Author photoMartina Gregová 23.09.2024 20:03

Dôstojná pripomienka hokejovej legendy. Zimný štadión Pavla Demitru sa premení na špičkový chrám športu

Asi žiadne mesto nie je na Slovensku tak spojené s hokejom ako Trenčín. Na tunajšom ľade vyrástlo niekoľko hokejových legiend, ktoré triumfovali nielen v slovenskej alebo československej lige, ale aj v zámorí. Jednou z nich bol Pavol Demitra, po ktorom je pomenovaný najväčší miestny zimný štadión. Čoskoro by mala byť dokončená jeho celková rekonštrukcia, po ktorej bude dôstojne odkazovať na výnimočného športovca. 

Zdroj: Mesto Trenčín, HK Dukla Trenčín

Zdroj: Mesto Trenčín, HK Dukla Trenčín

Zimný štadión Pavla Demitru, otvorený v januári 1960, patrí medzi najstaršie stavby svojho druhu na Slovensku. Po slávnom hokejistovi bol pomenovaný v roku 2011 na základe rozhodnutia Mestského zastupiteľstva. Štadión má kapacitu 6.300 miest, z čoho približne polovica je na sedenie. Súčasťou objektu je aj 13 skyboxov.

Prvá fáza rekonštrukcie štadióna začala v roku 2018. Mestu sa podarilo získať dotáciu vo výške 535-tisíc eur od Slovenského zväzu ľadového hokeja. Finančné prostriedky na prvú fázu poskytla samospráva aj zo svojho rozpočtu, a to približne 132-tisíc eur. V prvej fáze sa obnovilo vyše 20 rokov staré chladiarenské zariadenie a rozvody. V roku 2019 nasledovala druhá fáza rekonštrukcie. Obnovené boli divácke tribúny, vstupná hala, chodby a šatne, čo výrazne zlepšilo podmienky pre hráčov aj divákov. Na financovaní sa veľkou mierou podieľala Vláda Slovenskej republiky, ktorá poskytla dotáciu vyše milióna eur.

Modernizácia štadióna pokračovala treťou fázou od roku 2022 do 2023. Rekonštrukciou prešli strecha, izolácia, vzduchotechnika, osvetlenie a ozvučenie. Obnovili sa aj šatne a sociálne zariadenia. Na štadióne pribudla nová multimediálna informačná kocka za 180-tisíc eur, umiestnená nad ľadovou plochou. Na realizáciu tretej fázy mesto získalo dotáciu z Fondu na podporu športu vo výške 1,1 milióna eur. Celková investícia sa vyšplhala na viac ako 3 milióny eur, pričom značnú časť nákladov pokrylo mesto zo svojho rozpočtu.

Galéria

  • Zdroj: Mesto Trenčín
  • Zdroj: Mesto Trenčín
  • Zdroj: Mesto Trenčín
  • Zdroj: Mesto Trenčín
  • Zdroj: Mesto Trenčín

Pred časom mesto ohlásilo ďalšie pokračovanie modernizácie, ktorá nadviaže na predošlé fázy rekonštrukcie. „Cieľom projektu je predovšetkým zlepšiť energetickú efektívnosť budovy štadióna, ale aj dosiahnuť lepší stavebnotechnický stav, predĺžiť životnosť budovy a obnoviť jej vizuálnu stránku,“ uvádza mesto.

Na plánovanú rekonštrukciu Trenčín získal 10,5 milióna eur z výzvy na predkladanie žiadostí o prostriedky z mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti, zameranej na obnovu verejných historických a pamiatkovo chránených budov. Informáciu poskytlo Ministerstvo dopravy SR, ktoré výzvu vyhlásilo v polovici roku 2022.

V rámci štvrtej fázy rekonštrukcie sa plánuje výmena opláštenia fasád, obvodových výplňových konštrukcií a inštalácia tieniacej techniky, čo výrazne ovplyvní vonkajšiu podobu objektu. Okrem toho sa plánuje nový systém núteného vetrania pomocou vzduchotechnických jednotiek so spätným získavaním tepla a napojenie vzduchotechniky na systém vykurovania pre ohrev vzduchu. Na zlepšenie energetickej efektívnosti sa nainštaluje systém merania a regulácie a vymenia sa svetelné zdroje za úspornejšie LED prvky.

Mesto vyhlásilo v marci verejné obstarávanie na zhotoviteľa prác, ktoré sa podarilo ukončiť v priebehu augusta. Prijaté boli dve ponuky, víťazom sa stala bratislavská spoločnosť Adifex. Pred niekoľkými dňami bola zverejnená aj zmluva o dielo. Po jej podpise sa otvára cesta pre spustenie stavebných prác. 

Obnova trenčianskeho zimného štadióna by tak touto fázou mohla byť úspešne ukončená. Trenčín sa už čoskoro bude môcť pochváliť modernejšou a energeticky úspornejšou budovou, ktorá je domovom hokejového klubu Dukla Trenčín. „Trenčín je podľa nás tretí štadión, ktorý po Bratislave a Košiciach bude niesť prvky modernej arény. Po dokončení si vieme predstaviť častejšie reprezentačné zápasy v Trenčíne. Dokonca uvažujeme o prinesení medzinárodnej prestížnej akcie, ako je Hlinka Gretzky Cup, ktorý sa dosiaľ konal v Piešťanoch,“ skonštatoval ešte na jar prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja Miroslav Šatan.

Trenčín je napriek tomu, že je relatívne malým mestom, spojený s viacerými unikátmi. Ide o malebné centrum Považia s upraveným historickým jadrom, slávnym festivalom, rozvíjajúcim sa kreatívnym priemyslom, ktorému navyše pomôže konanie Európskeho hlavného mesta kultúry v roku 2026, a aktívnym športovým životom. Výraznou modernizáciou už prešiel miestny futbalový štadón. Čoskoro sa k nemu pridá aj kvalitný zimný štadión, hodný legendy, akou bol Pavol Demitra. 

 

(Mesto Trenčín, SME, Trencinak, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube