Author photoMartina Gregová 30.09.2024 18:55

Svetový unikát neďaleko slovenských hraníc. Najväčší hokejový štadión na planéte vznikne u susedov

Pardubice sa do roku 2027 stanú domovom najväčšej hokejovej arény na svete. Ambiciózny projekt s kapacitou 22.296 divákov zafinancuje podnikateľ a väčšinový vlastník HC Dynamo Pardubice Petr Dědek. Multifunkčný komplex bude hostiť aj kultúrne a spoločenské akcie. Okrem obdivuhodnej kapacity sa bude môcť pochváliť zaujímavou architektúrou a dôrazom na kvalitne riešené verejné priestory.

Zdroj: HC Dynamo Pardubice

Zdroj: HC Dynamo Pardubice

Aktuálne je najväčším hokejovým štadiónom na svete SKA Arena v ruskom Petrohrade. Prvenstvo v svetovom rebríčku si táto viacúčelová krytá aréna vyslúžila vďaka svojej kapacite až 21.500 miest. Štadión slávnostne otvorili 9. decembra 2023. SKA Arena vďaka svojej kapacite prekonala dovtedy najväčšiu športovú stavbu svojho druhu, Bell Centre v kanadskom Montreale, a predbehla aj trojicu najväčších hokejových štadiónov postavených v USA.

Prvenstvo jej však má v horizonte niekoľkých rokov prebrať DD Arena v českých Pardubiciach. Nový štadión, ktorého výstavbu schválili ešte v decembri 2023 zástupcovia mesta Pardubice, má mať podľa najnovších informácií kapacitu až 22.296 divákov. Investorom tohto veľkolepého projektu je spoločnosť DD Invest Petra Dědeka, českého podnikateľa a väčšinového vlastníka hokejového klubu Dynamo Pardubice.

Nová multifunkčná hala vyrastie medzi sídliskom Tehelna a Starým Hradiskom. Prednosťou lokality je blízkosť centra mesta a tiež blízkosť letiska. Investor sa mestu zaviazal, že v rámci projektu prevezme na starosť aj dopravnú infraštruktúru a vybudovanie verejných priestranstiev v okolí objektov. Schváleniu výstavby tak predchádzalo aj odobrenie výnimočnej zmeny územného plánu. 

Galéria

  • Zdroj: HC Dynamo Pardubice
  • Zdroj: HC Dynamo Pardubice
  • Zdroj: HC Dynamo Pardubice
  • Zdroj: HC Dynamo Pardubice
  • Zdroj: HC Dynamo Pardubice

„Často sa ma pýtajú, aký to bude mať pre mňa prínos,“ hovorí Dědek. „Projekt má dlhodobú návratnosť, ale to nie je jeho hlavný cieľ. Ak sa pozriete do histórie, Tomáš Baťa, veľmi úspešný svetový podnikateľ, nestaval len výnosné továrne, ale aj školy, nemocnice, divadlá. Teraz je obdobie, keď štát a mestá budú potrebovať každú súkromnú investíciu“. Komplex vznikne bez finančnej účasti mesta.

Dokončenie zámeru je momentálne plánované na august 2027. „Projekt je pôsobivý a termín je ambiciózny, takže držím palce,“ povedal po nedávnej prezentácii Vít Ulrych, jeden zo zastupiteľov mesta Pardubice. Samotná aréna má byť rozdelená na tri časti. Spodná tribúna poskytne 7.518 miest na sedenie, 2.207 miest na státie a 44 miest pre hendikepovaných návštevníkov.

V strednej časti tribúny vznikne 5.699 miest na sedenie, 50 miest na státie a 20 miest pre hendikepovaných návštevníkov. Horná tribúna poskytne 5.512 miest na sedenie a 22 miest pre hendikepovaných. Chýbať nebudú ani VIP zóny s celkovou kapacitou 1.224 miest.

Z funkčného hľadiska bude aréna multifunkčná. V jej priestoroch sa teda budú konať aj rôzne kultúrne, spoločenské či kongresové akcie. Projekt zároveň zahŕňa aj výstavbu hotelovej časti, tréningových plôch, parkovacieho domu či múzea pardubického hokeja. V komplexe nebude chýbať ani wellness, bazén či posilňovňa. Tie majú podľa aktuálnych informácií slúžiť ako hráčom, tak aj širokej verejnosti.

„Predstavili sme ekonomické prínosy plánovanej polyfunkčnej haly pre mesto. Je založená na kapacite viac ako 22 tisíc divákov. Celková investícia do komplexu budov, ktorý okrem arény zahŕňa aj malú halu, hotel a parkovací dom, bude 10,5 miliardy českých korún,“ uviedol Dědek v príspevku na sociálnej sieti.

Ako informuje HC Dynamo, urbanistický návrh kladie silný dôraz na verejnú dopravu aj na pešie a cyklistické spojenie s centrom Pardubíc. Od novovzniknutej rezidenčnej štvrte bude multifunkčná aréna oddelená pásom zelených plôch, v ktorých sa okrem pobytových zón určených návštevníkom bude nachádzať aj povrchové parkovisko. Zeleň pokryje tiež strechy niektorých budov. Súčasťou projektu bude tiež systém na zachytávanie dažďovej vody a využívanie alternatívnych zdrojov energie.

 

Zdroj: HC Dynamo Pardubice

 

Za architektonickým návrhom novej multifunkčnej haly stojí miestna projekčná kancelária PPP, ktorá na návrhu spolupracovala s architektonickou kanceláriou Opočenský Valouch Architekti. „Naším cieľom je jedinečná budova, ktorá rešpektuje prírodu a mesto. Veľkú pozornosť sme venovali usporiadaniu okolia sály. Chceme vytvoriť živý priestor s obchodmi a službami," hodnotí architekt Jiří Opočenský. 

Z architektonického hľadiska sa bude hlavná aréna vyznačovať organickým tvaroslovím. Fasáde budú dominovať zvislé lamely so zabudovanými LED pásmi, ktorých farba sa bude meniť podľa typu konajúceho sa podujatia. Lamely majú podľa architekta slúžiť aj na optické odľahčenie veľkého objemu haly.

Mesto Pardubice je dlhodobo známe ako česká mekka športu. Pardubický hokejový tím je dlhodobo jedným z najlepších a najúspešnejších tímov v celej krajine. Fakt, že najväčšia a najmodernejšia hokejová aréna vyrastie práve v tomto ani nie stotisícovom meste, tak mnohých vôbec neprekvapil. Ako uzatvára Petr Dědek, mesto dostane najmodernejšiu arénu v Európe, ktorá sa stane ikonou nielen pre Pardubice alebo Česko, ale bude výnimočná z celosvetového hľadiska.

Projekt sa zaradí k obdobným realizáciám, ktoré prebiehajú alebo sa pripravujú aj v iných českých mestách. Okrem Pardubíc bude moderný štadión onedlho realitou aj v Jihlave. Za jeho návrhom stojí známy česko-slovenský ateliér Chybik + Kristof, ktorý sa presadil v architektonickej súťaži. Špičkový štadión vzniká aj v Brne v areáli výstaviska, pričom bude mať kapacitu 13-tisíc divákov. Určený bude aj pre kongresy. Autormi sú A PLUS a Arch.Design. 

Medzičasom, najväčší hokejový štadión v Bratislave má kapacitu 10.055 divákov. Moderné kongresové centrum aj naďalej chýba a záujem o jeho vznik zo strany štátu neexistuje. Iné arény podobného rozsahu sa na Slovensku nepripravujú. 

 

(Sportnet, HC Dynamo Pardubice, Nova, istavebnictvo.sk, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube