Author photoKristína Liďáková 15.08.2024 18:25

Ideálna dispozícia ako kľúč k lepšiemu bývaniu. Radíme, ako vybrať najlepšiu

Výber správneho bytu nie je len o lokalite, rozlohe či cene. Dispozícia bytu, teda rozloženie miestností a ich vzájomné prepojenie, formuje komfort a kvalitu bývania. Správne navrhnutý priestor uľahčuje každodenný život, zatiaľ čo nevhodné rozloženie môže spôsobiť viacero nepríjemností.

Ilustračný záber. Autor: Peter Jurkovič

Ilustračný záber. Autor: Peter Jurkovič

Kým začnete hľadať domov, zamyslite sa nad svojimi potrebami a životným štýlom. Zvážte, koľko izieb potrebujete, či uprednostňujete kuchyňu samostatnú, alebo spojenú s obývacou časťou, a najmä aké máte priority – priestranná obývačka, dostatok úložného priestoru alebo veľká kúpeľňa? Je dôležité premýšľať v širších súvislostiach a zamerať sa na vaše potreby. Ak pracujete z domu, budete potrebovať priestor na prácu. Taktiež ak plánujete rodinu, myslite aj na tento aspekt. 

Každé bývanie by malo mať logicky oddelené denné a nočné zóny. Denná zóna predstavuje obývačku, kuchyňu a jedáleň, kde počas dňa trávite najviac času. Nočná zóna zahŕňa spálne a kúpeľňu. Sú to miestnosti, ktoré poskytujú pokoj a súkromie. Ideálne je, ak tieto zóny nie sú prepojené priamym prechodom, aby ste mali dostatok súkromia aj pri návšteve.

Svetlo je zásadným faktorom každého priestoru, pretože určuje atmosféru aj dojem, aký nehnuteľnosť vyvolá. Najvhodnejšia je orientácia izieb dennej časti na juh alebo juhozápad, keďže priestoru poskytuje najviac denného svetla. Kuchyňa je prirodzene vystavená vyšším teplotám počas varenia, preto sa odporúča umiestniť ju mimo priameho slnka, na sever alebo východ.

 

Autor: Matúš Nedecký - FOTER

 

Dispozícia bytu by mala byť efektívna, bez zbytočne dlhých chodieb či mŕtvych zón. Koridory by mali slúžiť ako prepojenie medzi miestnosťami, nie ako zbytočne nevyužitá plocha s veľkými rozmermi. Dbajte tiež na správne umiestnenie okien a dverí. Vhodne rozmiestnené otvory umožnia lepšie využitie priestoru na rozloženie nábytku. Sledujte najmä rozmery výklenkov a prázdne miesta v okolí okien aj dverí. Zamyslite sa nad využitím každého centimetra plochy a či by sa do týchto priestorov mohol umiestniť nábytok na mieru. 

Nájsť rovnováhu medzi zapĺňaním interiéru a dostatkom úložného priestoru vie byť náročné. Už podľa pôdorysu je zjavné, ktoré miesta sú predurčené na úložisko. Pozrite sa ale na nehnuteľnosť s odstupom a zvážte, kde všade by sa dal umiestniť nábytok. Skontrolujte, či je byt alebo dom dostatočne prispôsobený na veľké vstavané skrine a uistite sa, že skriňou vyplníte priestor až tesne po strop. Získate tak nielen úložisko navyše, ale zabezpečíte, že masívny kus nábytku nebude vizuálne rušívý. Nehnuteľnosti často ponúkajú flexibilné riešenia, ktoré vám umožnia prispôsobiť priestor podľa vašich potrieb.

Niektoré byty umožňujú úpravy dispozície, čo môže byť výhodou. Zvážte, či vám developer alebo predávajúci umožní prispôsobiť rozloženie miestností ešte pred nasťahovaním. V niektorých prípadoch sa dá napríklad spojiť kuchyňa s obývačkou alebo zväčšiť spálňa, prípadne detská izba. Premýšľať môžete aj nad otočením dispozície, ak to budova umožní.

 

Autorka: Lenka Némethová

 

Vhodná dispozícia umožňuje plynulý prechod medzi miestnosťami a vytvára pocit vzdušnosti. Prepojenie kuchyne s obývačkou je dnes veľmi populárne, pretože umožňuje spoločné trávenie času. Oddelená kuchyňa je v súčasnosti skôr raritou, ak ju však preferujete, dbajte na to, aby mala dostatočné denné svetlo a dobré odvetrávanie.

Akustika priestoru je taktiež jedným z faktorov, ktorý ovplyvňujú pocit pohody. Miestnosti by preto mali byť vhodne rozmiestnené, aby sa jednotliví členovia domácnosti nerušili. Spálňa by nemala susediť s hlučnejšími priestormi, ako sú výťahy alebo obývačky iných bytov.

Výber bytu s vhodnou dispozíciou je zaručuje pohodlné a funkčné bývanie. Zamerajte sa na rozumné rozdelenie zón, dostatok svetla, efektívne využitie priestoru a možnosť prispôsobenia interiéru. Priestor, ktorý bude zodpovedať vašim potrebám, by mal byť praktický a funkčný pre každodenné fungovanie. Prostredie domova zásadne formuje psychickú pohodu jeho obyvateľov a má odrážať ich životný štýl.

 

Autori: Maroš Fečík, Filip Kandravý

 

Aj keď je dispozícia interiéru kľúčová, nezabúdajte na okolie. Výhľad z okna a kvalita verejného priestoru v okolí bytu tiež prispievajú k celkovému komfortu. Dobrá dispozícia bez príjemného vonkajšieho prostredia môže byť z dlhodobého hľadiska nevýhodná. Potešiť má nielen pohľad na zariadenie bytu či domu, ale aj do jeho okolia. 

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube