Author photoMartina Gregová 10.08.2024 19:31

Dobré správy zo slovenských veľhôr. Vzácne pamiatky prechádzajú opravami, Vysokým Tatrám prinesú úspory

Vysoké Tatry sú nielen našim najvyšším a turisticky najatraktívnejším pohorím, ale aj mestom, tvoreným viacerými osadami. Mnohé z nich sú tvorené vzácnymi objektami, ktoré postupne prechádzajú opravami. Na súkromný sektor aktuálne nadväzuje verejný, ktorý postupne obnovuje svoje budovy. Okrem zlepšenia stavu pamiatok to prináša aj lepšie ekologické bilancie alebo finančné úspory.

Zdroj: Mesto Vysoké Tatry, Adriána Hudecová / TASR

Zdroj: Mesto Vysoké Tatry, Adriána Hudecová / TASR

Pri návšteve Vysokých Tatier zvykne byť Starý Smokovec prvým miestom, kde sa turistom naskytne ničím nerušený výhľad na naše najvyššie a najkrajšie pohorie. Okrem toho je toto administratívne centrum mesta Vysoké Tatry samo osebe zaujímavou turistickou destináciou. Starý Smokovec sa totiž vyznačuje svojou špecifickou architektúrou.  

Z existujúcich budov vyniká najmä rímskokatolícky kostol, vila Klotilda, stanica Tatranskej elektrickej železnice či secesný hotel Grand. Väčšina z tejto tzv. hrázdenej architektúry bola postavená ešte začiatkom 20. storočia. Obrovský stavebný rozmach však v regióne nastal aj po druhej svetovej vojne. Mnohé vtedy postavené budovy aj napriek snahám architektov medzi typickú slovenskú horskú architektúru zo začiatku 20. storočia nikdy nezapadli. Toto obdobie charakterizuje skôr architektonická nejednotnosť.  

Medzi objekty postavené v období po druhej svetovej vojne patrí okrem niekoľkých hotelov aj budova Mestského úradu. Ide o výnimku spomedzi iných povojnových stavieb, do prostredia totiž zapadla pomerne dobre. Len pomerne nedávno prešla rozsiahlou rekonštrukciou. Cieľom prác bola obnova opotrebovaného objektu a zníženie jeho energetickej náročnosti.

Galéria

  • Zdroj: Mesto Vysoké Tatry
  • Zdroj: Mesto Vysoké Tatry
  • Zdroj: Mesto Vysoké Tatry
  • Zdroj: Mesto Vysoké Tatry
  • Zdroj: Múzeum tatranskej kinematografie a fotografie

Ako v čase začatia prác uviedol primátor Vysokých Tatier Jozef Štefaňák, samospráva chce byť príkladom v opatreniach na úsporu energií, a tiež v zelených, ekologických riešeniach. „Nachádzame sa na území národného parku a každá splodina, ktorú zbytočne nevypustíme do ovzdušia, sa počíta. Snažíme sa aj my nielen tváriť, ale aj robiť ekologicky a toto je jedna z ciest,“ skonštatoval. 

Rekonštrukcia mestského úradu zahŕňala zateplenie fasády a podstrešného priestoru, výmenu okien a dverí, výmenu všetkých radiátorov, rekonštrukciu elektriny a výmenu svietidiel za úspornejšie. Zároveň došlo k výmene plynových kotlov za tepelné čerpadlo. S cieľom znížiť energetickú náročnosť budovy bolo na jej streche inštalovaných 126 fotovoltických panelov.  

Celkové náklady na rekonštrukciu dosiahli sumu takmer 700-tisíc eur. 560-tisíc eur mesto získalo z Operačného programu Kvalita životného prostredia. Vedúci oddelenia majetku, investícií, rozvoja a projektov Mesta Vysoké Tatry Tibor Tarbaj uviedol, že momentálne odhaduje zníženie ročných prevádzkových nákladov až o 60-tisíc eur. Budova vďaka rekonštrukcii získala energetickú triedu A0+. 

Spomínanej obnove zároveň predchádzala aj debarierizácia budovy. Za týmto účelom vlani v zadnej časti objektu pribudol úplne nový výťah. Ten samosprávu stál takmer 93-tisíc eur. V ďalšej etape plánuje mesto obnoviť vnútorné priestory mestského úradu, na čo sa bude pokúšať získať prostriedky z európskych fondov. 

Mestský úrad zároveň nie je jedinou budovou, ktorá v uplynulej dobe prešla rekonštrukciou. Po obnove bola znovu otvorená aj knižnica, ktorá sídli v centre Starého Smokovca. Na rozdiel od budovy mestského úradu vznikla na prelome 19. a 20. storočia, čo sa odráža aj na pre región typickej hrázdenej horskej architektúre. V roku 2002 bola dokonca vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku.  

Celkové náklad na túto rekonštrukciu sa vyšplhali na sumu 80-tisíc eur. Radnica získala na projekt dotáciu z Integrovaného regionálneho operačného systému vo výške viac ako 75-tisíc eur. Okrem nových priestorov knižnice sa návštevníci môžu tešiť aj na nové tituly. Mesto v minulom roku zmodernizovalo aj priestory ďalších dvoch knižníc - knižnice v Dolnom Smokovci a v knižnice v Tatranskej Lomnici. „Obstaral sa nový nábytok, IKT technika a hygienické zariadenia - dezinfekčné stojany a čističe vzduchu," opísala pre TASR projektová manažérka na mestskom úrade Zuzana Hlavatá. 

Nedávno dokončené rekonštrukcie znižujú energetickú náročnosť budov, a zároveň do populárneho centra Vysokých Tatier prinášajú komfortnejšie a modernejšie vnútorné priestory. Mesto na ich realizáciu efektívne využilo dotácie z rôznych grantových schém. Pre naše najkrajšie pohorie ide o výborné správy.

Vysoké Tatry totiž zápasia s viacerými problémami, ku ktorým patrí zlý stav mnohých pamiatok, odliv obyvateľov a nedostatočná kvalita života. Zlepšenie infraštruktúry môže pomôcť adresovať všetky problémy naraz. 

 

(TASR, SITA, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube