Author photoAdrian Gubčo 27.09.2024 15:38

Veľký developer ako kľúčový športový hráč. JTRE vstúpilo do známych klubov a avizuje ich rozvoj

Spoločnosť JTRE, donedávna známa ako J&T Real Estate, je jedným z najväčších a najvýznamnejších developerov v Bratislave. Zrealizovala viaceré obrovské projekty, prvý slovenský mrakodrap a svoje portfólio rozširuje na Londýn alebo Berlín. Do istej miery prekvapivo preto pôsobí správa, že kupuje viacero športových klubov. Znamenať to bude aj investície stavebného charakteru.

Ilustračný záber. Autor: Nino Belovič / YIM.BA

Ilustračný záber. Autor: Nino Belovič / YIM.BA

JTRE si za takmer tri desaťročia na bratislavskom trhu vybudovalo silnú pozíciu jedného z najsilnejších developerov aj majiteľov pozemkov. Okrem už existujúcich či rozostavaných projektov má v príprave ďalšie vo viacerých mestských častiach. Mierkou patria ku kľúčovým rozvojovým schémam v meste – či už ide o plánované mrakodrapy v Eurovea City alebo štvrte v Novom Lide, na Pasienkoch, Vajnoroch alebo v Záhorskej Bystrici.

Spoločnosť na základe toho sama seba označuje za „mestotvorného developera“, ktorý „rozvíja potenciál miest“. To má zahŕňať nielen výstavbu bytov, kancelárií alebo retailových priestorov, ale aj podporu zdravého životného štýlu. „V našich mestských štvrtiach budujeme rôznorodé verejné priestory a ihriská, prispievame k budovaniu verejných športovísk,“ pripomína JTRE. „Podporujeme športové podujatia pre všetky vekové kategórie a sme partnerom filantropicko-komunitného projektu bezplatných plaveckých kurzov pre žiakov základných škôl.“

Aktivity v oblasti rozvoja športu firme očividne zachutili. Už dlhšie sa hovorí o vstupe JTRE do hokejového klubu HC Slovan Bratislava. Teraz však podporu rozširuje aj na ďalšie kluby. „Vytvoriť deťom a mládeži lepšie podmienky pre pohyb, šport a zdravý životný štýl je aj motiváciou, prečo sme sa rozhodli dlhodobo podporovať popredné bratislavské športové kluby,“ vysvetľuje spoločnosť.

Ako developer nedávno oznámil, prostredníctvom novovytvorenej spoločnosti JTRE sports & entertainment a. s. sa stal stopercentným vlastníkom hokejového klubu HC Slovan Bratislava, basketbalových klubov Inter Bratislava a Slovan Bratislava a väčšinovým vlastníkom volejbalového klubu VKP FTVŠ UK Bratislava. Stal sa tiež hlavným partnerom Novomestského športového klubu 1922.

Táto správa má dvojakú rovinu. Na jednej strane je podpora športu a športových aktivít, čo je spojené so širokou škálou vlastných problémov a výziev. Druhou stranou mince je ale rozvoj potrebných športovísk, čo súvisí s hlavnými aktivitami JTRE, teda realitným biznisom. Ak má totiž developer záujem o napredovanie športu, bude musieť investovať aj do vybavenosti.

Čo-to už naznačuje aj sám. V súvislosti s Novomestským športovým klubom 1922 hovorí, že plánuje vybudovať moderný futbalový areál. Situáciu NŠK 1922 približuje v rámci magazínu, v rámci ktorého investor konštatuje, že klub čelí problémom v súvislosti s obrovským záujmom detí a mládeže o športovanie, no nedostatočnou a zastaranou infraštruktúrou.

JTRE ďalej dodáva, že plánuje budovať moderné športoviská pre loptové hry a zimné športy. Detaily nepribližuje, dopĺňa však, že plánuje s klubmi pracovať dlhodobo a vytvárať podmienky pre kvalitnú prípravu, úspešné profesionálne súťaženie a rozvoj mládeže.

 

Prítomnosť developera v športových kluboch by snáď mohla prispieť k lepšej starostlivosti o športoviská aj ich okolie. Autor: Nino Belovič / YIM.BA

 

Hoci JTRE zatiaľ viac naznačuje ako prezrádza, nepochybne existuje množstvo možných investícií, ktoré by mohli pozdvihnúť nielen športové kluby, ale aj bezprostredné okolie športovísk. Príkladom sú verejné priestory v susedstve novozrekonštruovanej haly na Pasienkoch.

Unikátne architektonické a inžinierske dielo prešlo komplexnou a do veľkej miery kontroverznou obnovou. Hoci laická verejnosť vníma zmeny pozitívne, panuje všeobecný konsenzus, že nástupné plochy do haly sú v otrasnom stave.

V hale, aktuálne nazývanej Gopass Arena a inak známej ako Národné basketbalové centrum, pôsobí basketbalový klub Inter. JTRE nie je priamym vlastníkom objektu, má však veľký vplyv na jej prevádzku. „Dlhodobo rokujeme s vlastníkom haly o starostlivosti o verejné priestranstvo, ktorého revitalizácia sa pripravuje,“ hovorí v súvislosti s týmito plochami Daniel Suchý, hovorca a Senior PR manager JTRE.

Ďalší priestor pre aktivity v oblasti výstavby športovísk sa otvára najmä v lokalite Pasienkov. Nie je tajomstvom, že developer tu do budúcna plánuje stavať. Úvahy o transformácii územia nie sú nové, súťaž na budúce urbanistické riešenie lokality sa konala už v roku 2010. Presadila sa v nej kancelária Compass, no k súťažiacim patril aj ateliér Vallo Sadovsky Architects, v ktorej vtedy pôsobil súčasný bratislavský primátor Matúš Vallo.

Pasienky sú vnímané ako tradičná športová časť metropoly. Hoci je s ohľadom na preferovaný rozvoj multifunkčných miest krátkych vzdialeností vhodné túto štruktúru výrazne obohatiť, úplný zánik športového charakteru by nebol žiadúci. JTRE tak má veľkú príležitosť ukázať, že to so športom myslí vážne, pokiaľ zachová alebo zmodernizuje aspoň časť existujúcich plôch.

 

Súťažný koncept pre rozvoj Pasienkov z roku 2010. Zdroj: Compass Architekti

 

O Bratislave sa hovorí, že šport v nej za posledné desaťročia výrazne upadol. Je pravdou, že mnohé plochy, kde boli v minulosti futbalové ihriská, sa medzičasom transformovali a nahradili inými funkciami. Viaceré haly či štadióny zastarali a nových pribudlo pomenej. Hoci pribudli moderné a veľké arény v podobe hokejového štadióna, Národného futbalového štadióna či Národného tenisového centra, vo výsledku je to málo.

V posledných rokoch však možno badať aktivity, smerujúce k zlepšeniu stavu. Modernizácia športovísk sa pripravuje v Dúbravke, veľká zóna by mala pribudnúť v Petržalke. Haly lokálneho charakteru budujú samosprávy a modernizujú sa školské areály, čo vytvára priestor pre pohybové aktivity v miestnych komunitách. V konečnom dôsledku sa tak situácia zlepšuje.

Ak do tohto prostredia vstupuje navyše silný developer, pre ktorého ide do istej miery – ako tvrdí – o filantropiu, mohla by to byť ďalšia pozitívna správa. Vysoká kvalita, atraktivita a dostupnosť športových zariadení sú významnými predpokladmi pre rozvoj zdravia i celkovej úrovne života. Pravdepodobne by nebolo veľmi zložité vypočítať ani efekty na ekonomickú vitalitu vďaka rozvoju pohybu u detí, mládeže i dospelých.

Bratislava tak má azda šancu sa opäť posunúť. V konečnom dôsledku ide o pomerne efektívny nástroj k tomu, ako zlepšovať meno mesta. V tomto prípade je rast prestíže zároveň spojený s veľmi citeľnými benefitmi u bežných obyvateľov. 

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube