Author photoKristína Liďáková 06.09.2024 17:04

Špičkový dizajn a nádherná príroda. Zážitkové chatky v slovenských regiónoch stierajú hranice medzi interiérom a exteriérom

V posledných rokoch sa stáva unikátne a alternatívne ubytovanie na Slovensku čoraz viac populárnym. Drobné domčeky uprostred prírody poskytujú príležitosť na reset a oddych na nevšedných miestach, v lesoch či na lúkach. Lákajú však nielen lokalitou a vyhliadkou na jedinečný zážitok, ale aj zaujímavo riešenou architektúrou a kreatívnymi interiérmi.

Zdroj: Kutica, Kiva Cabin

Zdroj: Kutica, Kiva Cabin

Pobyt v prírode je príležitosťou na strávenie dní odpojením sa od ruchu mesta, či už osamote, alebo s priateľmi či rodinou. Malé chatky uprostred lesov, nezriedka s moderným dizajnom a minimalistickým vybavením, sa stali hitom a ideálnym miestom pre tých, ktorí hľadajú pokoj, ticho a priamy kontakt s prírodou. Ponúkajú únik od civilizácie, priestor na mentálne spomalenie a aktívny oddych uprostred slovenských lesov a lúk.

Výsledný efekt oddychu a komfort ubytovania umocňujú zóny s wellnessom, ktoré bývajú jeho súčasťou. Architektúra domčekov a chatiek však stojí pred neľahkou úlohou zapadnúť do prostredia a stať sa nerušivou súčasťou okolitej zelene. Vo vhodných prípadoch sa ale tieto objekty stávajú dôkazom, že kvalitná architektúra sa vie s prírodou dokonale zžiť. 

 

Zdroj: Kiva Cabin

 

Treehouse

Ubytovanie na strome so sebou prináša nielen adrenalín, ale aj absolútnu možnosť pozorovať prírodu v jej prirodzenosti. Treehouse v lesoch Bojníc či Trenčianskych Teplíc preto patrí do kategórie zážitkových pobytov.

Nosným materiálom domčeka je drevo, pričom stavba neobmedzuje rast stromov, na ktorých je pripevnená. Architektúra prírodnej stavby tak splýva s okolitým lesom a prirodzene sa začleňuje medzi stromy.

Interiér chaty zrkadlí lesné prostredie, v ktorom sa nachádza. Steny sú pokryté prírodným materiálom a vďaka drevenému obkladu priestor navodzuje spojenie s okolím a útulný dojem. Interiéry dizajnových chatiek sa zvyčajne vyznačujú minimalizmom a efektivitou, vzhľadom na ich úsporné priestory.

Na plochu necelých 15 metrov štvorcových sa tak do domčeka na strome zmestilo všetko potrebné vybavenie vrátane kuchynky. Návštevník má možnosť zažiť autentický lesný život, odrážajúci sa v interiéri chatky usadenej v korunách stromov.

Galéria

  • Zdroj: Tree House
  • Zdroj: Tree House
  • Zdroj: North House
  • Zdroj: North House
  • Zdroj: North House
  • Zdroj: Kiva Cabin
  • Zdroj: Kiva Cabin
  • Zdroj: Kutica
  • Zdroj: Kutica
  • Zdroj: Kutica
  • Zdroj: Kutica
  • Zdroj: Kutica
  • Zdroj: Kutica
  • Zdroj: Kutica
  • Zdroj: Kutica
  • Zdroj: Kutica
  • Zdroj: Kutica
  • Zdroj: Kutica
  • Zdroj: Nebo nad Štiavnicou
  • Zdroj: Nebo nad Štiavnicou
  • Zdroj: Nebo nad Štiavnicou
  • Zdroj: Nebo nad Štiavnicou
  • Zdroj: Nebo nad Štiavnicou

North House

Koncept domčeka na strome nájdeme aj v Dolnom Kubíne. North House však ponúka oveľa viac ako len relax na čerstvom vzduchu a výnimočnú panorámu oravskej prírody. Skrytý zeleňou poskytuje ubytovanie s dizajnovým interiérom.

Zariadenie je jednoduchú a funkčné, pričom kombinuje moderné línie nábytku s tradičnými prvkami, ako lamelový obklad stien z masívu. Inak svetlý priestor vyvažuje tmavá farebnosť na podlahe a doplnkoch, ktoré zároveň tvoria kontrast k bledému drevu. Prvkom, ktorý priestor nielen obohacuje, ale má aj praktické využitie, je krb v antracitovej farbe. Návštevníci si tak môžu vychutnať večer pri krbe alebo spoločenských hrách.

Dôraz je kladený na detail, čo vytvára vizuálne pôsobivé prostredie. Zároveň tak interiér vyniká a stáva sa lákavým aj v kontexte celoročnej návštevy.

 

Zdroj: North House

 

Kiva Cabin

Dômyselné chatky Kiva Cabin v Horných Hámroch pri Banskej Štiavnici sú ďalším príkladom spojenia prírody s efektívnym dizajnom. Architektonický výraz chatky s jednoduchým obdĺžnikovým pôdorysom plne rešpektuje svojim osadením prostredie. Farebnosť moreného dreva, ktorým je stavba obložená, nenarúša scenériu okolitých lúk. Rozmerné okná chaty dodávajú miestnosti nielen množstvo prirodzeného svetla, ale zároveň ponúkajú výhľady na okolitú vegetáciu. Stierajú sa tak hranice medzi vnútorným a vonkajším priestorom.

Okrem teplých tónov, do ktorých je zariadenie ladené, využíva interiér každý centimeter plochy. Dominujúca je funkčne osadená lavica priamo pod oknom. Umožňuje nielen kochať sa výhľadmi, ale zároveň je flexibilným priestorom, využiteľným na rôznorodé aktivity, napr. čítanie alebo rozjímanie.

Exteriér Kiva Cabin taktiež stojí za zmienku. Ponúka totiž dômyselne prepracovanú terasu s lákavou sieťou a sedením, poskytujúcim príležitosť užiť si chatku v najväčšej možnej miere.

 

Zdroj: Kiva Cabin

 

Kutica

Objekty už svojim názvom evokujú koncept útleho interiéru, prispôsobeného na odpočinok v tichom prostredí rôznych lokalít v rámci Slovenska (predovšetkým ale v okolí Novej Bane). Jedinečnosť projektu tkvie najmä v jeho rôznorodosti. Kutica v súčasnosti ponúka štyri objekty, pričom každý z nich je špecifický svojou architektúrou aj interiérom.

Kutica u Lohanov je umiestnená uprostred lazov (štálov) s výhľadom na mesto Nová Baňa. Interiér je koncipovaný moderným, minimalistickým štýlom. Drevodekor je použitý v hladkých líniách ako obklad, pričom teplú farebnosť vhodne narúša celočierna kuchynská linka. Mimoriadnou výhodou je kompletne vybavená kúpeľňa, kopírujúca farebnosť interiéru aj exteriéru. Samozrejmosťou sú veľké sklenené plochy a posteľ s výhľadom.

Kutica 2 je sezónnym projektom, s unikátnym vizuálom a možnosťami. Prístupný je od mája do októbra. Strecha objektu, podobne ako vstupná stena, je totiž elektricky ovládaná, čo umožňuje priame spojenie s prírodou. Je na návštevníkovi, či nechá priestor otvorený a prepojí sa s prostredím lúky, alebo si užije výhľady cez masívne okná.

Interiér je v tomto prípade taktiež zážitkom. Použité materiály, ako dve rôzne farebné prevedenia dreva, ale aj jemné pastelové odtiene na plochách nielen podporujú prepojenie s vonkajším prostredím, ale zároveň robia interiér vkusným a reflektujúcim súčasné trendy.

 

Zdroj: Kutica

 

Ďalšie objekty projektu Kutice rovnako tak predstavujú do detailov prepracované architektonické koncepty. Kutica 3 pracuje s lamelovým svetlolamom lemujúcim celú stavbu, ktorá je v tesnej blízkosti zelene a navodzuje dojem maskovania. Tým sa podporila idea inklúzie s prostredím.

Kutica 4 je mierne odlišným ubytovaním v porovnaní s ostatnými stavbami projektu. Je zameraná na interiérový komfort, ktorý kladie dôraz na nadštandardné vybavenie a dizajnové solitéry.

Samotná farebnosť s prevládajúcou tmavozelenou podporuje nevšedný vizuál v kontexte tohto typu ubytovania. Spolu s dizajnovými svietidlami a celoplošným kobercom priestor navodzuje hotelový dojem. Estetickým a zároveň funkčným prvkom zariadenia je úložný priestor a kúpeľňa, skryté za stenou z laminátu, splývajúcou do ucelenej plochy.

 

Zdroj: Kutice

 

Nebo nad Štiavnicou

Známym konceptom ubytovania v blízkosti Banskej Štiavnice je Nebo nad Štiavnicou, projekt zahŕňajúci niekoľkých stavieb vrátane štyroch pôvodných 200–300-ročných banských domov. Všetky sú situované nad mestom s lákavým výhľadom. Ich rekonštrukciou sa zachránili originálne objekty v baníckej usadlosti, ktorá roky chátrala a získala tak nové využitie.

Po obnove vznikli autentické domčeky s dobovou atmosférou, poskytujúce priestor na načerpanie energie v tichom prostredí. Interiéry domov sú koncipované udržateľným spôsobom tak, aby zachovávali tradičný vzhľad a rešpektovali pôvodné prvky objektov.

Spoločným znakov interiérov v areáli je svetlá farebnosť, vzdušnosť a prírodné materiály. Masívne drevo dopĺňa čierna farba vybaveniaa spolu s retro nábytkom, svietidlami, originálnym krbom a rustikálnou kuchyňou. Ako celok vyvolávajú priestory harmonický, sentimentálny dojem. Zariadenie je tak praktické, minimalistické, ale zároveň komfortné a kreatívne.

 

Zdroj: Nebo nad Štiavnicou

 

Menšie dizajnové objekty či zrekonštruované domy ponúkajú pokojné prostredie na relaxáciu, čítanie kníh alebo meditáciu v útulnom prostredí. Interiéry poskytujú možnosť stráviť večer pri krbe, hrať spoločenské hry, alebo si dopriať wellness zážitok v podobe sauny s výhľadom na prírodu.

Spojením príjemného s užitočným poskytujú tieto priestory rôznorodé príležitosti na oddych. Od jógových pobytov, prechádzok po okolí, piknikoch alebo grilovania s priateľmi na čerstvom vzduchu, až po reset mysle v špecifických interiéroch, ponúkajú jedinečnú atmosféru a krásy prírody v každom ročnom období.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube