Author photoMartina Gregová 27.07.2024 17:30

Veľký rozvoj pod Tatrami. Poprad sa obracia k nábrežiu, získava súkromné projekty aj verejné priestory

Mesto Poprad prechádza v posledných rokoch citeľným rozvojom, pričom viaceré zásahy sa sústredia v okolí rovnomennej rieky. Len nedávno tu bol dokončený príťažlivý Park na nábreží, ktorý aktuálne bojuje o získanie prestížneho ocenenia CE ZA AR 2024. Krátko nato získal stavebné povolenie rezidenčný zámer Nové nábrežie. Okrem verejných priestorov tak v tomto vzácnom mestskom prostredí pribudne aj nové bývanie.

Zdroj: Nové Nábrežie

Zdroj: Nové Nábrežie

Popradský projekt Nové Nábrežie dostal názov podľa lokality, v ktorej sa nachádza. Blízkosť rieky Poprad a príjemná dochádzková vzdialenosť od historického centra mesta robia z neho atraktívny stavebný zámer. Nové Nábrežie sa nachádza na popradskom sídlisku Západ, na mieste, kde kedysi stáli Duklianske kasárne.

Zo severnej, východnej a západnej strany je územie ohraničené zmesou bytových domov a líniou rodinných domov na Ulici 29. augusta, z juhu zas vodným tokom. Do centra sa budúci obyvatelia dostanú chôdzou za približne 15 minút. V podobnej dochádzkovej vzdialenosti sa nachádzajú aj nákupné centrá Forum a Max či vlaková stanica Poprad-Tatry. V susedstve projektu sa nachádza aj základná a materská škola.

Podľa developerov tak ide o ideálne miesto pre umiestnenie bývania. „Nové Nábrežie vytvorí novú atraktívnu zónu v pešej dostupnosti historického centra mesta. Promenáda pri rieke poskytne základnú občiansku vybavenosť a množstvo prevádzok. Množstvo zelene a priestranný park doplnia energiu v bezprostrednej blízkosti domova,“ popisujú lokalitu spoločnosti Phoenix Group a GMT projekt.

Galéria

  • Zdroj: Nové Nábrežie
  • Zdroj: Nové Nábrežie
  • Zdroj: Nové Nábrežie
  • Zdroj: Nové Nábrežie
  • Zdroj: Nové Nábrežie
  • Zdroj: Nové Nábrežie
  • Zdroj: Nové Nábrežie
  • Zdroj: Nové Nábrežie

Vďaka spolupráci týchto dvoch spoločností vzniklo na Slovensku už viacero rezidenčných či obchodných komplexov. Pripomínajú, že majú viac ako 35 rokov skúseností a podľa vlastných slov kladú pri svojich realizáciách veľký dôraz na výstavbu vo vysokom štandarde s použitím najmodernejších materiálov a technologických postupov. GMT projekt sa podieľa aj na rozsiahlych rezidenčných developmentoch v iných mestách, napríklad Pražská v Prešove.

V prípade aktuálnej popradskej schémy je celková rozloha riešeného územia 64.561 metrov štvorcových. V lokalite postupne pribudne šesť nových polyfunkčných objektov, štyri nové bytové domy a 27 rodinných domov. Zastavaná plocha všetkých objektov bude dosahovať 13.138 metrov štvorcových. Plochy zelene budú v rozsahu 20.897 metrov štvorcových.

V prvej fáze projektu, ktorá je už rozostavaná, budú vybudované všetky rodinné domy (samostatné, dvojdomy a domy v radovej zástavbe) a dva bytové objekty. Pribudnúť by tak malo 73 bytov rôznych veľkostí, od dvojizbových až po štvorizbové. Developer zároveň plánuje zriadiť obchodné priestory s rozlohou približne 300 metrov štvorcových.

Polyfunkčné bytové domy budú mať 5 až 7 nadzemných podlaží. Jeden z nich, navrhnutý na severozápadnom okraji riešeného územia, však bude disponovať až 16 nadzemnými podlažiami. Obchodné prevádzky, rovnako ako aj časť parkovacích kapacít, budú umiestnené na spodných podlažiach objektov. Zvyšné čisto bytové domy budú mať výšku 7 až 9 nadzemných podlaží.

„Byty v projekte Nové Nábrežie sú určené všetkým vekovým kategóriám. Štruktúru bytov v bytových domoch a typy jednotlivých rodinných domov sme sa snažili navrhovať tak, aby sme oslovili čo možno najširší okruh potenciálnych záujemcov. Veríme a sme presvedčení, že sme sa rozhodli správne, čo nám potvrdzuje aj reálny dopyt a záujem budúcich kupujúcich,“ približuje projektový manažér Richard Baka.

Konkrétne využitie polyfunkčných priestorov určených pre občiansku vybavenosť a služby zatiaľ nie je známe. Záujemcom o ich prenájom však developer sľubuje vysoký nákupný potenciál a možnosť priestory variabilne upraviť podľa ich požiadaviek. V okolí bytových domov zároveň pribudne detské ihrisko, oddychové priestory s mestským mobiliárom aj multifunkčné športové ihrisko. Dopravne a technicky bude areál napojený na jestvujúcu sídliskovú komunikačnú sieť, chodníky pre peších, ako aj na existujúci cyklochodník. Cez rieku Poprad by mal byť vybudovaný peší most.

Dôležitou súčasťou projektu bude tiež lineárny park navrhnutý pozdĺž rieky, ktorý bude prístupný všetkým obyvateľom Popradu. Okrem stromov v ňom nebudú chýbať ani zelené záhony, dažďové záhrady či odpočinkové plochy. Lokálne zelené parky budú zároveň umiestnené aj medzi jednotlivými bytovými domami. 

Z urbanistického hľadiska bude celá výstavba postupne výškovo gradovať od východu na západ, čím nadviaže na okolitý urbanizovaný priestor. Dizajn jednotlivých objektov bude podľa predstavených vizualizácií čistý a tvarovo jednoduchý, vychádzať bude z modulového systému 7,5 x 19,5 metra. Autorom architektonického riešenia je lokálna kancelária OSA & Partners. 

Lokalita je z hľadiska výstavby rozdelená na šesť etáp. Právoplatné stavebné povolenie pre výstavbu prvých štyroch bytových domov a pre výstavbu rodinných domov bolo vydané v máji 2023 a dnes je táto časť projektu vo vysokej fáze realizácie. Podľa zverejnených informácií sa s kolaudáciou počíta v 1. štvrťroku 2025. Právoplatné stavebné rozhodnutie bolo vydané aj pre druhú fázu. S jej kolaudáciou sa počíta v 1. štvrťroku 2026.

Mesto Poprad sa v posledných rokoch výraznejšie rozvíja, pričom zvýšený záujem sa sústredí okolo rieky Poprad. Samospráva sa v roku 2021 rozhodla pre revitalizáciu existujúceho parku neďaleko rieky v blízkosti centra mesta. Park na nábreží vznikol na základe návrhu ateliéru DUNAJSKI studio. Kedysi zanedbaný verejný priestor, ktorý slúžil skôr ako tranzitné územie, prešiel vďaka nemu výraznou premenou a dnes bojuje o prestížne ocenenie CE ZA AR 2024.

Revitalizácia parku na nábreží, rovnako ako výstavba developerského projektu Nové Nábrežie, dokazuje, že tieto typy priestorov majú vysoký potenciál rozvoja. „Nové Nábrežie je ako stvorené pre rodiny, ktoré hľadajú pokojné útočisko s množstvom zelených plôch, športovcov, ktorí vyhľadávajú aktívny oddych, či milovníkov skutočného mestského života,“ konštatuje developer. To, čo si uvedomujú súkromní investori, by mali vo väčšej miere reflektovať aj samosprávy. Výsledkom môže byť atraktívnejšie prostredie i mesto samotné. 

 

(Nové Nábrežie, Enviroportal, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube