Author photoMartina Gregová 15.07.2024 20:27

Štadión európskej úrovne na východe Slovenska. Košice dostali supermodernú futbalovú arénu a rozširujú ponuku kvalitných športovísk

Východoslovenskej metropole sa za posledné roky podarilo na rozvoj športovej infraštruktúry získať obrovské prostriedky. Obyvatelia majú vďaka k tomu k dispozícii športové stánky medzinárodnej úrovne. Príkladom je nedávno ukončený projekt Košickej futbalovej arény, vďaka ktorému v meste vznikol štadión spĺňajúci tie najvyššie kritéria UEFA. Podpora rozvoja vybavenosti tým ale ani zďaleka nekončí.

Zdroj: KFA/Cortizo

Zdroj: KFA/Cortizo

V júni 2014 bola uznesením Mestského zastupiteľstva v Košiciach založená akciová spoločnosť s názvom Košická Futbalová Aréna (KFA). Cieľom jej vzniku bolo zabezpečiť výstavbu nového mestského futbalového štadióna a tréningových ihrísk, ako aj vytvoriť vhodné podmienky pre rozvoj a podporu mládežníckeho futbalu v Košiciach.

Mesto si od projektu sľubovalo postavenie moderného futbalového štadióna, ktorý bude spĺňať podmienky UEFA 4. kategórie. Takéto objekty totiž môžu hostiť nielen ligové, ale aj medzinárodné a reprezentačné zápasy, či iné kultúrne a športové podujatia. Na zaradenie do tejto kategórie však stavba musela najprv splniť niekoľko prísnych technických a bezpečnostných požiadaviek.

Tieto štadióny musia mať kapacitu minimálne 8.000 divákov a musia byť vybavené modernými a komfortnými sedadlami. Chýbať nesmú ani VIP tribúny, ktoré ponúkajú vynikajúci výhľad na ihrisko. Okrem toho musia štadióny 4. kategórie UEFA disponovať vyhovujúcim osvetlením pre večerné zápasy s hodnotami minimálne 1.400 luxov, aby sa zabezpečila vysoká kvalita televízneho prenosu.

Galéria

  • Zdroj: Cortizo
  • Zdroj: FC Košice
  • Zdroj: KFA
  • Zdroj: KFA
  • Zdroj: Offside
  • Zdroj: KFA

Dôležitou súčasťou je aj zriadenie press centier s dostatočnou kapacitou a technickým vybavením, a tiež miestností pre tlačové konferencie. Pre médiá je potrebné zabezpečiť aj mix zónu pre rozhovory a priestor pre televízne kamery a komentátorov. Štadión musí spĺňať aj prísne bezpečnostné normy vrátane monitorovacieho systému a dostatočného počtu evakuačných východov. Štadióny tejto kategórie musia tiež zabezpečiť bezbariérový prístup pre osoby so zdravotným znevýhodnením, teda aj špeciálnych miest pre ľudí na vozíkoch.

Projekt Košickej futbalovej arény bol rozdelený do troch etáp. S jej výstavbou sa začalo v októbri 2018. Projektantom projektu bola spoločnosť HESCON, ktorá sa v minulosti podieľala napríklad na projekte košickej Športovej haly Stará Jazdiareň. Architektom zas ateliér adif, ktorý sa zas podieľal na štadióne v Dunajskej Strede a Trenčíne. 

Spočiatku bola odhadovaná výška nákladov potrebných na všetky tri fázy stanovená na 19,47 milióna eur. Významnú časť nákladov malo pokryť Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky a Ministerstvo financií Slovenskej republiky. Táto suma sa však počas jednotlivých etáp navyšovala a napokon štadión v konečnej podobe stál necelých 25 miliónov eur.

Po prvej etape Košice získali futbalový štadión 3. kategórie UEFA. 1. marca 2022 sa na novom štadióne s kapacitou necelých 5.800 miest odohral prvý oficiálny zápas. „Jediné, čo nám v podstate chýbalo, bola dostatočná kapacita na získanie tej štvrtej pomyselnej hviezdičky. To sa dostavalo v poslednej časti. Čiže, keď sme mali vtedy štadión s kapacitou necelých 6.000 divákov, dnes sme ju viac ako zdvojnásobili. Máme dostavaný štadión,“ uviedol pre TA3 viceprimátor a predseda predstavenstva KFA Marcel Gibóda v apríli 2024.

Druhá a tretia etapa projektu zahŕňala dostavbu južnej a severnej tribúny. Vďaka nim dnes KFA disponuje celkovo 12.555 sedadlami a spĺňa kritériá najvyššej kategórie UEFA. „Je dokončené niečo, čo nás opäť vracia na mapu Európy z pohľadu, čo by takéto mesto, akým sú Košice, malo svojím obyvateľom poskytovať,“ myslí si Gibóda.

Výstavbou KFA však plány mesta v oblasti športu ani zďaleka nekončia. V areáli štadióna by mala v budúcnosti pribudnúť aj futbalová akadémia, zložená zo štyroch tréningových ihrísk a budovy so šatňami a zázemím. „Dnes máme vydané stavebné povolenie na tréningové plochy, ktoré majú byť oproti štadiónu. Zháňame už len financovanie. Som presvedčený, že sa nám v tomto roku podarí oznámiť, že ideme aj do tejto časti projektu," tvrdí primátor Košíc Jaroslav Polaček.

V tomto roku sa v metropole východu popri KFA podarilo úspešne dokončiť tiež projekt Národného tréningového centra pre tenistov. Jeho výstavba začala v júni 2022. Hlavnou súčasťou NTC je tenisová hala so šiestimi tenisovými a bedmintonovými kurtmi. V exteriéri bolo vybudovaných ďalších osem antukových kurtov a moderné detské ihrisko. V objekte sa zároveň nachádza aj reštaurácia, fitness centrum, kancelárie a obchodný priestor.

Podľa primátora Košíc sa mestu na podporu športovej infraštruktúry podarilo za posledných 5 rokov získať približne 34,2 milióna eur z externých zdrojov. Mesto nedávno oznámilo tiež nové podrobnosti týkajúce sa modernizácie Steel Arény za viac ako 5,7 milióna eur. Pôjde o najväčšiu investíciu do tohto objektu od jeho otvorenia. O nový športovo-rekreačný objekt sa rozrastie aj priemyselno-obchodná zóna v okolí OC Atrium Optima a Merkury Market.

Košice tak dnes možno bez debaty označiť za mesto, ktoré sa vďaka viacerým projektom môže stať výraznejším hráčom na športovej mape Európy. Dôležitým predpokladom k tomu sú ale nielen športoviská, ale aj výkony a množstvo ľudí, ktorí sa pre šport nadchnú. V tomto smere ale nezriedka platí priama úmera. 

 

(KFA, Mesto Košice, TA3, KEonline, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube