo zmeniť. Všetka zdravotná starostlivosť bude po novom poskytovaná takpovediac pod jednou strechou. Zlúčiť sa má tiež civilná nemocnica s vojenskou infraštruktúrou. Až 80% služieb novej nemocnice budú môcť využiť všetci obyvatelia východného Slovenska.

Nová vojenská nemocnica by mala disponovať ôsmimi nadzemnými a tromi podzemnými podlažiami. Známe je aj plánované rozmiestnenie jednotlivých oddelení. Na najnižšom podlaží sa bude nachádzať ambulancia, urgentný príjem a diagnostické centrum. Druhé má byť vyčlenené pre stacionárnu a jednodňovú zdravotnú starostlivosť. Chýbať nebudú ani centrálne operačné sály, pôrodnica či jednotka intenzívnej starostlivosti.

Okrem klasickej zdravotnej starostlivosti bude objekt plniť tiež podmienky pre najvyšší typ vojenského zdravotníckeho zariadenia podľa štandardov NATO. Určité časti novej nemocnice budú preto slúžiť aj na vzdelávanie a výcvik zdravotníckych pracovníkov pre potreby Ozbrojených síl.

Na príprave a realizácii projektu momentálne pracuje tím odborníkov na čele s Marianom Križkom, riaditeľom Ústrednej vojenskej nemocnice SNP Ružomberok. Z architektonického hľadiska bude objekt novej vojenskej nemocnice v Prešove pripomínať plánovanú podobu novej univerzitnej nemocnice v Martine, avšak s prihliadnutím na svahovitosť terénu. Zhodní sú aj architekti, teda kancelária Pantograph.

Predstavené vizualizácie navyše sľubujú objekt osadený do bujnej zelene s množstvom oddychových plôch a zaujímavo riešeným predpolím. Chýbať prirodzene nebudú ani potrebné parkovacie miesta a dopravná inšfraštruktúra vrátane heliportu. 

Ministerstvo obrany na koordinácii výstavby spolupracuje s prešovskou radnicou. Práce by tak nemali ovplyvniť samotný chod existujúcej nemocnice ani dopravu v meste. Stavba má byť podľa Kaliňáka dokončená do konca roka 2026, teda ešte pred dokončením už rozpracovaného projektu Martinskej nemocnice. Celý proces by pritom mohol urýchliť práve fakt, že nemocnica spadá pod Ministerstvo obrany SR. To má napríklad vlastný stavebný úrad, ktorý bude vydávať stavebné povolenie.

Výstavba novej vojenskej nemocnice má podľa odhadov stáť 550 miliónov eur bez DPH. „Táto nemocnica posilní východné krídlo NATO z pohľadu zdravotníckych kapacít a my tiež máme záujem o rozšírenie vojenského zdravotníctva. Týmto projektom sa zároveň snažíme prerozdeliť časť z tých dvoch percent HDP práve na projekty civilno-vojenského rozhrania, ktoré majú dvojaké použitie, kde môžeme poskytnúť naše zdroje do používania civilným občanom,“ uzatvára Kaliňák.

Projekt novej vojenskej nemocnice v Prešove patrí jednoznačne medzi najambicióznejšie zámery, ktoré v uplynulých mesiacoch vláda SR predstavila, a to najmä vo vzťahu k termínu jeho dokončenia. V prípade novej Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici a novej Univerzitnej nemocnice sv. Martina bolo v rámci tendrov potrebné predlžovať lehoty na predkladanie ponúk, rovnako ako znižovať pokuty za nedodržanie termínov výstavby. Hotové nebudú skôr ako v roku 2028. Problematické je pri nich predovšetkým dodržiavanie termínov súvisiacich s Plánom obnovy a odolnosti.

Ako dopadne prešovský projekt a či sa ambiciózne plány Ministerstva obrany SR podarí naplniť, ukáže až čas. Faktom však ostáva, že jeho úspešné dokončenie by mohlo výrazným spôsobom zvýšiť úroveň slovenského zdravotníctva a skvalitniť poskytovanie zdravotnej starostlivosti na východe krajiny.

 

(Pravda, SME, tvnoviny.sk, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube