Author photoKristína Liďáková 12.08.2024 20:42

Homestaging: Ako zvýšiť komfort priestoru aj v prípade, že sa nechystáte predávať

Homestaging je vo svete známym pojmom, ktorého zmyslom je zefektívniť predaj nehnuteľnosti jej úpravou a okrášlením. Uplatnenie jeho základných princípov pomôže zatraktívniť kľúčové miestnosti, aj keď predaj neplánujete. Spôsobov, ako zvýšiť súčasný komfort interiéru či dodať priestoru nový vzhľad, ponúka hneď niekoľko.

Autorka: Kristína Liďáková

Autorka: Kristína Liďáková

Princípy homestagingu u vás doma

V zásade platí rovnaký postup, ako pri príprave na predaj. Na začiatok pomôže, ak svoj priestor odľahčíte – vidíte predmety, ktoré vás už netešia, alebo ich je prebytok? Zapĺňajú police knihy, ktoré nečítate? Nemáte v obývačke nábytok navyše? Je všetok nábytok či osvetlenie funkčné? Zvážte, čo všetko časom pribudlo a či je to pre vás stále potrebné, prípadne či všetko zapadá do konceptu interiéru. Svetlosť je v tomto prípade na prvom mieste – odľahčite okná, prevzdušnite miestnosť a pridajte náladové osvetlenie.

 

Autorka: Kristína Liďáková

 

Menšie opravy

Oplatí sa zamerať na detaily stien či podláh. Možno zistíte, že jedna stena potrebuje opraviť, a či už objavíte fľak na koberci, alebo dierku v strope, miestnosť bude pôsobiť, akoby sa o ňu nikto nestaral. Drobné práce ako maľovanie stien nie sú časovo náročné a efekt zadosťučinenia je intenzívny. Zvážte aj, či podporuje farba stien potenciál priestoru.

Menšie miestnosti ako chodba či kúpeľňa budú vo svetlých tónoch teplej sivej, béžovej či krémovej pôsobiť priestrannejšie. Homestaging pracuje s neutrálnymi odtieňmi – nielen preto, že sú vo všeobecnosti považované za príjemné, ale sú aj vhodným základom na dotvorenie interiéru, keďže sa jednoducho kombinujú. Bonusom je, že sú nadčasové. Rôznorodá farebnosť stien môže časom omrzieť, prípadne nebudete vo výsledku spokojní s celkovým ladením nábytku a stien.

 

Autorka: Kristína Liďáková

 

Pri zmenách v priestore sa vyplatí plánovať

Menšie úložné priestory nahraďte celistvými, väčšími kusmi nábytku. Získate tak okrem iného viac úložiska, ale najmä kompaktný interiér bez pocitu vizuálneho zahltenia, ktorým sa miestnosť zároveň opticky zväčší. Rovnako ako je nábytok od podlahy po strop funkčným a estetickým riešením zároveň, podobný efekt bude mať koberec s adekvátnou plochou, veľkoformátový obraz či galéria obrazov. Myslite na to, že vyplniť priestor steny či podlahy je lepšie ako použiť jeden malý objekt na priveľkej ploche.

Vzájomný pomer je dôležitý nielen pri výbere doplnkov, ako sú koberce, vankúše, obrazy a svietidlá, ale aj pri nábytkoch – adekvátne dlhá polica vzhľadom na sedačku alebo knižnica, vypĺňajúca celý výklenok, nielen jeho časť, docielia, že priestor bude pôsobiť prirodzenejšie a usporiadane Nebude to na úkor celkovej útulnosti. Skúste sa na izbu pozrieť novým pohľadom, možno zistíte, že aj presun nábytku priestor vylepší, prípadne viac otvorí.

Pracujte s doplnkami – textílie účinne zlepšia akustickú pohodu, ktorá býva častou príčinou diskomfortu v miestnosti, a navodia príjemnú atmosféru. Ak máte radi vzory, nemusíte sa im nutne vyhýbať – zvoľte jemné štruktúry v neutrálnych farbách, ktoré priestoru dodajú hĺbku bez pocitu zahltenia. Variujte rôzne tvarované dekorácie či vankúše, avšak dbajte na celkový koncept – napríklad tak, že si zvolíte farebnú paletu, ktorej sa budete držať. Vyhnete sa tak nesúrodému dojmu. Nadčasový styling neznamená nutne monochromatickosť. Vhodné sú aj tmavé akcenty, ktoré svetlý dekor atraktívne rozčlenia.

Homestaging predstavuje cenný nástroj, ako ozvláštniť interiér. Aplikovaním jeho princípov možno dosiahnuť zmenu pomerne jednoduchým spôsobom a zároveň vylepšiť atmosféru priestoru.  

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Autorka: Kristína Liďáková
  • Autorka: Kristína Liďáková
  • Autorka: Kristína Liďáková
  • Autorka: Kristína Liďáková
  • Autorka: Kristína Liďáková
  • Autorka: Kristína Liďáková
  • Autorka: Kristína Liďáková

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube