Author photoMartina Gregová 03.09.2024 20:25

Z chátrajúcich skladov kus mesta. V metropole východu vzniká projekt, akých by malo byť viac

Okolie Južnej triedy je medzi Košičanmi známe najmä sériou obchodných a priemyselných objektov, obklopujúcich jeden z hlavných dopravných ťahov mesta. Atraktívne rezidenčné objekty sa tu nenachádzajú. Zmeniť to má niekoľko pripravovaných zámerov, z ktorých najvýraznejší je bytový dom na rohu Holubyho a Rastislavovej ulice.

Zdroj: JPC

Zdroj: JPC

Oficiálny názov projektu Bytový dom Holubyho odkazuje na ulicu, v blízkosti ktorej vznikne. Košičania však tento zámer môžu poznať aj pod názvom Zion Residence. Okrem Holubyho ulice bude bytový dom vybudovaný tiež v susedstve Rastislavovej ulice. Riešené parcely sa nachádzajú neďaleko výrazného dopravného ťahu Južná trieda. Na mieste, kde má budova vyrásť, sa donedávna nachádzali viaceré menšie a pomaly chátrajúce objekty. Dnes postupne zanikajú.

Developerom je firma JPC, ktorá sa sústredí na realizácie práve v druhom najväčšom meste Slovenska a jeho okolí. „Projekt sa nachádza vo vynikajúcej lokalite so strategickou polohou v blízkosti centra mesta, s výbornou dostupnosťou k obchodom, službám a mestskej hromadnej doprave,“ tvrdí spoločnosť. Hoci dostupnosť je skutočne dobrá, charakter územia dnes nie je z pohľadu bývania veľmi priaznivý. 

Urbanistická koncepcia navrhovanej výstavby vychádza z analýzy širších hmotovo-priestorových a funkčno-prevádzkových vzťahov. Situovanie vychádza z charakteru pozemku a z optimálneho riešenia zástavby s ohľadom na denné osvetlenie. Hlavný vchod do bytového domu bude situovaný z Holubyho ulice, rovnako ako vjazd do podzemnej garáže. Vjazd do parkovísk, umiestnených na prvom nadzemnom podlaží, bol naopak navrhnutý z Rastislavovej ulice.

Galéria

  • Zdroj: JPC
  • Zdroj: JPC
  • Zdroj: JPC
  • Zdroj: JPC
  • Zdroj: JPC
  • Zdroj: JPC

Celková rozloha riešeného územia dosahuje 1.983 metrov štvorcových. Zastavaných bude 57,4% z nej, čo vo výsledku činí 1.139 metrov štvorcových podlažnej plochy. Zeleň umiestnená na rastlom teréne zaberie necelých 800 metrov štvorcových. Bytový komplex bude vo výsledku pozostávať z dvoch navzájom prepojených častí. Sekcia A bude situovaná pozdĺž Holubyho ulice, sekcia B zas pozdĺž Rastislavovej ulice.

Jedna časť objektu bude disponovať piatimi plnohodnotnými nadzemnými podlažiami a ďalšími troma ustupujúcimi podlažiami s terasami. Druhý objekt bude mať šesť plnohodnotných nadzemných podlaží a ďalšie dve ustupujúce podlažia s terasami. Obe budú podpivničené. „Úvodný architektonický výraz komplexu je prejavom potreby urbanizovať priestor s napojením na jestvujúce danosti zástavby okolitých objektov a konfiguráciu terénu,“ popisuje JPC v dokumentácii, predloženej na posudzovanie vplyvov na životné prostredie (EIA).

Bytový dom Holubyho do lokality prinesie celkovo 83 bytových jednotiek. Najviac bude dvojizbových bytov (50), o polovicu menej trojizbových (24). Jednoizbových bytov má byť 6, štvorizbové budú tri. „Ponúkame byty rôznej veľkosti a výmery, od 1i až po 4i, a pre tých najnáročnejších aj penthousy s veľkými terasami a privátnou jacuzzi s výhľadom na mesto,“ uvádza JPC. Zároveň dodáva, že byty budú vybavené modernými technológiami a kvalitnými materiálmi pre maximálny komfort užívateľov.

V menšej miere by tu mali byť umiestnené aj komerčné priestory, umiestnené na prvom nadzemnom podlaží. Ich budúca funkcia zatiaľ nie je bližšie špecifikovaná. Zabrať by mali zhruba 400 metrov štvorcových. V objekte sa okrem klasických bytov bude nachádzať aj 56 nebytových priestorov, určených na prechodné ubytovanie. Súčasťou projektu je tiež 117 garážových státí a 13 exteriérových parkovacích miest.

Predstavené vizualizácie sľubujú vznik poloverejného dvora, z dvoch strán ohraničeného krídlami bytového domu. Okrem nízkej a vysokej zelene budú mať budúci majitelia bytov k dispozícii tiež oddychový mobiliár a detské ihrisko.

Podľa JPC vychádza architektonické riešenie bytového domu z rešpektovania okolitej zástavby, jej výškového zónovania a usporiadania s maximálnym využitím pozemku. Povrchovou úpravou vonkajšej fasády je fasádna omietka, fasádny a keramický obklad. „Táto rezidencia kombinuje štýlový dizajn, vysokú kvalitu stavby a strategickú polohu, čím poskytuje ideálne miesto pre váš nový domov,“ tvrdí sebavedomo JPC.

Zverejnený časový harmonogram ráta so začiatkom výstavby v štvrtom kvartáli tohto roka. Ukončenie výstavby je momentálne naplánované na záver roka 2026. Skolaudované byty si budú majitelia prevziať začiatkom roka 2027. Celkové náklady spojené s výstavbou objektu sú podľa zverejneného zámeru odhadované na sumu približne 8,5 milióna eur. 

Odhliadnuc od marketingových rečí investora je Zion Residence teoreticky významným precedensom v prostredí, ktoré dnes nemožno v žiadnom prípade označiť za atraktívnu štvrť. Ak by ale začali po vzore tohto projektu vznikať ďalšie s podobným urbanistickým riešením, mohlo by sa to zmeniť. Zámer je očividne nastavený tak, aby ho doplnili ďalšie domy, azda v podobnej výške, spolutvoriace blok, dotvárajúce zelený vnútroblok či obsahujúce služby v parteri. Ide o osvietený prístup, aký nie je na Slovensku celkom bežný. 

V priebehu rokov či desaťročí by tak Južnú triedu mohli obklopiť domy veľkomestského charakteru, ktoré by z nevľúdnej výpadovky z mesta spravili skutočne mestskú ulicu. Vstup do Košíc (zvlášť od novej automobilky či letiska) by tak získal oveľa príťažlivejší charakter, hodný druhého najvýznamnejšieho mesta v štáte. 

 

(Zion residence, Enviroportál, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube