Author photoMartina Gregová 06.08.2024 15:31

Luxus s výhľadom na Bratislavu. Minimalistický byt v Grand Kolibe je príkladom nájomného bývania pre náročných

Interiér v Rezidencii Grand Koliba bol navrhnutý ako nájomný byt pre náročných klientov. Ponúka nielen krásne výhľady do okolia, ale aj kvalitné stolárske detaily a funkčné prvky. Jednoduchá, no príjemná paleta materiálov vytvára komfortné prostredie na bývanie.

Autorka: Lenka Némethová

Autorka: Lenka Némethová

Grand Koliba patrí k sérii rezidenčných developmentov, ktoré vznikli v posledných rokoch na svahoch vrchu Vtáčnik. Investor, blízky predajcovi elektroniky Nay, klientov lákal na kombináciu výhľadov do okolia, blízkosti lesa, bývania v tichej lokalite a údajne dobrej dostupnosti do centra mesta. Súčasťou obytného súboru je štvorica nízkopodlažných bytových domov a parkovo upravený s ihriskami, námestím či fontánou.

Vzhľadom na dobrú povesť lokality sa byty v projekte rozpredali pomerne rýchlo. Interiér jedného z nich v rokoch 2022-2023 navrhlo a zrealizovalo na kľúč architektonické štúdio Abrama Architekti. To sa popri návrhoch interiérov venuje tiež projektom rodinných domov či verejných stavieb. V minulom roku sa jeden z ich návrhov dostal dokonca medzi ocenené diela v rámci architektonickej súťaže na novú podobu Ústavu pamäti národa, ktorý by mohol vzniknúť v blízkosti Trnavského mýta.

Vo svojom portfóliu majú architekti aj niekoľko dokončených bratislavských projektov. Medzi ich prvé úspešné realizácie patrí napríklad rekonštrukcia staršieho bratislavského trojizbového bytu. Z novších diel stojí za zmienku byt BRT5, ktorý sa nachádza na Bartoškovej ulici, či rekonštrukcia trojizbového bytu TKN v centre Bratislavy.

Galéria

  • Autorka: Lenka Némethová
  • Autorka: Lenka Némethová
  • Autorka: Lenka Némethová
  • Autorka: Lenka Némethová
  • Autorka: Lenka Némethová
  • Autorka: Lenka Némethová
  • Autorka: Lenka Némethová

Zatiaľ čo vyššie spomenuté realizácie premieňali zväčša staršie bytové jednotky na moderné bývanie, v prípade interiéru v projekte Rezidencia Grand Koliba ide o návrh predtým nezariadeného bytu. Riešený priestor disponuje podlažnou plochou 85,6 metrov štvorcových. Z dispozičného hľadiska je jeho súčasťou vstupná hala, priestranná denná miestnosť, dve izby, chodba so šatníkom, kúpeľňa a samostatné WC.

Oproti pôvodnému stavu architekti v rámci zmeny dispozičného riešenia vykonali len jednu drobnú zmenu. Rozhodli sa rozšíriť hosťovské WC, čím zároveň vytvorili výklenok pre umiestnenie vstavaných skríň v rámci vstupnej haly.

„Celková koncepcia návrhu bytu vychádza primárne aj z jeho využitia, a síce byt bude zo začiatku určený na prenájom. Preto bolo cieľom vytvoriť interiér, ktorý bude na jednej strane spĺňať požiadavky nadštandardného bývania podľa moderných trendov, a na druhej strane bude splnený finančný limit, ktorý ale nepôjde na úkor kvality a finálneho vizuálu,“ uvádzajú architekti.

Daný zámer sa odrazil predovšetkým v kombinácii rozsiahleho nábytku na mieru a rozumne vybraných voľne stojacich bytových prvkov. Nábytok na mieru zaberá takmer celú vstupnú halu a v podobe obkladov stien prechádza aj do chodby. K presvetleniu priestoru v tejto časti bytu napomáha rozsiahla zrkadlová stena.

V dennej miestnosti bola týmto spôsobom navrhnutá kuchynská linka a obklad za televíziou. Z materiálov architekti zvolili kombináciu prírodného dreva a bielej farby, ktoré boli doplnené o produkty v sivej farbe a drobné čierne detaily. Celým bytom sa navyše tiahne drevená dubová podlaha. Z dennej miestnosti majú obyvatelia bytu prístup na jednu z exteriérových terás.

Obdobná paleta materiálov bola použitá aj v nočnej časti bytu. V spálni bolo formou na mieru navrhnutých panelov vyriešené celé záhlavie postele. To sa zároveň stalo dominantou celej miestnosti, vzhľadom na to, že všetky potrebné úložné priestory sa nachádzajú v menšom šatníku vedľa spálne. Zo spálne je zároveň možný výstup na menšiu terasu.

Pri návrhu kúpeľne zvolili architekti o niečo tmavšiu farebnú kombináciu. Svetlá dlažba bola doplnená o tmavosivé obklady stien s jemným kameninovým vzorom. Súčasťou tejto miestnosti je zostava dvoch umývadiel a walk-in sprchový kút.

O interiéri bytu v Rezidencii Grand Koliba možno hovoriť ako o minimalistickom. Dopomohol k tomu predovšetkým veľký podiel nábytku na mieru, ktorý následne necháva v priestore vyniknúť niekoľko drobných detailov. „Pri zariaďovaní interiéru sa kládol dôraz na detaily a kvalitu použitých nábytkových prvkov,“ uzatvárajú autori.

V prípade investičných bytov určených na prenájom ich majitelia nezriedka volia skôr jednoduchšie riešenia. Tentokrát ale došlo na realizáciu atraktívnej rezidencie, ktorá osloví aj náročných klientov - a to bez veľkých alebo zbytočných gest. Dobre tak dotvára lokalitu, ktorá si aj napriek určitým nedostatkom udržiava povesť prestížnej časti Bratislavy.  

 

(Abrama Architekti, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube