Author photoKristína Liďáková 17.08.2024 16:00

Kvalitné bývanie je estetické i praktické. Ako sa vyhnúť častým chybám pri zariaďovaní interiéru

Nadšenie z vytvárania domova právom pociťuje množstvo ľudí. Tento kreatívny proces dokáže vyjadriť vkus, potreby aj životný štýl majiteľa. Zariadiť bývanie podľa týchto aspektov dokáže byť výzvou, najmä ak sa zhostíte tejto úlohy sami. Pri zariaďovaní interiéru sa totiž často stretávame s omylmi, ktoré môžu výsledný efekt negatívne ovplyvniť a neraz pripraviť majiteľa o financie.

Zdroj: PORA design

Zdroj: PORA design

Plánovanie priestoru

Kým začnete priestor zariaďovať, podrobne si naplánujte rozloženie nábytku a funkčné zóny interiéru. Pri umiestňovaní nábytku sa neobmedzujte iba na jeho odporúčané rozmiestnenie, ale pracujte s rôznymi alternatívami, až kým nenájdete najvhodnejšiu. 

Funkčné zóny rozdeľujeme podľa účelu miestnosti na kuchyňu, jedáleň, obývačku a v zásade aj pracovňu. Zároveň ide o priestory dennej zóny obydlia, keďže sa využívajú prevažne počas dňa. Nočnú zónu zase reprezentujú spálne, prípadne aj detské izby, ktoré však možno považovať za viacúčelové. Zvážte teda, ako budete konkrétny priestor využívať a aké činnosti v ňom budete vykonávať. Klaďte si otázky, kde sa vám najlepšie pracuje, či potrebujete jedálenský stôl aj na písanie úloh, alebo aký tvar sedačky je pre vašu domácnosť najfunkčnejší.

Rešpektujte tvar miestnosti - ak má izba obdĺžnikový tvar, nábytkom aj doplnkami kopírujte jej línie. Vyhnete sa tak pocitu stiesnenosti a chaosu. Naopak, ak máte priestor asymetrického tvaru, identifikujte aspoň jednu líniu, ktorá vizuálne ukotví miestnosť a stane sa základom pre najväčšie kusy nábytku. 

Toto pravidlo platí pri všetkých tvaroch, použitých v interiéri - pri nábytkoch, ale aj doplnkoch. Ak ste si nie ste istí napríklad tvarom koberca, pri asymetrických priestoroch môžete zvoliť taktiež koberec nepravidelnej, organickej formy, prípadne je dobrou voľbou aj okrúhly tvar. 

 

Umiestnenie kuchynského ostrovčeka aj linky korešponduje s tvarom miestnosti a funkčne využíva priestor. 
Autor: Andrej Brtan

 

Výber farieb

Keď už viete, ako rozložíte nábytok, ďalším krokom je výber farebnej palety. Premyslite si, či preferujete teplé alebo studené tóny, prípadne či vám viac vyhovujú výrazné farebné kombinácie, alebo naopak neutrálne, zemité odtiene. Riaďte sa nielen svojou intuíciou, ale myslite aj na to, ako sa bude farba v priestore javiť najmä na väčších plochách a pod vplyvom denného svetla v priebehu dňa.

Pri výrazných farbách buďte obozretní - ak použijete sýty odtieň, môže sa dostaviť pocit zahltenia. V tomto prípade sa odporúča použiť intenzívnejšiu farbu ako akcent. Zvážte aj, či vás farba časom neomrzí. Ak plánujete použiť drevo v akomkoľvek dekore, je dôležité zakomponovať ho tak, aby farebne ladil so zvolenou paletou. 

Zladenie farieb je zásadné, preto farebnú kombináciu vyberajte vopred. Pomer farieb možno definovať pravidlom 60 - 30 - 10, kedy najväčšie zastúpenie má primárna farba (steny, podlahy, koberce, dominujúci materiál). Sekundárna farba predstavuje doplnkovú farbu (nábytok). Posledná farba zo schémy je akcentová, použite ju preto v najmenšom zastúpení (doplnky, malé solitéry).

 

Neutrálny základ miestnosti umožnil použitie výraznejších farieb, ktoré spolu vzájomne ladia a vytvárajú harmonickú farebnú paletu. Autor: Honza Zima


Svetlo

Využitie prirodzeného svetla v interiéri v čo najväčšej možnej miere je zásadné pre fungovanie ľudského organizmu. Vybrať si môžete z viacerých možností tienenia, ktoré trh ponúka, avšak účelné sú aj nepriehľadné závesy alebo rolety, ktoré nenarušia vaše súkromie a zároveň neblokujú priechod svetla do priestoru. Do tmavších priestorov, ako je chodba, zvážte umiestnenie zrkadiel, ktoré svetlo odrážajú a vizuálne tak zväčšujú priestor. 

Pri umelom osvetlení sa taktiež oplatí plánovať. Odporúča sa použiť niekoľko typov svietidiel s rôznorodým účelom. Kombinujte stropné, nástenné, ale aj stolové či podlahové, pričom nezabudnite aj na podsvietenie. To je obzvlášť užitočné, ale aj efektné ako súčasť nábytku či stropov. 

Ako prvé naplánujte funkčné svietidlá - teda tie, ktoré zabezpečia zdravé fungovanie v priestore. Následne rozmiestnite doplnkové osvetlenie, podľa účelu, na aký ho budete využívať. V tomto bode prihliadajte na svoje potreby - zvyknete čítať a potrebujete svietidlo pri kresle? Alebo sú vašou záľubou filmové večery a využijete skôr nástenné ambivalentné osvetlenie? Všetky spomenuté svietidlá vedia vizuálne priestor ozvláštniť, pridať mu na zaujímavosti a zjednotiť celkový koncept interiéru. S výberom sa preto neponáhľajte.

 

  Tienenie v podobe priesvietných, avšak nepriahľadných závesov umožnuje vniknúť prirodzenému svetlu do priestoru. Autor: Peter Jurkovič  


Nábytok 

Nábytok nepochybne najvýraznejšie reprezentuje štýl, v akom je interiér zariadený. Dôležitým faktorom pri výbere nábytku však nie je iba jeho veľkosť, forma alebo kvalita použitých materiálov, ale aj funkčnosť. Uprednostnite nábytok, ktorý ponúka dodatočné úložné priestory, ako sú postele či pohovky s úložným priestorom, alebo vstavané skrine, ktoré plnohodnotne využijú každý centimeter priestoru.  

Najmä pri čalúnenom nábytku dbajte na stabilnú konštrukciu, trvácnu výplň a kvalitný poťahový materiál. Ten bude najvyťaženejší, preto skontrolujte index stálofarebnosti, žmolkovania a opotrebovania. Hľadajte aj funkcie ako impregnácia, ľahká údržba či odolnosť voči škvrnám.

Komfort je kľúčovým prvkom každého priestoru. Sedenie v celom interiéri by preto malo byť ergonomické, pohodlné a jednoducho čistiteľné. Prihliadajte aj na tvary nábytku tak, aby korešpondovali so štýlom, v ktorom interiér zariaďujete. 

Pozornosť venujte aj materiálom, z ktorých budete mať nábytok na mieru či pracovné plochy - sú to prvky, ktoré musia zvládnuť nápor každodenného života v priebehu rokov. Investícia do vstavaného zariadenia interiéru je vysoká a výmena obvykle náročná. Je preto potrebné prihliadať aj na dodávateľov a zhotoviteľov. 

 

Kvalitné masívne drevo použité na nábytkové zariadenie pracovne zabezpečuje jeho trvácnosť, a zároveň umožňuje architektovi navrhnúť jedinečný nábytok na mieru. Autor: Honza Zima


Finálne úpravy

Pri zariaďovaní nevypĺňajte každé miesto a rátajte s pribúdaním vecí. Časom rastie aj počet doplnkov, ktoré chcete vystaviť a neskôr uskladniť. Zároveň si ponechajte priestor na zmeny a na postupné pridávanie či obmieňanie predmetov aj nábytku.

Myslite aj na užívateľský komfort interiéru. Akustiku miestnosti vylepšia textílie alebo obklady stien (či už drevené alebo čalúnené). Zároveň podporia príjemný dojem a zvýšia pocit útulnosti. Čalúnený nábytok, koberce a závesy taktiež formujú vizuál priestorov, najmä ak vyberáme zaujímavo tvarované či štruktúrované látky. 

Nezabudnite na zeleň v interiéri. Rastliny čistia vzduch a interiér oživia. Zvoľte druhy vhodné do vnútorného prostredia, prípadne také, ktoré vyžadujú minimálnu starostlivosť.

Rovnováha medzi dizajnom, funkčnosťou a kvalitou je zásadná. Pri zariaďovaní príbytku preto myslite nielen na vzhľad nábytku a doplnkov, ale aj na praktickú starostlivosť a ich dlhodobé využitie. Plánovanie a obozretnosť vám pomôžu vytvoriť harmonický priestor, ktorý bude odrážať vašu osobnosť, a zároveň bude príjemným miestom pre život.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube