Author photoKristína Liďáková 04.09.2024 18:55

Na detailoch záleží. Ako navrhovať interiérové doplnky, aby bol výsledný dojem čo najlepší

Interiérový dizajn sa zameriava na sofistikované riešenia vnútorných priestorov. Doplnky sú preto jeho zásadnou súčasťou, pretože majú schopnosť dotvoriť celkový dojem aj spojiť jednotlivé prvky interiéru do ideálneho celku. Vizuálna podoba doplnkov, ktoré do priestoru zvolíme, môže podporiť štýl, v akom je zariadený, alebo ho naopak ozvláštniť a pridať tak miestnosti charakter či osobitú atmosféru.

Autori: Nora a Jakub Čaprnka, Marián Gombarček

Autori: Nora a Jakub Čaprnka, Marián Gombarček

Správne zvolené doplnky zohľadňujú farebnosť, štruktúry a smer, akým sa zariadenie v miestnosti uberá. Pri výbere doplnkov je dôležité brať do úvahy nielen ich estetický prínos, ale aj praktickú stránku a funkčnosť. Nemali by zavadzať denným činnostiam, ani byť príťažou pri upratovaní. Je preto dôležité zodpovedať otázku, či preferujeme dekoratívne prvky ako doplnky v knižnici, alebo chceme minimalizovať plochu, vyžadujúcu údržbu, a zameriame sa preto skôr na obrazy a textílie.

 

Dominantný prvok priestoru

Jedným zo základných princípov adekvátneho stylingu je upriamenie pozornosti na prirodzene dominantný bod v miestnosti. Funguje rovnako pri navrhovaní interiéru, keď je to konkrétna plocha, ktorú je vidno pri vstupe do miestnosti ako prvú. V spálni zvyčajne predstavuje stenu za čelom postele, v obývacej izbe to býva TV stena.

Pri stylingu môže byť týmto bodom zvýraznená stena, zaujímavý solitér ako výrazný kus nábytku, umelecké dielo či svietidlo. Ústredný bod pomáha vniesť do priestoru dojem harmónie a organizovanosti, preto ho majú ostatné prvky v miestnosti vizuálne podporiť. Zároveň je potrebné rešpektovať tvar priestoru. Ak má miestnosť nepravidelné tvary, je lepšie použiť asymetrický stolík či koberec a nábytok aj doplnky umiestniť ďalej od stien. Naopak, ak je miestnosť pravouhlá, je dôležité rešpektovať to a voliť doplnky, ktoré formu kopírujú.

 

Stena s betónovou stierkou ako fokálny bod. Autor: Peter Jurkovič

 

Navodenie atmosféry

Svetlo je základným faktorom každého interiéru. Ovplyvňuje fyziológiu človeka, ale aj podobu priestorov. Prirodzené svetlo je najvhodnejšie podporiť a ideálnym spôsobom znásobiť. Zrkadlá svojou schopnosťou odrážať svetlo vytvárajú nielen dojem presvetlenia, ale aj optického zväčšenia priestoru. Vyniknú preto najmä v menších priestoroch, ale efektne vyznejú aj v obývacej izbe. Pri ich umiestňovaní treba brať do úvahy odraz, ktorý v nich uvidíme – mal by byť estetický, napríklad obraz, rastlina alebo výhľad z okna.

Náladu domova formuje aj umelé osvetlenie. Efektívnym spôsobom, ako dosiahnuť flexibilitu svietenia podľa striedajúcich sa potrieb, je použitie rôznych zdrojov svietidiel. Kombinácia stropných svietidiel, stolných lámp a náladových svetiel umožňuje meniť náladu miestnosti podľa potreby. Každý typ osvetlenia by mal mať svoj konkrétny účel – od funkčného osvetlenia pracovných plôch a čitateľských kútov, až po jemné ambientné svetlo na trávenie spoločných chvíľ s blízkymi.

Galéria

  • Autor: Peter Jurkovič
  • Zdroj: Ateliér Gresling
  • Autor: Tomáš Lazorik
  • Zdroj: Tooli architects
  • Autor: Marián Gombarček

Dynamika priestoru a vyváženie proporcií

Symetria v miestnosti podporuje pocit usporiadania, preto je podstatná najmä pri väčších alebo vstavaných kusoch nábytku. Stanú sa základom interiéru, s ktorým by mali prirodzene splynúť. Asymetria tak predstavuje možnosť vyvážiť tieto presné tvary použitím zaujímavých, nesúmerných či organických prvkov, ktoré vnesú do priestoru dynamiku. Ich spojením možno dosiahnuť originálny a vizuálne príťažlivý interiér, ktorý bude pôsobiť prirodzene.

Praktickou radou, ako tieto dva elementy spojiť, je vytvoriť niekoľko kompozícií naprieč interiérom. Pri zoskupení dekorácií, ktoré farebne, tvarovo či vizuálne ladia, myslite na pravidlo troch. Zoskupením doplnkov a dekorácií v nepárnom množstve, ideálne v trojiciach, a variáciou ich výšok priestor oživíte. Pre ľudské vnímanie tak bude prirodzenejší.

Pri výbere nábytku, osvetlenia a doplnkov dbáme na ich veľkosť vzhľadom na pomer miestnosti. Príliš malý kus úložného priestoru na neadekvátne veľkej stene spôsobí, že sa bude priestor javiť menší. To platí aj pri obrazoch či textíliách. Zvoľte radšej rozmerovo väčšie umeleckého dielo alebo použite viac kusov, čím plochu vyplníte.

Koberce rozkladáme tak, aby pokryli celú vymedzenú zónu pod sedačkou či posteľou. Závesy a záclony vizuálne zväčšia plochu okna, ak sa od neho umiestnia čo najďalej a čo najvyššie.

 

Využitie celej plochy pre úložný priestor. Zdroj: Ateliér Gresling

 

Textílie a štruktúry

Mäkké materiály zjemňujú vzhľad interiéru a budujú útulný dojem. Pri výbere textílií, ako sú závesy, koberce či poťahy, je dôležité dbať na kvalitu materiálov, ich trvanlivosť a vhodnosť do konkrétneho priestoru. Okrem estetického hľadiska je potrebné zohľadniť aj praktické vlastnosti, ako sú odolnosť voči opotrebeniu, ľahká údržba pri znečistení alebo odpudivosť vody.

Textúry a kombinácia rôznorodých povrchov dodajú priestoru hĺbku a zaujímavosť, čím ho oživia a zatraktívnia. V prípade zoskupovania odlišných štruktúr je potrebné určiť si farebnú paletu, ktorej sa pri výbere budeme držať. Aj množstvo vankúšov tak bude vyzerať konzistentne a predídeme tým nesúrodosti. Vrstvenie materiálov možno uplatniť ako princíp v celom interiéri. Tapety, dekoračné stierky, kombinovanie dreva s neutrálnymi dekormi či hra tvarov podporia komfortnosť priestoru a dodajú mu vrstvy.

Rastliny a kvety prinášajú prírodný prvok, ktorý pôsobí upokojujúco a oživuje interiér. Pri výbere rastlín je dobré zvážiť ich veľkosť, nároky na svetlo a vlhkosť. Podobný efekt má aj rezaná zeleň vo vázach, pričom to nemusia byť nutne kvitnúce kvety. Populárnou voľbou sú vetvičky eukalyptu či iných stálozelených rastlín.

 

Hra farieb, tvarov a štruktúr vytvárajúca harmonický celok. Zdroj: Tomáš Lazorík

 

Doplnky sú kľúčové pre dotvorenie celkového dojmu z priestoru. Ich správny výber a umiestnenie môže dramaticky ovplyvniť výsledný efekt. Aj vôňa má vplyv na naše vnímanie prostredia a môže podporiť pocit pohodlia a relaxácie. Kombinácia vizuálne príťažlivých prvkov s príjemnými vôňami vytvára interiér, ktorý pôsobí na všetky zmysly a poskytuje kompletný zážitok z pobytu v miestnosti.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube