Author photoKristína Liďáková 30.08.2024 15:40

Pútavý vizuál a funkčné riešenia: Ako naplánovať osvetlenie každej miestnosti vo vašej domácnosti

Výber svietidiel v interiéri je zásadný nielen z hľadiska funkčnosti, ale aj estetiky. Svietidlá ovplyvňujú atmosféru a náladu priestoru a môžu zdôrazniť alebo naopak potlačiť jej architektonické prvky. Pri plánovaní osvetlenia je preto dôležité myslieť na funkčnosť, estetiku a vhodné umiestnenie svietidiel v každej miestnosti.

Autori: Tomáš Manina, Nora a Jakub Čaprnka

Autori: Tomáš Manina, Nora a Jakub Čaprnka

Rôznorodosť obývacej izby

Obývacia izba je centrom každej domácnosti. Keďže v nej trávime najviac času a schádza sa v nej nielen rodina ale aj hostia, musí byť multifunkčná. Zásadný priestor dennej zóny tak potrebuje univerzálne osvetlenie, ktoré podporí rôzne aktivity, od relaxácie až po čítanie alebo zábavu.

Pri plánovaní osvetlenia vo vyťažených miestnostiach sa preto oplatí myslieť na viacero rôznorodých zdrojov, pričom každý plní inú funkciu. Centrálne osvetlenie, teda stropné svietidlo, by malo dostatočne osvetliť celú miestnosť. Je taktiež dizajnovým prvkom, ktorý dopĺňa interiér, prípadne určuje jeho charakter. Môže štýl interiéru podporiť, alebo sa výrazne odlíšiť ako výrazný prvok.

Na druhom mieste je doplnkové osvetlenie. Do tejto kategórie spadajú stolné lampy, podlahové stojace lampy alebo nástenné svietidlá. Umožňujú pridať jemné, náladové osvetlenie, pomocou ktorého možno miestnosť rozdeliť na zóny – napríklad vytvoriť útulný kútik na čítanie alebo priestor na prácu z domu. Vždy je preto potrebné myslieť na to, aký účel má mať konkrétna zóna a prispôsobiť jej výber osvetlenia.

Podobne ako v iných častiach bytu či domu, aj v obývacej izbe je dobré myslieť na akcentové osvetlenie. Je ideálne na zvýraznenie detailov, ale využijete ho aj na večerné relaxovanie či sledovanie filmu. Ak máte v obývacej izbe umelecké diela, rastliny alebo zaujímavé architektonické prvky, pridanie osvetlenia na ne prirodzene upozorní.

Vhodné je v tomto prípade zakomponovať špecifické bodové svietidlá, svietiace priamo na predmet, ktorý má pritiahnuť pohľad, alebo LED pásy či už do stropov, stien, podlahových líšt alebo nábytku. Zároveň sa takto umiestnené osvetlenia stanú zaujímavým detailom, ktorý pridá interiéru na atraktivite.

 

Autor: Maroš Fečík 

 

Praktické nasvietenie kuchyne

Kuchyňa je vyslovene pracovným priestorom, preto musí byť v prvom rade funkčná a ergonomická. To platí aj pri osvetlení. Rozdelenie na zóny aj v tomto prípade definuje rozmiestnenie svietidiel, ktoré musia byť aj dostatočne intenzívne.

Vhodne umiestnené centrálne svetlo zabezpečí základné osvetlenie celej kuchyne. Avšak nemusí to byť nutne len jeden zdroj, ideálne je použiť viacero svietidiel. Zároveň je dôležité brať na vedomie polohu nástenných skriniek a pracovnej plochy. Nevhodne umiestnené svietidlo môže brániť otváraniu dvierok, prípadne spôsobí tienenie na pracovnú dosku počas státia. Vhodnou možnosťou tak sú vstavané bodové svietidlá, ktoré poskytujú rovnomerné osvetlenie bez tieňov.

Pracovné osvetlenie je nevyhnutným zdrojom svetla nad pracovnými doskami. LED pásy sú preto ideálne na zabezpečenie dodatočného svetla pri príprave jedál, pričom správne osvetlenie pracovnej plochy pomáha zlepšiť bezpečnosť aj komfort pri varení. Plánovanie osvetlenia sa týka aj ostrovčeka, ktorý taktiež potrebuje vlastné nasvietenie. Aj v tomto prípade treba myslieť na primárne, funkčné osvetlenie plochy, rovnako ako pri kuchynskej linke. Tento zdroj zväčša plní dve funkcie – praktickú a dekoračnú, respektíve dizajnovú, preto je dôležitá aj jeho estetická stránka.  

Bežným javom súčasných interiérov je spojená kuchyňa s obývacou izbou. Prepojenie dennej zóny v praxi znamená aj to, že osvetlenie kuchyne sa týka aj ďalšej miestnosti. Pre pohodlné posedenie pri poháre vína alebo pre vytvorenie komfortnej atmosféry, je vhodné pridať tlmené svietidlá. Napríklad dekoratívne závesné lampy nad jedálenským stolom alebo jemné LED osvetlenie, ktoré vytvorí príjemnú náladu a priestor zútulní.

 

Autor: Pavel Kudiváni

 

Príjemné osvetlenie jedálne

Jedáleň je miestom socializácie, podobne ako obývacia izba. Je preto frekventovanou časťou domácnosti, a to nielen kvôli stolovaniu, ale aj kvôli rôznorodým aktivitám, ako hranie stolných hier či písanie domácich úloh. Pri výbere osvetlenia preto treba zvážiť všetky činnosti, ktoré sa pri jedálenskom stole odohrávajú. Súčasťou jedálenského kúta je závesné svietidlo, zvyčajne umiestnené nad stolom.

Avšak okrem estetiky a intenzity osvetlenia je dôležitá aj výška, do akej svietidlo umiestnite. Správna poloha lampy je približne 75 cm nad doskou stola. Tak bude osvetlený celý stôl bez toho, aby žiarovka svietila priamo do očí.

Aj v jedálni sa uplatnia doplnkové svietidlá. Nástenné svietidlá alebo dekoračné lampy pridajú priestoru na hĺbke a univerzálnosti. Vhodné je aj podsvietenie nábytku, o to viac ak je v priestore solitér so sklenenými dvierkami, pri ktorých LED pás esteticky zvýrazní obsah.

 

Komfort a oddych v spálni

V spálni by osvetlenie malo podporovať pokoj a odpočinok, pričom zároveň poskytuje dostatok svetla na praktické činnosti, napríklad čítanie. Hlavné stropné svietidlo tak zvyčajne stačí pre osvetlenie celej miestnosti. Stropné svietidlo by malo poskytovať jemné, neoslepujúce svetlo, prípadne by sa malo dať tlmiť stmievačom. Difúznu funkciu môže zabezpečiť napríklad svietidlo s tienidlom, ktoré rozptyľuje svetlo a vytvára relaxačnú atmosféru.

Nočné lampy sú ako doplnkové osvetlenie často využívané práve pri aktivitách tesne pred spánkom, preto je potrebné, aby boli umiestnené pod úrovňou očí a nemali príliš vysokú intenzitu. Ideálne sú lampy s nastaviteľným jasom alebo ohybným ramenom, aby sa mohol ľahko prispôsobiť smer svetla. Ich flexibilitu a umiestnenie na nočných stolíkoch tak oceníte najmä pri pohodlnom čítaní. Ak je súčasťou spálne aj úložný priestor, funkčným prvkom je pridanie vnútorného osvetlenia.

Aj v spálni je priestor pre dekoračné osvetlenie. LED pásy umiestnené za čelom postele alebo jemné nástenné svietidlá pridajú spálni na zaujímavosti a navodia príjemnú atmosféru. V tomto kontexte je zdraviu prospešným riešením červené svetlo, ktoré podporuje tvorbu melatonínu, prispieva k lepšej regenerácii a má aj relaxačné účinky.

 

Autori: Nora a Jakub Čaprnka

 

Bezpečnosť svietidiel v kúpeľni

Kúpeľňa si vyžaduje špecifické osvetlenie, ktoré je funkčné, bezpečné a zároveň podporí celkový dizajn miestnosti. Primárny zdroj osvetlenia je v kúpeľni lepšie nahradiť bodovými svietidlami, s vysokou ochranou proti vlhkosti (krytie IP44 a vyššie). Zónovanie v kúpeľni tak treba detailne premyslieť a prispôsobiť podľa miest, ktoré sú v priamom kontakte s vodou.

Osvetlenie zrkadla je kľúčovým prvkom kúpeľne. Funkčné svetlo smerujúce na zrkadlo je nevyhnutné pre každodenné úkony, ako je líčenie alebo holenie. Najlepšie je, ak je zrkadlo osvetlené rovnomerne z oboch strán, aby sa predišlo nežiaducim tieňom.

Doplnkové osvetlenie je v tomto priestore využiteľné nielen ako tlmené svetlo počas relaxácie, ale aj ako vizuálne pútavý prvok. LED pásy ako podsvietenie umývadlovej skrinky či drobné dekoratívne svietidlá poskytnú kúpeľni nádych luxusu. Ak to priestor dovoľuje, efektívne je aj nasvietenie výklenkov či ník.

 

Zdroj: Abrama Architekti

 

Funkčnosť a produktivita v pracovni

V domácej pracovni je kvalitné osvetlenie základom. Vhodne zvolené svietidlá podporia sústredenie a produktivitu. Prioritou je jasné, rovnomerné osvetlenie celej miestnosti. Opäť je možné použiť zabudované bodové svetlá alebo závesné svietidlo, ktoré zabezpečí dostatok svetla bez oslnenia.

Pracovná lampa ako dodatočné osvetlenie pracovnej plochy musí byť viacúčelová, napríklad s nastaviteľným ramenom, aby poskytovala dostatočne silné svetlo, dopadajúce na stôl. Cennou funkciou je aj nastaviteľný jas, ktorý umožňuje prispôsobenie intenzity svetla podľa potreby.

Dekoračné alebo akcentové osvetlenie v tomto prípade pridá pracovni elegantný vzhľad, napríklad v podobe LED osvetlenia knižnice alebo políc.

 

Flexibilita a hravosť v detskej izbe

V detskej izbe by osvetlenie malo byť bezpečné, funkčné a zároveň podporovať rozvoj dieťaťa. Centrálny svetelný zdroj preto musí poskytnúť dostatočne jasné svetlo pre všetky druhy aktivít v izbe. Najmä kvôli rozdielnosti v potrebách dieťaťa, stojí za zváženie bodové osvetlenie s flexibilitou – napríklad s možnosťou nastavenia rôznych uhlov. Vhodné je aj svietidlo s tlmením, ako je integrovaný stmievač, pri ktorom je možné zvýšiť alebo znížiť intenzitu svetla.

Pri deťoch je nočné osvetlenie dôležitým detailom. Jemné nočné svetlo, ktoré je možné nechať zapnuté celú noc, pomôže deťom cítiť sa bezpečne, pričom svetlá s teplým tónom podporujú pokojný spánok.

Dekoratívne svetlá v detskej izbe sú možnosťou, ako kreatívne obohatiť priestor. Svietidlá v tvare zvieratiek, hviezd alebo iných zábavných foriem môžu pridať miestnosti hravý nádych a rozvíjať detskú predstavivosť alebo motivovať k hre a čítaniu. Okrem toho dokážu podporiť motív a štýl, v akom je priestor zariadený.

 

Zdroj: Tomáš Souček

 

Pri výbere osvetlenia domova je dôležité plánovať vopred. Každé svietidlo musí byť funkčné, vhodne umiestnené a prispôsobené konkrétnym potrebám jednotlivých miestností aj ich obyvateľom. Správne zvolené osvetlenie môže interiér nielen vizuálne povzniesť, ale aj zlepšiť kvalitu každodenného života. S dôrazom na kombinovanie rôznych typov svietidiel tak možno vytvoriť efektívny, sofistikovaný a flexibilný interiér so zaujímavými detailmi.  

Inštalácia stmievačov umožní prispôsobiť intenzitu svetla podľa potreby – od jasného osvetlenia pri rodinných večeriach až po tlmené svetlo, navodzujúce intímnu atmosféru. Teplota svetla ovplyvňuje biorytmus človeka, preto do dennej zóny umiestňujeme žiarovky s farebnosťou 3000 – 4000 K, pričom v nočnej zóne sú vhodné aj teplejšie podtóny. Pri plánovaní množstva zdrojov si môžeme pomôcť aj indexom svietivosti a vyhnúť sa tak nedostatočnému osvetleniu.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube