Author photoKristína Liďáková 08.09.2024 15:40

Okrášliť priestor aj zlepšiť psychický stav: Výber farieb v interiéri je extrémne dôležitý, zasluhuje si veľkú pozornosť

Farby ovplyvňujú náladu človeka, ale aj energiu v interiéri a jeho celkový dojem. Správny výber farebnej schémy v priestore má preto zásadný vplyv na vytvorenie harmonického prostredia. Psychologický vplyv na človeka môže byť mimoriadne pozitívny, ale naopak aj vysoko negatívny. Výberu farieb by preto mala byť venovaná náležitá pozornosť.

Zdroj: Lenka Némethová, Tomáš Souček

Zdroj: Lenka Némethová, Tomáš Souček

Správne kombinovanie farieb v rôznych miestnostiach môže podporiť prednosti priestoru, vizuálne vylepšiť nedostatky, navodiť pocit komfortu a útulnosti, či celkovo vytvoriť príjemné prostredie pre obyvateľov. Farby formujú vizuálny dojem interiéru, preto je dôležité myslieť na ich použitie. 

Z hľadiska psychológie farieb, rôzne farby vyvolávajú rôzne emocionálne reakcie a môžu výrazne ovplyvniť našu náladu. Studené odtiene evokujú pokoj a vyrovnanosť, podporujú pocit stability, zatiaľ čo teplé farby stimulujú pozitivitu, podporujú zvýšenie energie, ale aj dojem intenzívneho oteplenia priestoru. Preto sa používajú ako stimulačné v miestnostiach, kde je potrebné podporiť aktivitu.

Prírodné farby ako zelená a hnedá zase uvoľňujú kladné pocity uvoľnenia, čím prispievajú k zníženiu stresu, čo z nich robí vhodné odtiene pre relaxačné priestory ako kúpeľňa či spálňa. Okrem toho sa radia k neutrálnym farbám, ktoré sa často volia do interiérov práve kvôli ich univerzálnosti.  

Galéria

  • Autor: Tomáš Souček
  • Zdroj: Ateliér Gresling
  • Autorka: Lenka Némethová
  • Zdroj: Ateliér Gresling
  • Autori: Maroš Fečík, Filip Kandravý
  • Autor: Marián Svítek

V interiérovom dizajne je farebnosť rovnako dôležitá z psychologického, ale aj funkčného hľadiska. Farebnou paletou sa vytvára priestor s konkrétnou atmosférou a zohľadňuje sa aj samotný pôdorys či ďalšie aspekty interiéru, napríklad jeho svetlosť a s tým súvisiaca orientácia na svetové strany, alebo výška stropov. V tomto kontexte môžu svetlé farby menší priestor opticky zväčšiť a spraviť ho vzdušnejším, zatiaľ čo tmavé odtiene pridávajú priestorom na hĺbke.

Optické vnímanie priestoru formuje vnímanie veľkosti a tvaru miestností. Bledá farebnosť ako biela, svetlosivá alebo pastelové odtiene podporujú vizuálny dojem otvorenosti a rozšírenia, preto sú často používané v menších interiéroch a v priestoroch, kde nie je dostatok prirodzeného svetla. Ich použitie vo väčších priestoroch však môže mať za následok dojem chladu či diskomfortu.

 

Autor: Tomáš Souček

 

Na druhej strane tmavé odtiene použité v menšom priestore navodzujú stiesnenosť. V menšom množstve alebo v špecifických  interiéroch s vysokými stropmi však vytvárajú intímnejší a dramatický dojem. Keďže tmavé tóny prirodzene pútajú pohľad, sú vhodné aj ako akcent použitý napríklad na jednej stene, ktorá potrebuje zvýrazniť, alebo na doplnkoch či solitéroch, čím sa konkrétny prvok zvýrazní.

Farebné ladenie a kontrast je taktiež princípom, ktorý pomôže pri výbere farieb v interiéri. Kombinácia farieb by mala byť v pomere 60 – 30 – 10 , keď najväčšiu časť predstavuje primárna farba, druhá je sekundárna farba a posledná je kontrastnou. Primárna farba zaberá najväčšiu plochu interiéru a vytvára základ, opakujúci sa v celej domácnosti. Neutrálne jadro je ideálne pre vrstvenie farieb, akou je aj doplnková. Využiť ju možno na väčších plochách, ku ktorým patrí sedačka, prípadne obrazy, koberce a tapety. Pod doplnkovou farbou chápeme aj drevodekor. Odtieň s najmenším zastúpením predstavuje kontrastnú farbu, ktorá ozvláštni interiér a jemne naruší symetriu.

Farby v interiéri by mali byť zvolené s ohľadom na funkciu miestnosti a jej účel. V pracovných priestoroch, ako sú kancelárie alebo domáce pracovné kútiky, sa často používajú farby, ktoré podporujú koncentráciu a produktivitu, ako napríklad svetlé odtiene modrej alebo zelenej. Kuchyne a jedálne môžu profitovať z teplých, stimulujúcich farieb, ktoré podporujú chuť do jedla a socializáciu, ako je oranžová alebo žltá. V kúpeľniach a spálňach sú naopak uprednostňované jemné, tlmené farby, ktoré pomáhajú s uvoľnením.

 

Zdroj: Ateliér Gresling

 

Osvetlenie má zásadný vplyv na vnímanie farieb, a preto je pri výbere farebnej schémy potrebné zohľadniť prirodzené aj umelé svetlo. Denné svetlo mení intenzitu a teplotu počas dňa, čo znamená, že farba vyzerá inak ráno, popoludní a večer. Umelé osvetlenie, či už ide o teplé alebo studené svetlo, tiež ovplyvňuje farebný tón. Napríklad, farebnosť od 4.000 K teplými farbám dodá vyblednutý vzhľad a pomôže vytvoriť chladnejší tón, zatiaľ čo teplé svetlo z klasických žiaroviek môže zintenzívniť červené a oranžové podtóny. Ideálna farba žiarovky je preto neutrálna biela, podľa potreby od 3.000 K vyššie.

Pri práci s farbami v interiéri je dôležité vyhnúť sa určitým chybám, ktoré môžu negatívne ovplyvniť výsledný efekt. Použitie príliš rôznorodých farieb môže spôsobiť vizuálny chaos a nevyváženosť. Ďalšou častou chybou je ignorovanie vplyvu osvetlenia na farby alebo nesprávne zvolenie odtieňa, ktorý neladí s ostatnými prvkami miestnosti.

 

Autorka: Lenka Némethová

 

Okrem všeobecných tipov je však nevyhnutné zvážiť individualitu každého človeka. Vkus aj potreby členov domácnosti sa líšia a preto je potrebné okrem psychológie farieb prihliadať aj na osobné preferencie. Intenzívne odtiene a kombinácie výrazných farieb môžu časom prestať pôsobiť príjemne, preto sa vyhnime ich prekombinovaniu a venujme čas plánovaniu.

Farebná paleta nezahŕňa iba steny, ale všetky plochy, ako aj nábytok, textílie a doplnky. Je preto dôležité zvoliť farby, ktoré preto podporujú účel a požadovanú atmosféru podľa typu miestnosti. Všetky prvky spolu vytvárajú jedinečný a koordinovaný celok.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube