Author photoMartina Gregová 25.08.2024 16:35

Tatranská legenda sa vráti. Zastaraný hotel od slávneho architekta sa prenesie do súčasnosti, prejde generálnou obnovou

Vysoké Tatry sú spojené nielen s tradičnými budovami a hotelmi s hrázdenou architektúrou, ale aj výnimočnými modernými stavbami. Patrí k nim aj viac ako 90-ročný hotel Morava. Dnes už do veľkej miery zastraný komplex má prejsť obnovou, po ktorej získa nový rozmer, no s prihliadnutím na jeho historickú hodnotu. Jeho autorom je totiž jeden z najvýznamnejších medzivojnových československých architektov.

Zdroj: Architekti Šebo Lichý

Zdroj: Architekti Šebo Lichý

Hotel Morava v Tatranskej Lomnici, známy aj ako Zotavovňa Morava, otvoril svoje brány prvýkrát v roku 1933. Z architektonického hľadiska býva zaraďovaný medzi funkcionalistické stavby. Za podobou tohto špecifického objektu stojí uznávaný český architekt a urbanista Bohuslav Fuchs. Medzi jeho najznámejšie diela patrí popri Zotavovni Morava tiež Zemanova kaviareň na Kolišti, hotel Avion v Brne či autobusová stanica Grand. Na Slovensku navrhol bytový dom na Hviezdoslavovom námestí 7 a nádherné kúpalisko Zelená žaba v Trenčianskych Tepliciach. 

Hotel Morava sa nachádza uprostred zeleného prostredia v srdci Tatranskej Lomnice, ktorá patrí dlhodobo medzi najvyhľadávanejšie turistické lokality na Slovensku. V minulosti sa sem ľudia chodili rekreovať kvôli zdravému vzduchu, v súvislosti s čím tu vznikli zotavovne - vrátane Moravy. Budova pozostáva z dvoch navzájom prepojených objemov. Tie sa od seba odlišujú funkciou aj tvaroslovím.

Hlavná fasáda ubytovacej časti hotela sa vyznačuje pravidelným rastrom okenných a dverných otvorov, na ktoré nadväzuje séria hlbokých loggií. Na rozdiel od ubytovacej časti sa spoločenská časť vyznačuje bohatou priestorovou a tvarovou artikuláciou. Oproti ubytovacej časti je aj o niečo nižšia. V jej priestoroch sa nachádza jedáleň, klubovňa a kaviareň. Súčasťou spoločenskej zóny je aj séria otvorených a krytých terás. Použité tu boli tiež výrazné a dlhé pásové okná.

Galéria

  • Zdroj: Register architektúry
  • Zdroj: Register architektúry
  • Zdroj: Architekti Šebo Lichý
  • Zdroj: booking.com
  • Autor: Imrich Vaško
  • Autor: Imrich Vaško
  • Zdroj: Architekti Šebo Lichý

Aj keď sa mnohým návštevníkom Tatranskej Lomnice mohol Hotel Morava zdať zanedbaný, zachovanie jeho pôvodného charakteru s nádychom histórie bolo v skutočnosti zámerom. V minulosti prešiel objekt troma rekonštrukciami, ktoré do istej miery poznačili jeho vzhľad aj samotnú prevádzku. Ešte donedávna prevádzkovatelia hotela na webových stránkach sľubovali návštevníkom retro zážitok, a to od samotného vybavenia, cez jedlo až po hotelový program.

V marci minulého roka prevádzkovatelia oznámili zatvorenie hotela. Po vyše 90 rokoch od otvorenia sa má totiž dočkať komplexnej rekonštrukcie. Za návrhom novej podoby bude stáť známy bratislavský architektonický ateliér Architekti Šebo Lichý. „Investor je odhodlaný k zásadnej rekonštrukcii. Naším spoločným cieľom je kompletná obnova, očistenie od rôznych nánosov, nesystémových zásahov a, naopak, opätovné oživenie všetkého pozitívneho, čo v sebe nesporne tento objekt má. Cieľom je, v neposlednom rade, aj zvýšenie štandardu a úrovne hotela adekvátne k dnešnej dobe,“ priblížili architekti pre portál SAB.

Okrem zachovania niektorých pôvodných kvalít tejto funkcionalistickej architektúry sa však podľa ich vlastných slov budú snažiť do priestorov hotela citlivo vniesť aj úplne novú vrstvu, stopu dnešnej doby. „Chceme túto vrstvu dnešnej doby postaviť do dialógu s esenciou minulosti. Výsledkom by mal byť harmonický vzťah,“ dodávajú.

Exteriér hotela je súčasťou pamiatkovej zóny Tatranská Lomnica. Súčasťou rekonštrukcie je teda snaha o zachovanie historického pôdorysného, hmotovo-priestorového a dispozičného usporiadania, historických stavebných konštrukcií, podlažnosti či iných hodnotných detailov. Naplánované je odstránenie pôvodného nevyužívaného skladu a tiež prístavby jedálne na treťom podlaží.

Obnovou prejde aj fasáda objektu. Okrem zateplenia majitelia hotela hovoria aj o obnove fasád, balkónov, okien a dverí. V interiéri objektu dôjde k rekonštrukcii pôvodných schodísk, k doplneniu výťahov a pribudnúť má tiež úplne nová wellness zóna s bazénom. Nahradené bude tiež existujúce presklenie spoločenskej časti.

Stavebné povolenie na rekonštrukciu bolo vydané 14. mája 2024. Uvádza sa v ňom, že práce majú byť dokončené do decembra 2025. Podľa portálu SITA povolenie obsahuje celkovo 24 podmienok, ktoré je nutné v priebehu prác dodržať, vrátane podmienok záväzného stanoviska Krajského pamiatkového úradu Prešov a príslušného okresného úradu.

 

Opravená budova Trakčnej meniarne v Starom Smokovci. Autor: Ing. arch. Miroslav Kocák

 

Rekonštrukcia legendárneho Hotela Morava ani zďaleka nie je jediným podobným zámerom, ktoré prispejú k zatraktívneniu mesta Vysoké Tatry. Priamo v Tatranskej Lomnici sa v nedávnej dobe obnovil historický hotel Lomnica a čerstvo ukončená je rekonštrukcia Kuszmannovho bazáru. Na apartmány sa premenil niekdajší hotel Horec. Z novostavieb možno spomenúť pomerne rozsiahly komplex Elements, zahŕňajúci hotel aj apartmány. 

Značnými zmenami v posledných rokoch prešiel aj Starý Smokovec, tvoriaci správne centrum mesta. Rozsiahlou rekonštrukciou tu len pomerne nedávno prešla budova Mestského úradu. Cieľom prác bola obnova opotrebovaného objektu a zníženie jeho energetickej náročnosti.

Po obnove bola nedávno otvorená aj budova knižnice v centre Starého Smokovca. Na rozdiel od budovy Mestského úradu vznikla na prelome 19. a 20. storočia, čo sa odráža aj na pre región typickej hrázdenej horskej architektúre. Od roku 2002 je dokonca národnou kultúrnou pamiatkou. Mesto Vysoké Tatry v minulom roku zmodernizovalo tiež priestory ďalších dvoch knižníc – knižnice v Dolnom Smokovci a knižnice v Tatranskej Lomnici. Železnice Slovenskej republiky zas opravili budovu Trakčnej meniarne. 

Rovnako ako nedávno dokončené rekonštrukcie viacerých objektov v Starom Smokovci, aj obnova hotela Morava sľubuje zníženie energetickej náročnosti budovy, komfortnejšie a modernejšie vnútorné priestory a v neposlednom rade aj zachovanie architektonických kvalít jednej z najznámejších moderných budov v Tatranskej Lomnici. Všetky spomínané projekty výrazným spôsobom prispejú k zatraktívneniu vyhľadávanej turistickej lokality a k zlepšeniu turistickej infraštruktúry vo všeobecnosti. 

 

(SAB, Register architektúry, Správy RTVS, SITA, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube