Author photoMartina Gregová 15.08.2024 20:15

Koniec nekonečného príbehu sa blíži. Výstavba Futbal Tatran Arény finišuje, na športový sviatok bude pripravená

Jeden z najstarších futbalových štadiónov na Slovensku postupne ustupuje modernej športovej aréne. Schválenie výstavby prešovskej futbalovej arény sprevádzalo viacero odkladov, ako aj kritika zo strany občanov a odborníkov. Dnes je dokončená jeho hrubá stavba. Mesto pri tejto príležitosti zverejnilo predpokladaný termín dokončenia projektu, ktorý treba stihnúť kvôli budúcoročným ME hráčov do 21 rokov. 

Zdroj: Mesto Prešov

Zdroj: Mesto Prešov

Tatran Štadión v Prešove patrí medzi najstaršie futbalové štadióny na Slovensku. Jeho história siaha až do roku 1899, keď mesto Prešov darovalo miestnym športovcom pozemok s rozlohou 8.000 metrov štvorcových. Postupne bola drevená tribúna nahradená tribúnou s 1.500 sedadlami. V roku 1947 k nim pribudla ďalšia, rovnako veľká. Najvýraznejším rozšírením štadión prešiel v rokoch 1994 a neskôr v roku 2009. V čase jeho zbúrania disponoval 5.410 miestami na sedenie.

V roku 2016 mesto Prešov a Prešovský samosprávny kraj založili spoločnosť FUTBAL TATRAN ARÉNA. Jej hlavným cieľom je od začiatku výstavba nového futbalového štadióna v meste a jeho následné prevádzkovanie. Na realizácii projektu sa okrem zakladateľov spoločnosti podieľa aj Slovenský futbalový zväz. Časť potrebných financií sa podarilo získať tiež z Fondu na podporu športu.

„Novovybudovaný štadión bude slúžiť na športové, kultúrne a spoločenské aktivity v meste Prešov, pričom bude domovským stánkom futbalového klubu v meste Prešov hrajúceho najvyššiu súťaž,“ tvrdí spoločnosť. Výstavba štadióna začala v júni 2023. Podľa najaktuálnejších informácií do ukončenia výstavby aktuálne ostáva niečo vyše šesť mesiacov.

Galéria

  • Zdroj: Mesto Prešov
  • Zdroj: Mesto Prešov
  • Zdroj: Mesto Prešov
  • Zdroj: Mesto Prešov
  • Zdroj: Mesto Prešov
  • Zdroj: Mesto Prešov

Budúca podoba prešovského futbalového štadióna vzišla z verejnej architektonickej súťaže. Jej predmetom bolo architektonické a priestorové riešenie športového stánku so zázemím a urbanistické riešenie areálu s návrhom zelene a statickej dopravy. V čase vyhlásenia vzbudila súťaž vlnu kritiky. Tá súvisela predovšetkým so zverejnenými termínmi.

Pri súťaži vyhlásenej 9. novembra 2016 bol termín odovzdania návrhov stanovený na 16. decembra 2016. Vzhľadom na šibeničné termíny sa v lehote podarilo odovzdať návrhy len trom súťažným tímom. Za víťazný bol napokon označený koncept od prešovského architektonického štúdia pod vedením Ľubomíra a Martina Sakalovcov.

„Z hľadiska kvality urbanistického osadenia, väzieb na súčasné a budúce okolie, progresívneho riešenia statickej dopravy a hľadania takej formy hlavnej tribúny, ktorá štadiónu vtisne pečať originality, porota jednomyseľne ohodnotila tento návrh ako víťazný. K tomu prispeli aj priaznivé ekonomické predpoklady na náklady stavby a dodržaná minimálna kapacita štadióna,“ zhodnotila návrh porota v roku 2016. Finálna kapacita štadióna bude 6.500 divákov. 

Prvotné odhady v tej dobe hovorili o ukončení výstavby v druhej polovici roka 2019. Prvú verejnú zákazku však zrušil Úrad pre verejné obstarávanie, nová bola ohlásená až v apríli 2020. Firma AVA-stav, ktorá vo verejnom obstarávaní uspela, však napokon od zmluvy odstúpila. Vyhlásené tak muselo byť nové verejné obstarávanie. V tom síce uspela rovnaká firma, tentokrát však s vyššou sumou 21 miliónov eur bez DPH.

Potrebné povolenia na výstavbu športového objektu sa spoločnosti FUTBAL TATRAN ARÉNA napokon podarilo získať v lete 2023. Krátko nato sa na mieste, kde kedysi stál starý futbalový štadión, začalo s výstavbou nového. Všetky potrebné stavebné práce boli rozdelené do dvoch etáp. Ako sa ale ukazuje, realizácia postupuje v celkom dobrom tempe a nedávno prekonala zásadný míľnik. 

Po poslednom kontrolnom dni, ktorý prebehol 29. júla, mesto Prešov totiž oznámilo, že hrubá stavba je úspešne dokončená. Vykonané teda boli všetky potrebné búracie práce, terénne úpravy, výstavba hlavnej budovy, tribún, energobloku a tiež výstavba oporného múru a potrebná prekládka inžinierskych sietí. V nadväznosti na tento fakt sa postupne realizujú montáže vzduchotechniky, elektroinštalácie či zdravotechniky. V určitých častiach objektu zároveň prebieha pokládka podlahových poterov, montáž sadrokartónových priečok, osádzanie okien či presklených stien. Mesto zároveň informovalo, že štadión bude obsahovať aj niekoľko zelených prvkov. Predstavené boli tiež aktuálnejšie vizualizácie celej stavby.

Futbal Tatran Aréna má byť jedným z dejísk Majstrovstiev Európy hráčov do 21 rokov, ktoré sa budú konať v lete 2025. „Štadión má podľa pôvodného plánu byť dejiskom troch zápasov majstrovstiev Európy v roku 2025. Ráta sa, že ešte pred nimi sa na ňom odohrá jeden prípravný zápas,“ uvádza investor.„Naším cieľom je stihnúť všetky termíny, ktoré máme zazmluvnené, a dokončiť štadión tak, aby či už Prešov, alebo celé Slovensko bolo hrdé na to, že sa tu budú organizovať Majstrovstvá Európy," dodáva na margo budúcnosti projektu primátor Prešova František Oľha.

Po Košiciach, kde bol nedávno ukončený projekt Košickej futbalovej arény, tak v dohľadnej dobe kvalitnú športovú stavbu konečne získa aj ďalšie mesto na východnom Slovensku. Moderné štadióny, spĺňajúce vysoké medzinárodné kritériá, dnes už má čoraz väčší počet slovenských miest.

 

(Futbal Tatran Aréna, Mesto Prešov, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube