Author photoMartina Gregová 02.06.2024 15:23

Športovisko národného významu. Košice získali špičkové tréningové centrum pre tenistov a pripravujú nové investície

Za posledných päť rokov získali Košice na podporu športu v meste viac ako 34 miliónov eur z externých zdrojov. Výsledkom je niekoľko úspešných projektov vrátane nedávno otvoreného Národného tréningového centra pre tenistov. V najbližších mesiacoch je zároveň plánovaná aj rekonštrukcia jednej z najznámejších košických športových stavieb.

Zdroj: TASR

Zdroj: TASR

Národné tréningové centrum v Košiciach, určené tenistom, sa nachádza na mieste bývalého futbalového ihriska na Popradskej ulici. Jeho výstavba začala v júni 2022. Slávnostne ho otvorili o takmer dva roky na to, 15.5.2024. Celkové investičné náklady spojené so stavebnými prácami sa vyšplhali na sumu 15,3 milióna eur.  

Až 60% zo všetkých potrebných financií na výstavbu NTC poskytlo Ministerstvo financií SR. Zvyšnými 40% prispeli hlavní akcionári spoločnosti NTC Košice - Slovenský tenisový zväz a mesto Košice. „Veľká pochvala patrí všetkým, ktorí sa zaslúžili o vznik a vybudovanie tohto úžasného športového stánku, do ktorého výslednej podoby sme zakomponovali aj požiadavky verejnosti. Každý tu urobil skvelú robotu, výsledkom je nádherné športovisko, ktoré bude slúžiť talentom z Košíc a východu ako aj rekreačným športovcom,” uviedol súčasný primátor mesta Jaroslav Polaček. 

Hlavnou súčasťou NTC je tenisová hala so šiestimi tenisovými a bedmintonovými kurtmi. V exteriéri bolo vybudovaných ďalších osem antukových kurtov a moderné detské ihrisko. V objekte sa zároveň nachádza aj reštaurácia, fitnesscentrum, kancelárie a obchodný priestor. V jednej časti Národného tréningového centra bude umiestnená tiež veľká rehabilitačná linka. Tá ale momentálne ešte nie je prenajatá. Návštevníkom objektu je zároveň k dispozícii 85 parkovacích miest. 

Galéria

  • Zdroj: TASR
  • Zdroj: TASR
  • Zdroj: TASR
  • Zdroj: TASR
  • Zdroj: TASR

Košické NTC by malo fungovať podobne ako bratislavské. V doobedných a poobedných hodinách tu bude trénovať predovšetkým mládež, po 16:00 budú priestory slúžiť verejnosti. Predpokladom je, že na dennej báze centrum navštívi 300 až 500 ľudí. 

„Na svoje si tu prídu amatérski aj špičkoví hráči tenisu a bedmintonu, pre ktorých je k dispozícii najmodernejšia hala a špičkové vonkajšie antukované kurty vrátane zázemia, či posilňovne. Každý športovec alebo návštevník tu dostane kompletný servis a môže využiť aj ďalšie doplnkové služby súvisiace zo zdravým životným štýlom,“ skonštatoval člen predstavenstva NTC Košice a košický viceprimátor Marcel Gibóda. 

Konečnú podobu objektu ovplyvnili aktivisti a obyvatelia lokality. Pôvodne malo ísť o megaprojekt s kapacitou až 5-tisíc divákov. Takmer 1,6-tisíc miestnych obyvateľov ale podpísalo petíciu proti výstavbe centra v tesnej blízkosti ich domov na kedysi zanedbanom ihrisku. Budova sa im zdala zbytočne veľká a upozorňovali aj na problém s parkovaním.  

Na základe ich pripomienok došlo v procese návrhu k zníženiu vonkajšej výšky objektu, k zmenšeniu zastavanosti a k zvýšeniu podielu zelene v okolí novostavby. Pripomienky miestnych obyvateľov sa napokon prejavili aj v konečnej cene objektu. Po okresaní plánov sa cena stavby znížila až o polovicu. 

Košice v posledných rokoch zvýšili dôraz na budovanie športovej infraštruktúry a financovanie podobných zámerov. „Mimoriadne ma teší, že na podporu športu v meste sme za uplynulých 5 rokov získali približne 34,2 miliónov eur z externých zdrojov,” uvádza primátor Košíc Jaroslav Polaček. O Národnom tréningovom centre Polaček hovorí ako o projekte celonárodného významu. Minister cestovného ruchu a športu Dušan Keketi považuje jeho otvorenie za výnimočnú udalosť pre východoslovenskú metropolu.

Mesto nedávno oznámilo tiež nové podrobnosti týkajúce sa modernizácie Steel Arény za viac ako 5,7 milióna eur. Ide o najväčšiu investíciu do tohto objektu od jeho otvorenia. V rámci obnovy dôjde k výmene technológie chladenia a vzduchotechniky, k oprave strešného svetlíka a k obnove zázemia a osvetlenia. Rekonštrukcia Steel Arény bude rozdelená na tri časti. Trvať by mala približne päť mesiacov.  

O nový športovo-rekreačný objekt sa rozrastie aj priemyselno-obchodná zóna v okolí OC Atrium Optima a Merkury Market. Zámer o vybudovaní objektu Da Vinci začiatkom apríla predložila spoločnosť ASBIS SK na posudzovanie vplyvov na životné prostredie. Súčasťou polyfunkčnej budovy, ktorá pozostáva z troch nadzemných a jedného podzemného podlažia, majú byť popri športovo-rekreačných priestoroch tiež obchody a administratíva.

Naostatok, rekonštrukciou prešla aj Angels Aréna, hoci jej pamiatkový status prináša obmedzenia, ktoré ju vylučujú z mnohých súťaží. Dobudovaná bola aj Košická futbalová aréna (KFA), ktorá sa zaradila k najväčším futbalovým štadiónom na Slovensku. Mesto tak v krátkom čase získalo alebo získa kvalitnejšie šporotové stánky, čo môže prispieť k vyššej kvalite života aj súťaženia.

 

(Mesto Košice, TASR, Sportnet, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube