Author photoAdrian Gubčo 30.08.2024 18:34

Večné stavenisko konečne ožíva. V Mlynskej doline sa dokončí dlhé roky rozostavaný hotel

V Bratislave sa nachádza niekoľko stavieb, ktoré mali byť už dlhé roky dokončené a funkčné. Namiesto toho ich investori práce pozastavili a nechali ich v rozostavanom stave. K najznámejším patrí objekt hotela v Mlynskej doline, v susedstve Cintorína Slávičie údolie a internátneho areálu. Teraz sa ale zdá, že sa projekt rozhýbal.

Zdroj: Google StreetView

Zdroj: Google StreetView

V roku 2009 sa v Slávičom údolí, v priestore medzi ulicou Staré Grunty a vtedy ešte rozostavaným projektom Cubicon Gardens, tvoreného bytovkami a nákupnou galériou, rozbehla výstavba hotela. Investor, spoločnosť ASIR s.r.o., tu chcel vybudovať trojhviezdičkové zariadenie s kvalitou štvorhviezdičkového. V praxi to znamenalo umiestnenie desaťpodlažnej budovy s 90 izbami, dvoma apartmánmi, wellnesscentrom, bazénom, veľkým kongresovým centrom či reštauráciou. Oficiálne sa nazýval hotel Alibaba.

Za investorom stál podnikateľ sýrskeho pôvodu Rifat Assad. Rodina Assadovcov bola s lokalitou spojená dlhodobo – už v 90. rokoch tu prevádzkovala bufet, neskôr aj známu diskotéku. Okrem toho sa ale venovali aj hotelierstvu, hotel Alibaba prevádzkujú v Humennom. V Bratislave chceli investovať do 10 miliónov eur. Pôvodne sa hovorilo o dokončení v máji 2011, R. Assad však na konci roka 2010 hovoril o ročnom posune.

Napokon sa nepodarilo dodržať ani tento termín. Objekt hotela bol dokončený do štádia hrubej stavby, odvtedy sa však na stavenisku nič neudialo. Nepotvrdené informácie hovorili o tom, že situáciu podnikateľov skomplikovala občianska vojna v Sýrii. Napriek tomu ASIR priebežne tvrdil, že chce práce obnoviť. V minulej dekáde sa hovorilo aj o pretvorení budovy na byty, to však podľa všetkého nebolo v súlade s Územným plánom a mestská časť Karlova Ves to odmietla.

Galéria

  • Zdroj: Asir / TrendReality
  • Zdroj: Asir / TrendReality
  • Zdroj: Asir / TrendReality
  • Aktuálny stav objektu. Zdroj: Google StreetView

Všetko nasvedčuje tomu, že prichádza ďalší pokus o dokončenie projektu – hoci tentoraz by už mohlo k ukončeniu výstavby naozaj dôjsť. Na stavenisku sa totiž objavilo nové označenie stavby, ktoré hovorí o realizácii medzi augustom 2024 a decembrom 2025. Zmenil sa aj zhotoviteľ. Firmu Omostav, blízku R. Assadovi, nahradila spoločnosť BTK – Bývanie, Teplo, Klimatizácia, ktorá pre YIM.BA potvrdila reštart aktivít.

Konštatuje to Ľubomír Novák, riaditeľ firmy. „Spoločnosť BTK – Bývanie, Teplo, Klimatizácia bola vybratá ako generálny dodávateľ na dokončenie celej stavby hotela Staré Grunty,“ približuje. „Momentálne boli začaté hlavné sanačné práce a zabezpečenie samotnej stavby. Kontinuálne sa bude pokračovať v dokončovaní diela.“ V najbližšej dobe tak možno očakávať zvýšenú aktivitu.

Tá prichádza po vyše desaťročí, čo bol odhalený objekt vystavený vplyvom počasia. Novák však tvrdí, že to nie je problém. „Objekt bol prekontrolovaný statikom a ďalšími profesistami a je konštrukčne absolútne v poriadku,“ pripomína. „Je potrebné spraviť len drobné sanačné opatrenia, týkajúce sa výmeny zopár zvetralých tehál, ktoré tvoria len výplňové murivo a nemajú dopad na statiku.“

Aj naďalej sa ráta, že by tu mal byť hotel, pričom zhotoviteľ hovorí o štyroch hviedzičkách. Zásadné zmeny sa nerobili v koncepte ani architektúre. Architektonické riešenie spracovala už v minulosti architektka Dana Zongorová. Aktuálne vizualizácie k dispozícii nie sú, keďže sa ešte len finalizuje návrh.

Ak sa skutočne podarí projekt dokončiť, Slávičie údolie v Mlynskej doline sa zbaví svojej dlhodobej „čiernej diery“. Počas dlhých rokov, počas ktorých bola stavba opustená, sa na nej objavili graffiti, rovnako ako na stavebnom plote. Nové generácie študentov si už na opustený objekt zvykli ako na kuriozitu, patriacu k lokalite. Teraz sa to ale môže konečne zmeniť.

Architektúru podľa všetkého nesie stopy, že vznikala ešte v prvej dekáde tohto storočia a ani vtedy nebola výnimočná. Obmedzené množstvo starších vizualizácií naznačuje, že hotel bude pôsobiť do istej miery gýčovo. Rozhodne ale pôjde o lepší stav ako v súčasnosti.

 

V dohľadnej dobe by sa malo dokončiť viacero nedobudovaných alebo opustených stavieb - napríklad aj bytovka v Slávičom údolí. Autor: Nino Belovič / YIM.BA

 

Hotel Alibaba je jedným zo zdevastovaných a opustených skeletov, ktorých bolo a je v Bratislave niekoľko. Jeden z príkladov sa paradoxne nachádza priamo na ulici Slávičie údolie, hoci v jej východnej časti. Polyfunkčný objekt pri križovatke s Vrchnou bol spájaný so škandálmi aj mafiou. Dnes sa ale črtá jeho dokončenie, novým vlastníkom sa totiž stala firma Belevis, ktorá ho chce dobudovať v spolupráci s kanceláriou Hantabal Architekti.

Iný „legendárny“ skelet bol súčasťou obrazu vstupu do Bratislavy so severozápadu. Nemocnica Rázsochy mala byť modernou bratislavskou koncovou nemocnicou, ktorá bola vo vysokom štádiu realizácie. Stavať sa začala v roku 1986 a do polovice 90-tych rokov sa dostala do stavu, keď sa začali montovať okná a technológie. Vtedy sa ale práce zastavili a už nikdy neobnovili. Skelet bol zbúraný v roku 2019 s víziou, že tu vznikne nemocnica podľa nového konceptu. Aj táto myšlienka sa ale odmietla s tým, že tu bude napokon nová detská nemocnica.

Asi najznámejším nikdy nedokončeným projektom je ale Yosaria Plaza v Ružinove. Nákupné centrum tohto názvu malo vzniknúť namieste OD Ružinov, resp. miestneho Prioru. Investor ešte v prvej dekáde tohto storočia odstránil až na skelet celý obchodný dom (inak po architektonickej stránke pozitívne hodnotený), následne ale práce ukončil. Stavenisko je odvtedy opustené a postupne zarástlo.

Dnes vlastní pozemky spoločnosť AMW Development, ktorá tu chce postaviť polyfunkčný komplex, nazvaný Nové centrum Ružinova. Zámer pomaly napreduje v povoľovaní. Developer aj mestská časť naznačujú, že zdevastovaný skelet zanikne v priebehu budúceho roka a uvoľní miesto pre výstavbu.

Niekoľko ďalších nedokončených objektov by sa našlo v takmer každej mestskej časti (napríklad v Petržalke hneď niekoľko). Ich odstraňovanie alebo transformácia napreduje len pomaly. Skôr či neskôr ale na ne dôjde – napokon, nehnuteľnosti v Bratislave sú vzácne. Ich využitie neprispieva len k okrášleniu či sfunkčneniu lokality. Spolu s nedokončenými stavbami by mal zaniknúť aj negatívny dopad, ktorý majú na celé okolie.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube